El 12è Congrés Ecològic Europeu organitzat per IFOAM EU i Bio Àustria ha finalitzat amb un grau de satisfacció alt per part dels participants.

12th European organic congress ifoam eu bioaustria

Al migdia del 25 de Setembre, la Presidenta de BioAustria, Gertraud Grabmann, i el President de IFOAM EU, Jan Plagge van donar la benvinguda als assistents. Gertraud Grabmann va destacar el valor que les polítiques europees aporten a la societat en donar suport al desenvolupament del sector orgànic.

Jan Plagge va recordar a l’audiència els quatre principis bàsics de l’orgànic i que han estat el lema del Congrés: Salut, Ecologia, Justícia i Cura. Va destacar el ràpid creixement del sector amb els seus processos de transformació que són l’ànima del moviment. El repte és créixer amb les limitacions de la sostenibilitat. “Al mercat lliure no es posa preu als recursos naturals, però hem de crear un marc que doni el preu real a aquests recursos per ser limitats.” I va continuar “Aquest Congrés és una bona oportunitat per compartir, fer preguntes, per fer una Europa més orgànica”.

Joc Net i Pagament Just per una agricultura i un sistema alimentari Europeu més sostenible

Una sessió plenària sobre Joc net i Pagament Just (Fair Play and Fair Pay) amb Fabio Brescacin, CEO de NaturaSi, com a orador principal, i en què van participar Tomàs Ignac Fènix, Vicepresident del Consell Europeu de Joves Agricultors (CEJA); Gertraud Grabmann, presidenta de Bio Àustria; Oliver Sitar, representant de la Comissió Europea de la Unitat d’Agricultura i Desenvolupament Rural; i Sofhie Tack, membre de l’Oficina de Defensa del Comerç Just. Eric Gall, Sotsdirector i Director de Polítiques d’IFOAM EU, va moderar l’acte.

Fabio Brescacin, ha recalcat que no es pot afrontar el desenvolupament de l’agricultura orgànica de la mateixa manera que el de la convencional. “El mercat lliure no és mercat Just”. Va apuntar que “la missió de l’orgànic és treballar per al futur, la fertilitat, el sòl, afrontar el problema enorme de les vaques”. Conscienciació del consumidor perquè és qui té el poder. I apostar per la transparència, la certificació, el control en definitiva, per mantenir la confiança del consumidor.

Oliver Sitar va explicar que els estats membres poden anar més enllà de les mesures, “a nivell europeu es parla al Parlament i a la Comissió per trobar solucions, arribar a un acord polític a finals d’any i veure com es pot millorar”, però va animar els productors a organitzar-també ells mateixos, a treballar junts.

Tomàs Ignac Fènix, va explicar que a Moràvia hi ha poques normes i que el que han de fer és unir-se a les normes europees i implementar-les. Hi ha molts petits agricultors que necessiten ajuda per optimitzar les seves explotacions. “El problema són les pràctiques injustes”. Hi ha normes específiques sobre les pràctiques injustes però s’han d’aplicar.

Gertraud Grabmann va destacar la necessitat d’educar el consumidor perquè entengui el valor real dels aliments, en relació a les pràctiques deshonestes va comentar “Bio Àustria dóna suport a les propostes de la Comissió Europea en termes de Justícia, perquè siguin investigades les pràctiques deshonestes.”

Sophie Tack va concloure que el que està malament del sistema és la concentració de poder. Es necessita transparència, respecte als drets humans, al medi ambient. Això és el que cal canviar: el model. Amb lleis i normatives. Per a això es necessita que els consumidors siguin més conscients. “Els segells són una eina, no un objectiu”. “Hi ha molts segells i és difícil saber quins són ètics, … no n’hi ha prou.” “Comerç Just és entendre el preu real de cada producte”.

Orgànic en totes les taules. El futur de l’alimentació i l’agricultura, un enfoc  transformador per a la propera Política Agrària Comuna

En aquest debat van participar Herbert Dorfmann, membre del Parlament Europeu; Tassos Haniotis, Director d’Estratègia, Simplificació i Anàlisi Política, Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea; Pekka Pesonen, Secretari general de Copa_Cogeca, Jan Plagge, President d’IFOAM EU; i Josef Plank, Secretari General del Ministeri Austríac Federal de Sostenibilitat i Turisme. Va moderar Thomas Fertl, Membre d’IFOAM EU, Cap de Política Agrícola i Afers Internacionals de Bio Àustria.

12th European Organic Congress: Health, ecology, fairness and care Organic on every table - The future of food and farming, a transformative approach for the next Common Agricultural Policy
Orgànic en totes les taules. El futur de l’alimentació i l’agricultura, un enfoc transformador per a la propera Política Agrària Comuna

Un panorama 100% masculí en la taula de ponents, que sense perdre les maneres van posar en evidència les dificultats a què s’enfronta el moviment orgànic, amb moments de certa tensió quan Tassos Haniotis ha remarcat que el sector bio té un poder molt limitat. “La PAC (Política Agrària Comuna) són diners i s’haurien de posar objectius realistes”.

Herbert Dorfmann va posar el focus en la responsabilitat de la política en el desenvolupament de l’agricultura ecològica perquè els joves la practiquin. També va aportar al debat el tema del sentit de la subvenció per part de la PAC quan aquesta va a un producte no saludable com el sucre. “Hem parlat de béns públics però no tant de salut pública”.

Pekka Pesonen es preguntava si es podrien mantenir les regulacions en el futur. “Necessitem simplificar les normes i apostar per la tecnologia en el sector orgànic”.

