La infertilitat afecta una proporció significativa de la humanitat i les xifres probablement estiguin subestimades. El que està clar és que, en els últims 20 anys s’ha anat incrementant. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que més del 10% de les dones tenen infertilitat (dones que han estat en una relació estable i ho han intentat sense èxit durant cinc anys o més). 

Alimentación en la Fertilidad

En estimacions que utilitzen un marc de temps de dos anys, els valors de prevalença augmenten. Els informes a nivell mundial són variables però s’estima que hi ha al voltant de 50 milions de parelles infèrtils al món.

Pel que fa als homes, un informe publicat a la revista “Translational Andrology and Urology“, ha documentat com la qualitat de l’esperma ha empitjorat progressivament en els últims 20 anys. D’altra banda, el British Medical Journal, publicava un estudi que mostrava com la mitjana d’espermatozoides ha descendit un 45% en cinquanta anys.

En el que també hi ha consens és en que la nostra alimentació i estil de vida estan incidint en l’augment de la infertilitat i la subfertilitat (fertilitat reduïda). L’edat cada vegada més tardana de la dona per buscar l’embaràs és un dels factors que està afectant. Segons l’últim informe Eurostat sobre dades de natalitat, Espanya és el país amb menor taxa de fertilitat d’Europa. Es tenen pocs fills i es posposa molt la maternitat. El 60% de les dones tenen el seu primer fill entre els 30 i els 39 anys.

D’altra banda, la creixent toxicitat del medi ambient i dels aliments que ingerim, el consum de fàrmacs (molts d’ells també a través dels aliments animals) i els desequilibris hormonals (deguts, sobretot, als disruptors endocrins), han disparat els problemes de fertilitat.

Però com en qualsevol problema que té a veure amb salut, l’alimentació és un aspecte fonamental i en el cas de la fertilitat, a part d’iniciar un procés de detoxificació de l’organisme, és de vital importància tenir cura dels aliments que ingerim i assegurar-se que estan inclosos determinats nutrients que afavoriran tant la concepció com la gestació. L’oxidació i l’acidificació de l’organisme afectaran la qualitat dels òvuls i els espermatozoides i complicaran molt la implantació de l’embrió.

A més a més de la detoxificació, seria important destacar que cal evitar determinades substàncies, que si ja de per si no són saludables per a ningú, menys en els casos de problemes de fertilitat. En aquest sentit, caldria eliminar de la dieta els sucres i edulcorants, les farines refinades, els metalls pesants (que hi són presents, per exemple, en els peixos grans o la cosmètica), el blat, les carns vermelles (i en el cas de consum de les blanques, haurien de ser de producció ecològica), reduir o eliminar els lactis (i de consumir-ne millor de cabra), la soja i, per descomptat, l’alcohol, el tabac, la cafeïna i les drogues en general.

No obstant això, hi ha nutrients que no poden faltar. “Els àcids grassos poliinsaturats constitueixen un dels nutrients imprescindibles a l’hora de tractar un procés de fertilitat”, explica Carmen Salgado, naturòpata, llicenciada en farmàcia i creadora del mètode de fertilitat natural Repronatur. “L’omega-3 (DHA) és molt important per a la maduració de l’òvul i després per al desenvolupament de la retina i el cervell del fetus i l’omega-6 és necessari per al correcte funcionament de les hormones. Un aliment molt recomanable serien els fruits secs i algun d’ells, com els anacards crus, són especialment útils. Però és molt molt important que siguin crus i sense sal, si no ja no tenen aquestes propietats”. Dins d’aquest grup dels que es consideren lípids, caldria evitar els greixos saturats i d’origen animal ja que alteren l’equilibri d’hormones i minerals.

Alimentación en la Fertilidad

Les proteïnes són molt importants, sobretot, quan ja hi ha embaràs. Són les que permeten formar l’estructura de l’embrió i el desenvolupament del fetus, la placenta i altres estructures com l’úter. És convenient prendre aliments rics en proteïnes d’origen vegetal com cereals, fruits secs, llavors i llegums, que encara que són incompletes respecte als aminoàcids (llevat que es combinin llegums i cereals en el mateix menjar, per exemple) generen menys residus tòxics .

Els hidrats de carboni aconsellables serien els d’assimilació lenta (rics en fibra per regular l’absorció dels sucres) com les verdures, fruites, cereals integrals o llegums.

Són també molt importants els minerals i vitamines com les del grup B (entre les quals s’inclou l’àcid fòlic, que prevé trastorns fetals i millora la salut de les glàndules sexuals, o la B12, el seu dèficit provoca una disminució de l’esperma).

La vitamina C participa en la formació de col·lagen i teixits i facilita l’absorció del ferro, el qual és necessari al seu torn per a la formació de sang, la seva oxigenació i per incrementar l’efecte de la vitamina E. Aquesta última és molt important en la reproducció. És la vitamina de la fertilitat femenina. Prevé i tracta l’avortament i en el cas del home ajuda a la maduració sexual. Si la dona ha pres anticonceptius cal tenir en compte que aquests provoquen un augment de la necessitat de vitamina E.

La vitamina A és antioxidant i ajuda a la síntesi de progesterona i en la dona és imprescindible per a la síntesi d’hormones sexuals i ajuda a desenvolupar la mucosa uterina.

El zinc i el seleni són també importants. El primer per la qualitat i motilitat espermàtica i de la testosterona. El seleni és fonamental per a la fertilitat de l’home ja que es creu que influeix en la qualitat i motilitat dels espermatozoides. Es troba en els cereals integrals, els peixos mariscs i, en menor grau, fruites i verdures, que varia depenent de la concentració dels sòls en què es cultiven.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològica
Llegir Bio Eco Actual Gener 2019