L’agricultura ecològica és un important model a seguir per canviar el sistema agrícola i alimentari actual, sostenen 11 experts internacionals en la reconeguda revista científica Nature Sustainability. Exigeixen polítiques coherents que donin suport als sistemes alimentaris sostenibles, incentivin millors pràctiques agrícoles i elevin el nivell del que és acceptable en l’agricultura al segle XXI.

organic farming Sustainable agriculture for people and planet – for example at a farm in Nepal. (Photo: Helvetas)
Agricultura sostenible per a les persones i el planeta, per exemple, en una granja al Nepal. Foto: Helvetas

Hi ha un ampli consens que la forma en què es produeixen i consumeixen els aliments ha de canviar urgentment. Només així es podran abordar els desafiaments globals com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la pobresa. No obstant això, l’enfocament per aconseguir això és molt controvertit: ¿és més prometedor fer que l’agricultura convencional sigui gradualment més sostenible o promoure sistemes alternatius com l’agricultura ecològica?

Segons els experts, els dos enfocaments poden anar de la mà i reforçar-se mútuament. Aquesta nova perspectiva permet enfocar les polítiques en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que han estat adoptats per totes les nacions. “Durant massa temps, hem estat atrapats en debats acalorats sobre quina tecnologia pot alimentar el món. Les barreres ideològiques transcendents i els interessos creats ara han d’estar al capdavant de l’agenda per accelerar el canvi necessari”, diu l’autor principal Frank Eyhorn de l’organització suïssa de cooperació per al desenvolupament Helvetas. El coautor Adrian Muller de l’Institut d’Investigació d’Agricultura Orgànica FiBL afegeix: “Necessitem polítiques coherents per aconseguir sistemes alimentaris sostenibles. Ja no podem costejar aliments aparentment barats, el que genera alts costos ambientals”.

Ja està en marxa un canvi de paradigma: l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO, per les seves sigles en anglès) va reconèixer recentment el paper dels sistemes agroecològics, com l’agricultura orgànica, per enfrontar els enormes desafiaments de nostre sistema alimentari actual. Els governs d’Alemanya, Àustria, Índia i Kirguizistan, per exemple, estan implementant polítiques i plans d’acció per promoure l’agricultura ecològica. Es necessitarà una massa crítica de científics, agricultors, responsables polítics, empreses i organitzacions de la societat civil per fer que el canvi cap a sistemes alimentaris sostenibles passi a gran escala.

Per a més informació visiti www.fibl.org

– Article original “Sustainability in global agriculture driven by organic farming”, Nature Sustainability.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2019