A Espanya, els polítics han posat en dubte l’evidència científica de les diferents disciplines de les teràpies naturals. Diuen que “són perilloses”, tant, que fins i tot el Govern s’ha gastat més diners en intentar que els ciutadans no les facin servir, que en intentar que els ciutadans deixin de fumar.

La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

El fumar mata a Espanya a 52.000 persones a l’any, segons dades del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Saben vostès quantes persones moren per culpa de les Teràpies Naturals a Espanya a l’any? ZERO. Cap mort per aquesta causa, segons dades del mateix ministeri i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que és qui registra, mitjançant els certificats de defunció, les causes d’una mort. És a dir, el Govern es gasta més diners en prevenir 0 morts que en prevenir-ne 52.000.

A més, si fossin perilloses, tal com alguns petits grups de persones disseminats pel territori nacional sense coneixements sobre salut, com enginyers o informàtics, assenyalen, existirien assegurances que cobreixin la possible mala praxi en Teràpies Naturals de fins a 1.000.000€ per una prima de tot just 90€ a l’any? És clar que no.

Vull oferir-los més dades significatives, que es desprenen dels observatoris que formen part de la Fundació de Teràpies Naturals (FTN), de la qual, forma part activa l’Associació Nacional per als Professionals de les Teràpies Naturals, COFENAT, entre els quals cal destacar :

  • Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura: en l’actualitat hi ha més de 22.390 referències indexades amb el descriptor ‘acupuncture therapy’ a la base de dades Medline, incloent més de 650 revisions sistemàtiques i 3.940 estudis amb control aleatoritzat.
  • Homeopatia: hi ha un total de 5.734 publicacions d’Homeopatia indexades a Pubmed, de les quals 293 corresponen a assaigs clínics, el que fa de la homeopatia una de les teràpies complementàries més i millor investigades. Al British Medical Journal va ser publicada una metaanàlisi que cobria 107 assajos controlats, dels quals 81 van mostrar que els medicaments homeopàtics van ser efectius, 24 van mostrar que no van ser efectius i dos no van ser concloents.

La societat espanyola sol·licita majoritàriament a l’Administració (94%) una regulació de la professió

També hem de tenir presents xifres interessants que llancen estudis com el sondeig realitzat el 2017 per COFENAT, en el qual queda reflectida la satisfacció dels usuaris de Teràpies Naturals, oferint un notable com a nota en el servei rebut del professional. I no només això, sinó que d’aquesta enquesta es desprèn que la societat espanyola sol·licita majoritàriament a l’Administració (94%) una regulació de la professió.

Hem de posar la vista en una regulació com l’establerta a Portugal, on aquestes tècniques es denominen Teràpies no convencionals, i que legisla sobre l’exercici de l’Osteopatia, la Quiropràxia, la Teràpia Herbal, la Naturopatia, la Medicina Tradicional Xinesa, l’Acupuntura i l’Homeopatia, sent impartits per professionals independents de la fisioteràpia o la medicina, però entesos com a personal sanitari.

Perquè encara que molts no ho vulguin veure, les teràpies naturals demostren dia a dia que aquestes tècniques milloren la salut de les persones, complementen tractaments mèdics convencionals i, per tant, són inclusives i no exclusives. I encara més: l’evidència científica demostra que les Teràpies Naturals també… CUREN!

TERÀPIES NATURALS. PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad, President Nacional de COFENAT.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020