Si volem mantenir sistemes alimentaris sostenibles per a les generacions futures i abordar els molts desafiaments del nostre planeta, inclosa la crisi climàtica, els governs haurien d’adoptar pràctiques agrícoles ecològiques. Aquest és el missatge principal que un informe publicat recentment envia als líders mundials reunits aquests dies a la Cimera dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Nova York.

Organic can be a solution to achieving the Sustainable Development Goals

L’agricultura mundial i els sistemes alimentaris han arribat a una cruïlla. Encara que el nostre sistema alimentari actual ha impulsat la productivitat agrícola en les últimes dècades, també ha tingut un efecte perjudicial en el medi ambient i la societat. La degradació del sòl, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació de l’aigua, el canvi climàtic, les zones oceàniques mortes són només alguns dels desafiaments els quals ens enfrontem.

Per combatre aquests i altres problemes importants, el 2015, la comunitat mundial es va unir i va llançar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible; un pla d’acció basat en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són cada vegada més importants per determinar l’agenda de sostenibilitat del planeta.

Encarregat pel distribuïdor ecològic holandès Eosta, el nou informe Agricultura ecològica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible mostra exemples de com els nostres sistemes alimentaris poden tenir un impacte directe en les nostres possibilitats d’aconseguir aquests objectius. Es llança en un moment en què els caps d’Estat i de govern es reuneixen a la seu de les Nacions Unides a Nova York per fer un seguiment i revisar exhaustivament el progrés en la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els 17 ODS .

Segons Louise Luttikholt, Directora Executiva d’IFOAM – Organics International, “atès que els agricultors ecològics treballen en harmonia amb la natura, en la mesura del possible, per exemple, en no aplicar agroquímics nocius, és clar que són una part important de la solució. Com mostra l’informe, si la comunitat global es pren seriosament l’assoliment dels ODS per 2030, és essencial que canviem a pràctiques agrícoles més sostenibles, com les ecològiques”.

Basat en més de 50 publicacions científiques, la metanàlisi conclou que l’agricultura ecològica pot tenir un paper important en l’assoliment d’almenys vuit dels 17 ODS. Aquests inclouen: Fam Zero (ODS 2), Bona salut i benestar (ODS 3), Aigua neta i sanejament (ODS 6), Treball decent i creixement econòmic (ODS 8), Consum i producció responsables (ODS 12), Acció climàtica (ODS 13), Vida submarina (ODS 14) i Vida a la terra (ODS 15).

Llegeix l’estudi complet aquí (en anglès) 

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019