2018 va ser un altre any rècord per a l’agricultura ecològica global. Segons l’última enquesta de FiBL sobre agricultura ecològica a tot el món, les terres de cultiu ecològic van augmentar en 2 milions d’hectàrees, i les vendes al detall també van continuar creixent, arribant un altre màxim històric, com ho mostren les dades de 186 països (dades de finals de 2018).

Las tierras de cultivo ecológico se sitúan en más de 71,5 millones de hectáreas

La 21a edició de l’estudi “El món de l’agricultura orgànica” publicat per FiBL i IFOAM – Organics International mostra que la tendència positiva observada en els darrers anys continua. Aquesta enquesta anual sobre agricultura orgànica a tot el món compta amb el suport de la Secretaria d’Estat d’Assumptes Econòmics de Suïssa (SEC), el Centre de Comerç Internacional (ITC), el Fons de Sostenibilitat de Coop Suïssa i NürnbergMesse, els organitzadors de la fira BIOFACH.

El mercat ecològic global continua creixent i ha superat la marca dels 100.000 milions de dòlars

La companyia d’investigació de mercat, Ecovia Intelligence, estima que el mercat global d’aliments ecològics va superar els 100.000 milions de dòlars per primera vegada en 2018 (gairebé 97.000 milions d’euros). Estats Units és el mercat líder amb 40.600 milions d’euros, seguit d’Alemanya (10.900 milions d’euros) i França (9.100 milions d’euros). En 2018, molts mercats importants van continuar mostrant taxes de creixement de dos dígits, i el mercat ecològic francès va créixer en més de l’15%. Els consumidors danesos i suïssos van gastar més en aliments ecològics (312 euros per càpita el 2018). Dinamarca tenia la major participació en el mercat ressò amb el 11,5% del seu mercat total d’aliments.

Global organic area continues to grow

2,8 milions de productors ecològics a tot el món

En 2018, es van reportar 2,8 milions de productors ecològics. Índia continua sent el país amb el major nombre de productors (1.149.000), seguida d’Uganda (210.000) i Etiòpia (204.000).

Augment constant de terres agrícoles ecològiques

Un total de 71,5 milions d’hectàrees van ser gestionades de forma ecològica a finals de 2018, el que representa un creixement de 2,9% o 2 milions d’hectàrees en comparació amb 2017. Austràlia té la major àrea d’agricultura ecològica (35,7 milions d’hectàrees), seguida d’Argentina (3,6 milions d’hectàrees) i la Xina (3,1 milions d’hectàrees). A causa de la gran àrea de terres a Austràlia, la meitat de la terra agrícola ecològica mundial es troba a Oceania (36 milions d’hectàrees). Europa té la segona àrea més gran (15,6 milions d’hectàrees), seguida d’Amèrica Llatina (8 milions d’hectàrees). L’àrea ecològica va augmentar en tots els continents en comparació amb 2017.

10% o més de les terres agrícoles són ecològiques a 16 països

A nivell mundial, el 1,5% de les terres de cultiu són eco. No obstant això, molts països tenen quotes molt més altes. Els països amb la major proporció ecològica de les seves terres agrícoles totals són Liechtenstein (38,5%), Samoa (34,5%) i Àustria (24,7%). En setze països, el 10% o més de totes les terres agrícoles són ecològiques.

Les estadístiques ecològiques mundials mostren la contribució de l’agricultura ecològica als Objectius de Desenvolupament Sostenible

Segons la Dra. Monica Rubiolo de SEC, “L’accés a dades de bona qualitat sobre agricultura ecològica no només ajuda a mesurar l’èxit cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, sinó també a orientar a qui pren les decisions i altres parts interessades al llarg de tota la cadena de valor”. Joseph Wozniak, de l’ITC, creu que “aquesta publicació proporciona informació clau per als que atorguen importància a les condicions ambientals darrere dels productes cultivats en els seus països o venuts a les botigues del seu país”.

“Les estadístiques ecològiques globals han demostrat ser útils per als programes de desenvolupament i les estratègies de suport per a l’agricultura i els mercats ecològics, i són crucials per fer un seguiment sobre l’impacte d’aquestes activitats. Aquesta publicació mostra el nostre compromís continu amb la transparència en el sector ecològic”, afirmen Louise Luttikholt, IFOAM, director Executiu de Organics International, i el professor Urs Niggli, director de FiBL.

Més informació a www.fibl.org/en

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020