La Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica / Agroecologia (SEAE) ha publicat un estudi-diagnòstic, de lliure descàrrega, sobre la situació dels sistemes alimentaris sostenibles i ecològics a Espanya i la seva contribució a mitigar els impactes del canvi climàtic.

Alimentación agroecológica contra el cambio climático

El fet de produir, distribuir i consumir aliments té associat una sèrie de repercussions ambientals, socials i econòmiques. Qüestions com les tècniques de producció, els mecanismes de distribució i comercialització o els hàbits dels/les consumidors/es, entre d’altres, són factors que condicionen l’impacte del cicle alimentari. Totes aquestes variables es refereixen a Sistemes Alimentaris. I, en aquest sentit, la SEAE ha preparat un nou estudi en el qual recull la situació de sistemes alimentaris sostenibles i ecològics existents a Espanya i la seva contribució, en concret, a estratègies i pràctiques d’adaptació i mitigació en resposta als efectes associats al canvi climàtic.

Aquest Estudi-Diagnòstic participatiu, de lliure descàrrega, identifica diversos models organitzatius i iniciatives seleccionades per les seves característiques determinades, que s’ajusten segons els paràmetres d’un sistema alimentari agroecològic. El nou document es realitza en el marc del projecte “Adapta la teva Dieta, Cuida el teu Clima“, que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i l’objectiu és l’estudi i promoció dels sistemes alimentaris agroecològics com estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Què inclou l’Estudi-Diagnòstic?

Alimentación agroecológica contra el cambio climático

Situació dels sistemes alimentaris agroecològics a Espanya i la seva contribució al canvi climàtic” inclou, a més d’un marc teòric i una contextualització dels referents anteriors d’altres projectes i estudis, l’anàlisi de 8 experiències, identificades com a referents, de Sistemes Alimentaris Agroecològics , concretament d’Andalusia, Comunitat Valenciana, País Basc, Catalunya i Madrid.

En aquestes experiències, els aliments són produïts sota els paràmetres de la producció ecològica així com el canvi en una sèrie d’aspectes clau: la relocalització del consum amb aliments frescos i de temporada, dietes amb reducció del consum de carn, l’economia circular dels residus orgànics com a fertilitzants, entre d’altres, i la minimització del rebuig alimentari, que integren un enfocament de sistemes alimentaris d’emissions pràcticament nul·les.

Respecte a la contribució dels mateixos com a estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, assenyalen des de l’estudi que “l’agroecologia en si mateixa és una tècnica d’adaptació al canvi climàtic. Les explotacions ecològiques generalment disposen d’una major diversitat d’espècies, i en elles solen cultivar varietats adaptades localment. Això millora la resiliència dels agroecosistemes davant les condicions climàtiques adverses. Per tant, els sistemes agraris s’han d’adaptar a aquests impactes adversos per assegurar una producció d’aliments resilient”.

Per conèixer les iniciatives analitzades així com les conclusions d’aquest estudi, SEAE anima a la seva difusió i posa l’estudi a lliure disposició des d’aquest enllaç: https://www.agroecologia.net/estudio-adapta-dieta19/

El projecte “Adapta la teva Dieta, Cuida el teu Clima” també ha desenvolupat altres activitats d’informació i divulgació sobre la importància de l’alimentació en la mitigació i adaptació al canvi climàtic amb l’objectiu de donar poder a la població i fer-la conscient dels impactes de les seves decisions respecte a l’alimentació. Llocs com Salines (V Simposi sobre Agroecologia al costat de la Xarxa Terrae), Cabra (a Còrdova al costat de la Subbética Ecològica), a Madrid (també al costat de la Xarxa Terrae) i Orduña (Biscaia, amb l’Ajuntament de la localitat), així com el XIII Congrés Internacional d’Agricultura Ecològica de SEAE, sota el tema de “Sistemes Alimentaris Agroecològics i adaptació al canvi climàtic“, celebrat al novembre de 2019 a Logronyo, han aconseguit congregar en espais comuns de debat i transferència de coneixements, a tota mena de professionals del sector agroecològic així com i persones interessades en contribuir amb els seus hàbits alimentaris, a un sistema més just i sostenible. Tota aquesta informació es pot conèixer al web de SEAE.

Projecte financiat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO).

Més informació a www.agroecologia.net

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019