Del 1995 al 2018, la superfície certificada en producció ecològica a Catalunya s’ha multiplicat per 42, passant de les 5.000 a les 210.000 hectàrees. En aquest mateix període, el nombre d’operadors de productes ecològics ha passat de 236-3859. Aquest any es compleixen 25 anys de la creació del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE) per part del Departament d’Agricultura.

Catalunya: el sector BIO crece imparable catalunya producció ecològica catalunya agricultura ecològica mercat ecològic
Presentació el dilluns 1 d’abril a la seu del Departament d’Agricultura amb la Consellera Teresa Jordà

En aquest marc, BioCultura BCN torna al maig a la Ciutat Comtal per posar l’accent en l’augment del consum intern del producte “bio”, que, tot i que és el més gran de tot l’estat, segueix lluny de països com Alemanya o Dinamarca.

“Les dades i resultats presentats pel CCPAE, l’any en què aquest òrgan compleix 25 anys de la seva creació, indiquen que al llarg d’aquest últim quart de segle… el sector ecològic ha mantingut una trajectòria sempre creixent i ha mostrat un dinamisme i una capacitat d’innovació contínua”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en la roda de premsa en què s’han presentat les dades de producció agrària ecològica a Catalunya 2018.

Un exemple d’això, ha dit Teresa Jordà, “són les dades del CCPAE corresponents al 1995, primer any en què es van elaborar les estadístiques del sector ecològic de Catalunya, fins al 2018, que indiquen que la superfície de producció ecològica s’ha multiplicat per 42, passant de les 5.000 a les 210.000 ha i el nombre d’operadors de productes ecològics ha crescut de 236 a 3.859”.

D’altra banda, Ángeles Parra, directora de BioCultura, assenyala que “la història del sector a Catalunya és, en certa manera, la història de BioCultura, ja que la fira és un fidel reflex de tot el que es cou en el sector. Catalunya compta amb una ciutadania molt desperta hereva dels moviments naturistes dels temps que van antecedir a la Guerra Civil i això, sumat a la proximitat amb Europa, ens ha convertit en l’avantguarda de tot l’estat espanyol en alimentació ecològica. No obstant això, no cal enganyar-se. Malgrat el nostre lideratge, estem molt lluny encara de països com Alemanya i/o Dinamarca, que ens porten un gran avantatge”.

Virtuts i incerteses del sector ecològic

El president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, que ha presentat el detall de les dades als mitjans, ha destacat que “en aquests 25 anys la producció ‘bio’ ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector important a Catalunya. Tothom mira al sector ecològic per fer la conversió, per introduir nous productes, sans, de qualitat, i respectuosos amb el medi ambient”. Les dades i resultats del CCPAE 2018 també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 20% de les facturacions de productes agraris ecològics a 2017 (últim exercici econòmic comptabilitzat), respecte a l’any anterior, arribant als 584 M €.

Volumen de facturación del sector ecológico en Catalunya
Volum de facturació del sector ecològic a Catalunya

Per Ángeles Parra, “són una gran notícia totes les dades del CCPAE. Encara que, veraçment, al sector no tot són ‘flors i violes’. En aquest moment, s’està donant la democratització del sector i això comporta també perills i incerteses. La gran distribució i les grans marques han vist que hi ha un nínxol de mercat i no estan disposats a perdre la seva quota. Mentre el sector agroalimentari està completament esgotat i estancat, el sector orgànic és el més dinàmic, el més creatiu i el que compta amb gent més jove. BioCultura, al maig, va ser el més viu aparador d’aquesta explosió. Tot i que les grans marques estan lluitant per acaparar-ho tot, milers de petites empreses també lluiten per fer-se un forat. Les seves millors armes són la innovació i la diferència. Precisament, les grans marques vénen a BioCultura a copiar a tots aquests joves artistes de l’alimentació”.

Les noves tendències BIO

Durant el 2018, els operadors inscrits al CCPAE també s’han incrementat un 8,92% respecte l’any anterior, arribant als 3.859. Per tipus d’activitats, els operadors que més van créixer van ser els comercialitzadors (21,8%), seguits pels importadors (12,24%), productors vegetals (9,37%) i elaboradors (8,41%, incloent els minoristes).

