El mercat ecològic a Espanya viu un bon moment. Principalment, perquè la feina apassionada d’una minoria conscienciada, durant tant de temps (des dels anys 80), comença a donar els seus fruits; i perquè cada vegada més persones corroboren la relació que hi ha entre alimentació i salut o malaltia; gastar en alimentar-se bé és una bona inversió que pot fer-se des de l’economia familiar… Darrere de l’alimentació ecològica hi ha molt més que una opció alimentària: s’activen altres valors com és l’esforç per millorar el medi ambient, frenar el canvi climàtic, frenar l’èxode rural, conceptes ètics i de benestar animal…

Alimentación ecológica la ideología se convierte en negocio

La concentració del sector agroalimentari i els interessos purament mercantilistes han fet molt de mal a la sobirania i la seguretat alimentària. El dret a l’alimentació no hauria de ser només un negoci, aquest model només genera fam i malaltia. Fa només unes setmanes, durant la celebració de BioCultura a Madrid, així ho va expressar Hilal Elver, relatora especial per al Dret a l’Alimentació de les Nacions Unides: “L’única opció per alimentar la població mundial passa per tornar a tècniques agroecològiques”.

Alimentació Ecològica: Creixement imparable

El mercat de productes ecològics no deixarà de créixer. Els estudis que han aparegut en els últims dos anys, al voltant del sector de l’alimentació ecològica, mostren que aquest mercat gaudirà d’un creixement de dos dígits anual.

Durant l’any passat els consumidors espanyols van gastar cada dia 5 milions d’euros en alimentació ecològica. La despesa anual per càpita s’ha duplicat en quatre anys, i ara són ja 42 euros per persona i any. Així, són ja 2 de cada 100 euros de la nostra cistella de la compra.

També va canviant el perfil de consumidor ecològic (fins fa poc ancorat en consumidor d’entre 35-50 anys); els millennials (consumidors amb menys de 35 anys) guanyen terreny i són ja aproximadament el 30% dels consumidors de productes ecològics.

La incorporació de línies de productes ecològics a grans multinacionals alimentàries serà una constant en els propers anys

De fet, els aliments “bio” ja hi són, en major o menor mesura, en molts lineals de grans superfícies. Es parla ja que en els propers 10-15 anys a Europa el consumidor només demanarà fruita i verdura que sigui ecològica. Espanya ostenta des de fa ja un parell d’anys el lloc desè en consum a nivell mundial.

Volem destacar el creixement de tendències ovolactovegetarianes i veganes. Així com els superaliments, els fermentats i els productes “sense” (sense lactosa, sense gluten, sense sucres afegits), tenint en compte les al·lèrgies i intoleràncies que ha creat l’alimentació convencional. I també augmentarà el consum de productes cosmètics certificats, així com els d’higiene i neteja.

Hi ha d’haver espai per a tothom. El consumidor de productes ecològics seguirà multiplicant-se. Les botigues especialitzades tenen el seu públic. I la gran distribució també. Hi ha lloc per a tothom. Ara, això sí, el que s’adormi en els llorers, el que no sigui dinàmic i creatiu, autocrític i espavilat, sucumbirà. De fet, ja està passant.

Alimentación ecológica: la ideología se convierte en negocio

Comerç “bio” on line

No tenim dades de la quantitat de comerços on line, el que sí que és cert és que la majoria de comerços i empreses disposen ja de venda on line. És una obvietat que el mercat ecològic en línia segueix creixent a bon ritme, perquè també passa amb els altres sectors i mercats. I el món “bio” no és una excepció. Però a diferència d’altres sectors, en el món “bio” creixen també altres fórmules com són les cooperatives de consum, els mercats setmanals en moltes poblacions, les vendes a peu de finca, l’apadrinament de produccions…

Seguint amb el tema de la venda on line, un exemple que es considera una bona estratègia de futur en aquest sector és la recent adquisició de la companyia de productes ecològics on line PlanetaHuerto pel grup Carrefour, convertint-se en un dels principals jugadors ecològics en línia de Espanya i Portugal. El gegant de la distribució francesa té la intenció de crear un negoci de comerç electrònic ecològic líder al món, per competir amb Amazon.