Jan Plagge va apuntar que es necessita pressió via governs per aconseguir els canvis a producció sostenible, el canvi a l’orgànic. “No creiem en els pagaments directes, és la pressió i la planificació les que ajuden al canvi.” “Els agricultors estan preparats per al canvi, però per a això necessiten diners”. “La legislació vigent a Alemanya en agricultura, en benestar animal, en impactes sobre els béns comuns, estaria bé per a tot Europa”.

El vicepresident de IFOAM EU, Jirí Lehejcek va tancar l’acte. Eduardo Cuoco, Director de IFOAM EU, va afirmar en aquest ambient agradable que: “Produïm aliments d’alta qualitat alhora que lliurem béns públics a la societat, pel que som nosaltres els innovadors”.

thomas snellman reko

Los debats i taules de treball del dia 26 van començar amb una experiència de gran èxit explicada per el seu iniciador i coordinador, Thomas Snellman, petit ramader finlandès. Es tracta de la plataforma de venda directa a través de les xarxes socials REKO, que contacta als productors i als consumidors.

El Reglament orgànic. Les noves normes de producció per a les plantes i el bestiar. Necessitats del sector

Principal ponent Christian R.Vogl, Professor de Recursos Naturals i Ciències de la Vida a la Universitat de Viena (BOKU). Van participar Marian Blom, Vicepresident d’IFOAM EU; Sarah Compson, Manager de Desenvolupament Internacional de la Soil Association; Karl Plsek, Cap Adjunt de la Divisió de Seguretat Alimentària i Protecció del Consumidor, Ministeri Federal de Treball, Afers Socials, Salut i Protecció del Consumidor d’Àustria; i Nicolas Verlet, Cap d’Unitat Orgànica d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea. Va moderar el debat Emanuele Busacca, Manager de Regulació d’IFOAM EU.

Christian Vogl va destacar la important contribució del moviment orgànic al creixement del sector i el seu suport a les regulacions. Mariam Blom, “és important la responsabilitat, tant del productor com de la certificadora.”

Sara Compson va apuntar que “s’ha d’aconseguir la transparència per mantenir la confiança del consumidor. Estem obligats a empènyer per fer un sector orgànic millor i complir les expectatives en relació a la lluita contra el canvi climàtic i el benestar animal.”

Nicolas Verlet va explicar les normatives que s’implementen i quines han de ser adoptades abans del 2021 en ramaderia: densitats, espais mínims, temps mínim de lactància, … substàncies i productes que poden o no ser usats en producció orgànica, etc.

Desprès d’una pausa es va passar a les dues taules de treball simultànies:

Debatent la nova proposta de Política Agrària Comuna – Nou model de lliurament, arquitectura de polítiques i agricultura orgànica

Fou moderat per Nicolas de la Vega, responsable de Política per a l’Agricultura i la CAP de IFOAM EU i hi van participar Jan Plagge, Faustine Bas-Defossez, de l’ Institut per a les Polítiques Ambientals Europees (IEEP) i Laurent Moinet, President del grup d’interès dels Agricultors d’IFOAM EU.

L’apunt de Jan Plagge en aquest workshop ens ajuda a entendre el punt de vista i pla d’acció del moviment ecològic europeu dins de la complexitat que presenten les negociacions i estira-i-arronsa del CAP  “S’ha d’ajudar als agricultors a que perdin la por al canvi. La dificultat del CAP és que els polítics volen evitar problemes en passar diners d’un grup de productors a un altre. Però els diners són dels contribuents i s’han  de destinar a béns públics, a coses que reverteixin en beneficis per a la societat, no a l’agricultura enemiga dels recursos naturals”.

Millorar la competitivitat en la cadena de producció orgànica: un enfoc sobre el veritable càlcul de costos.

Gianluca Brunori, Professor de la Universitat de Pisa, Adrian De Groot Ruiz, director executiu de True Price i Inka Sachse, directora del projecte de desenvolupament Soil & More Impacts, van generar un interessant debat sobre el veritable cost dels productes quan es tenen en compte els béns comuns i limitats que hi estan implicats: aigua, sòl, aire.

Eduardo Cuoco, IFOAM EU Director. In the background, the workshop conclusions mural
Eduardo Cuoco, Director de IFOAM EU. Al fons, el mural amb les conclusions dels workshops

Després del descans es van posar en comú les principals conclusions dels dos grups de treball; conclusions i apunts de tot el moviment orgànic europeu que van quedar plasmades en un impressionant mural fet a mà durant l’acte.

Finalment, el Congrés es va tancar amb el debat sobre quin paper ha de jugar el bio en el futur.

El paper de l’orgànic en les economies futures: augment d’escala davant els nous enfocs econòmics

Van participar Catia Bastioli, CEO de Novamont; Johannes Gutmann, Empresari (Sonnentor); Helene Timoshkin, Economista de Asterès; i Sebastian Treyer, Director de Programes IDDRI. Va moderar Eduardo Cuoco, director d’IFOAM EU.

Amb apreciacions interessants de grans actors molt rellevants en el sector ecològic europeu, aquest debat va servir per -després de dos dies d’intensa activitat en el present- posar una mirada al futur i les ambicions de l’ecològic. Volem transformar el món i per fer-ho la producció i filosofia orgàniques ens donen moltes eines: una mirada a l’horitzó bio el 2030: els reptes del moviment ecològic poden ser realitat si institucions, societat i productors donem el gir i apostem per aconseguir-ho. #EUorganic2030 pot ser una realitat; però només si hi som  tots.

Autora: Montse Mulé, Redactora

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2018