En relació a la superfície de producció ecològica, el 2018 va créixer un 5,02% en relació a l’any anterior, arribant a més de 210.818 hectàrees. Dues terceres parts d’aquesta superfície són prats, pastures i farratges dedicats a l’alimentació del bestiar de producció ecològica. De la superfície destinada als cultius, el 41% es dedica a la vinya. Després de la vinya, la superfície de cultius ecològics es dedica majoritàriament a oliveres (20%), cultius extensius (18%) i seguit de fruits secs (8%), fruiters (3%) i hortalisses (2%). Cal destacar el creixement que segueix experimentat la superfície dedicada als fruiters, que enguany torna a créixer una 28,84% i el cultiu de fruits secs que creix un 8,83%. En ramaderia, cal esmentar un lleu creixement de les explotacions (+ 1,53%), que arriben a les 927. Tot i que el boví de carn continua com la més implantada, amb 470 explotacions ecològiques, cal destacar els augments d’altres menors com el porcí (+ 30%), l’avicultura de carn (+ 17,14%) i l’apicultura (+ 16,67%).

Evolución de los operadores bio y hectáreas en producción ecológica en Catalunya
Evolució dels operadors bio i hectàrees en producció ecològica a Catalunya

Per Parra, “Catalunya és també avantguarda pel que fa a tendències dins el món orgànic. Per exemple, és notori que els millennials tiren fort del sector a Catalunya, com passa en altres llocs del planeta. Aquí, el consum d’aliments vegans, cosmètics certificats i per a nens són subsectors dins el món ‘bio’ que també creixen obstinadament. També diria que els productes per a al·lèrgics, els productes “sense (sense lactosa, sense gluten…), en ecològic, també van augmentar decididament. Algun dia, potser, el tèxtil català recuperi la seva força, però aquesta vegada sota criteris orgànics”.

Preus competitius i professionalització

Quant als operadors que es dediquen a activitats secundàries, el 2018 s’ha produït un creixement d’un 15,82% respecte l’any anterior, arribant als 2.013. En aquest àmbit dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics (+ 16,95%), el que prova el creixement del consum en el mercat interior. Les segueixen les empreses que es dediquen a l’elaboració i / o embotellat de vins, caves i escumosos (+ 17,56%) i les que es dediquen a la importació d’aquests productes (+ 11,22%).

S’ha produït el despertar i creixement del consum d’aliments ecològics en el mercat interior de Catalunya

En aquest sentit, la consellera Jordà va afirmar que durant aquests anys no només han crescut i s’han diversificat les produccions certificades de productes agroalimentaris ecològics, també s’ha produït el despertar i creixement del consum d’aliments ecològics en el mercat interior de Catalunya. La directora de BioCultura assenyala que “és important que aquest creixement sigui estable. I, per això, és molt rellevant que es doni una major professionalització en el sector. En l’actualitat, veiem com moltes botigues apareixen i desapareixen, el mateix passa amb els restaurants… És important que aquests emprenedors i emprenedores coneguin amb certesa quin és el sòl que trepitgen. En aquest sentit, en les últimes edicions de la fira s’han dut a terme, amb un gran èxit, tot tipus d’activitats que tenen per objectiu el fet de formar els professionals del sector perquè puguin enfrontar-se, amb garanties d’èxit, a els reptes que els depararà el canviant sector ecològic. Les fórmules de tota la vida ja no serveixen i l’especialització i la diferència permetran a molts establiments i professionals poder mantenir la seva clientela en aquests temps en què les grans superfícies ofereixen preus molt competitius”.

Setmana Bio 2019

La consellera Teresa Jordà ha destacat també l’aposta decidida del seu departament per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica pel període 2015-2020 . Aquest programa incorpora mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació.

Dins de cada un d’aquests àmbits es defineixen una sèrie de projectes específics d’actuació, fins a 19, dins dels quals es desenvolupen actuacions concretes. Entre aquests projectes del Programa, la consellera ha fet referència a la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que el departament organitza des de 2013. Es tracta d’un esdeveniment que reuneix en un programa comú tot un conjunt d’activitats per a tot el territori català amb l’ objectiu de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

Aquest any, la Setmana Bio se celebrarà novament del 19 al 27 d’octubre. Durant aquesta setmana també es lliurarà el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, un guardó que reconeix i premia projectes i línies de treball realitzats pels centres educatius de Catalunya que promouen el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ecològiques i en el qual col·labora la Associació Vida Sana. Ángeles Parra assegura que “seria molt important que TV3 s’esforçarà a ajudar a la difusió de l’alimentació ecològica, les seves virtuts i els seus avantatges, amb una gran campanya en pro de l’alimentació ecològica i local. Seria una gran manera de contribuir a que el consum intern s’enlairés completament”.

Previsions – BioCultura Barcelona

 • 750 expositors
 • 74.000 visitants
 • 400 activitats paral·leles
 • Participació per sectors en espai ocupat:
  • Agricultura i alimentació biològica, 62% (aprox. 20.000 productes certificats)
  • Cosmètica certificada 11%
  • Moda sostenible: 9%
  • Casa sana, 7%
  • Benestar i salut 5%
  • Ecoestilo de vida: 6%

Per a més informació sobre BioCultura visiti www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2019