Les flors de Bach, conegudes i utilitzades en gairebé tot el món com a remeis efectius i innocus, constitueixen un sistema de tractament natural, basat en elixirs florals, que s’empra per harmonitzar de manera holística (integral) els desequilibris físics, emocionals, mentals i espirituals de tots els éssers vius (siguin humans, animals o vegetals).

Las Flores de Bach. Tomar conciencia para poder sanar

L’ús de flors amb fins curatius és esmentat ja en antics escrits de la Xina, de filòsofs occidentals com Sòcrates o Plató, del metge suís del segle XV Paracels o en la tradició dels aborígens australians. No obstant això, el descobriment dels elixirs i la seva acció terapèutica tal com avui la coneixem, s’atribueix al metge britànic, Edward Bach, que en els anys 30 del segle passat desenvolupa i difon aquest sistema de curació i passa a ser conegut com a pare de la teràpia floral.

Las Flores de Bach. Tomar conciencia para poder sanar

L’acció de les flors de Bach no es basa en el principi actiu fitoterapèutic de la flor o de la planta, sinó en la informació energètic-vibracional. La novetat del mètode de Bach va ser que en lloc d’agafar extractes de flors per fer dilucions com en homeopatia, Bach va estudiar com la llum del sol del matí travessava les gotes de rosada que quedaven en les flors, i transferia a aquestes gotes d’aigua, la capacitat de sanar d’aquestes plantes. Va col·locar les flors en un pot de vidre ple d’aigua mineral de font, i les va deixar al sol algunes hores, perquè els raigs de sol li transmetessin l’energia de les flors a l’aigua.

Com les altres teràpies naturals, a Espanya actualment no està reconeguda ni regulada, però està integrada en els sistemes de salut d’altres països d’Europa i de la resta del món. A Espanya, les flors de Bach es poden comprar sense problema, en herbolaris i farmàcies. Entre els països amb major desenvolupament en l’ús de la teràpia floral des de fa anys figuren, entre d’altres, Alemanya, Anglaterra, Austràlia, també Espanya, Estats Units, França, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Suïssa… Basant-se en  les flors de Bach es van desenvolupar també altres teràpies florals diferents, però amb les flors de les diferents zones com la de Califòrnia, les essències florals Bush d’Austràlia, la de flors de la Mediterrània…

El creador dels 38 remeis florals que componen el sistema de Flors de Bach va ser un home de ciència: el metge Edward Bach (1886-1936)

Cuba inclou des de 1999 el tractament floral a les clíniques de medicina natural dels serveis de salut pública. Allà, és emprat per metges, psicòlegs, farmacèutics, estomatòlegs i infermeres, en tractaments d’hipertensió arterial, enuresi del nen (micció involuntària nocturna), asma bronquial, síndromes depressius, addiccions, dolors reumàtics i articulars, entre altres.

Tot i que la comprensió de com actuen sigui difícil, l’explicació científica del seu funcionament comença a ser corroborada per investigacions, com la del premi Nobel de Medicina, Luc Montagnier, que diu “no només jo, sinó molts altres investigadors han demostrat que l’aigua líquida té estructures que poden contenir i guardar molècules biològiques”. A més, no cal oblidar que el creador dels 38 remeis florals que componen el sistema de Flors de Bach, va ser un home de ciència: el metge Edward Bach (1886-1936), cirurgià cap de traumatologia i especialitzat després en bacteriologia i immunologia. Va treballar durant anys a l’Hospital del Col·legi Universitari de Londres, en el qual investigant sobre els bacteris intestinals i les malalties cròniques, va arribar a preparar 7 soques bacterianes com a vacunes.

Però va seguir investigant perquè el que pensava és que la forma de tractar els malalts no havia de ser agressiva, ni tenir efectes secundaris i, el més important, havia de ocupar-se del malalt i no de la patologia. I és que darrere del sistema de Flors de Bach, hi ha tota una concepció del món, de l’ésser humà i de la malaltia, que Bach recull en els seus escrits i que resulta imprescindible llegir per comprendre millor com desenvolupa aquest sistema. El seu objectiu era la recerca “d’un remei adequat, de naturalesa simple i no intrusiu, destinat a la prevenció i cura de les malalties cròniques”. Bach volia crear un sistema senzill i universal que pogués ser utilitzat per tot el món. En el seu text “Curin-se a vostès mateixos”, diu Bach que “la raó principal del fracàs de la ciència mèdica moderna és que tracta els símptomes i no les causes”. Per a ell “la malaltia no és material en el seu origen” “és, en essència, un conflicte entre l’Ànima i la Personalitat”.

Darrere del sistema de Flors de Bach, hi ha tota una concepció del món, de l’ésser humà i de la malaltia

A més de trastorns com la depressió, l’estrès, l’ansietat, la dificultat de concentració … les Flors de Bach ajuden a corregir patrons mentals i emocionals com la culpa, la ràbia, la gelosia, la impaciència, els diferents tipus de pors, la manca de confiança en un mateix, el pessimisme, la rigidesa mental, la intolerància, etc.

Però més enllà de la presa simptomàtica de flors (per exemple per pors paralitzants “Rock Rose”, o pors quotidianes i reconegudes “Mimulus”, per als que no poden suportar la càrrega de la vida “Hornbeam”, per als que es culpen “Pine”, o la coneguda fórmula” Remei Rescat “que reuneix un conjunt de flors que es fan servir per a situacions d’emergència, accidents, notícies traumàtiques, etc.), el veritablement sanador d’aquest sistema creat pel doctor Bach, és la possibilitat d’adquirir més consciència i comprensió de l’origen del problema, per així poder canviar les pautes emocionals, mentals o de conducta que ens han portat a aquest estat negatiu. Per aquest motiu la teràpia de Flors de Bach, dins de la seva senzillesa i innocuïtat, és sobretot una gran via d’autoconeixement.

Más informació a: “Bach per Bach. Obres completes”, www.floresbach.com, “Tipologies i Flors de Bach” Luis Jimenez.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here