L’oportunitat requereix del suport de les administracions

Espanya és el cinquè país amb major nombre d’indústries ecològiques al món (7813). El valor de producció ecològica en origen s’estima en uns 2.000 milions d’euros. Som, en consum, el desè mercat mundial de productes ecològics. Aquí hem avançat notablement en molt poc temps. Som el quart major exportador mundial de productes ecològics (895 milions d’euros el 2017). Som el primer productor mundial d’oli d’oliva ecològic i de vi ecològic i el segon productor mundial de cítrics ecològics i de llegums ecològiques. En cereals, el sisè, i el setè en hortalisses. El desè productor en fruites ecològiques.

El 80% dels joves agricultors que comencen a treballar a dia d’avui ho fan a través de l’agricultura ecològica

Les administracions porten molt temps evitant donar a la producció ecològica la importància que realment té, no només com a generadora d’aliments sans, de solució per a molts problemes mediambientals, com a política de creació d’ocupació… ja és hora que es vagin despertant si volem que el nostre país doni un salt qualitatiu i quantitatiu de forma més ràpida. El sector no demana tant, de fet la millor política de suport a la producció ecològica seria la incentivació fiscal, la compra d’aliments ecològics per part de l’Administració (compra pública: escoles, hospitals, etc.) i una decent campanya mediàtica que arribi a tots els estrats socials…

D’altra banda la producció ecològica és la gran oportunitat per tornar a poblar el nostre medi rural. S’estima que ja són més de 2 milions d’hectàrees en ecològic, el que segueix situant a Espanya en el primer lloc europeu i el quart mundial. El sector genera ja més de 85.000 llocs de treball, i abona un teixit econòmic descentralitzat.

D’altra banda, el relleu generacional tan imprescindible, per a la continuïtat de la producció agro-ramadera, delata que el 80% dels joves agricultors que comencen a treballar a dia d’avui ho fan a través de l’agricultura ecològica i a més a més amb una bona formació. D’altra banda, destaca el paper de la dona empresària, molt per sobre del seu paper en altres sectors de l’economia.

Alimentación ecológica: la ideología se convierte en negocio

Hi ha esperança

El sector ecològic està canviant molt i en molt poc temps. Sí, les grans empreses i les grans superfícies han vist un nínxol de mercat i s’estan introduint. Això no té per què ser negatiu però és complex. No és bo per al sector el fet que aquestes grans empreses vulguin funcionar en el sector “bio” com funcionen en el sector convencional, on no hi ha la mateixa ètica, els mateixos conceptes, que funcionen en el nostre sector. El sector “bio” i la seva expansió són la punta de llança de tot un canvi de paradigma que afecta tots els àmbits de la nostra vida (energia, salut, urbanisme, transport, productes d’higiene i cosmètica, tèxtil, construcció…) i que ja no hi ha ningú que ho pari i que ja ha arribat a tots els racons de la Terra. Perquè les grans empreses no acabin corrompent-lo, hem de ser astuts.

Ni negar el procés, ni deixar-lo a les seves mans. Cal ser estrategues

Nosaltres apostem pel camí del mig. És a dir, reconèixer que aquest procés s’està donant i donar-li suport. Ara bé, amb l’astúcia de tenir a les grans empreses en un diàleg constant perquè entenguin que aquest sector és diferent i que té uns codis ètics que no poden menystenir. Podríem tenir-los lluny i deixar-los funcionar a la seva manera però, tard o d’hora, ens deixarien a un costat i ho corromprien tot. És molt millor tenir-los a prop, assessorar-los, guiar-los, i també vigilar-los, portar-los al nostre terreny. Diàleg, diàleg, diàleg. Que entenguin bé com funciona tot això. Perquè amb aquest procés, que és imparable, tots sortim beneficiats. Hi ha lloc per a tots: botigues petites, grans superfícies, súpers ecològics, cooperatives, fires… Però també cal ser dinàmic, creatiu, i arriscar-se, no tenir por… Hem treballat massa moltíssims anys com per deixar-ho tot ara en mans d’homes/dones de negocis d’americana i corbata. Posem ponts, acostem postures, no siguem radicals en cap sentit. Tot segueix estant per fer. Mostrem clarament les nostres cartes al tauler i, potser, tots guanyem la partida.

Així estan les coses a casa nostra. Una velocitat de vertigen a la qual hem de saber, d’una banda, adaptar-nos, i, de l’altra, conservar els principis que ens han portat fins aquí. Una tasca apassionant.

Autora: Ángeles Parra, Presidenta de la Asociación Vida Sana i Directora de BioCultura

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer Bio Eco Actual Febrero 2019