Sandra Butikofer (1960 Berna, Suïssa), resident a Menorca des de 1965, és productora de formatges ecològics de llet de vaca “vermella”, autòctona de Menorca, sota la marca “Es Tudons”. Ha estat presidenta de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca (APAEM) i des de 2013 és presidenta del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE). A l’abril de 2019 va ser elegida presidenta d’ INTERECO, associació sense ànim de lucre que va néixer el 1999 i agrupa les autoritats públiques de control d’agricultura ecològica -els consells de les comunitats autònomes encarregats del control, la promoció i la certificació de productes ecològics.

Entrevista a Sandra Butikofer

Per què és important el segell ‘bio’? Quins segells hem de buscar al comprar?

Jo diria que és important perquè ens fa visibles als operadors i a la producció ecològica per als consumidors i el conjunt de societat i és una garantia que es compleixen uns requisits mínims establerts en un reglament comunitari. Això sempre m’agrada destacar-ho, perquè abans de la publicació d’aquest reglament europeu en l’any 1991 només existien estàndards privats diferents entre si.

El segell que identifica a nivell europeu els aliments ecològics, biològics i orgànics (aprofito per recordar que són el mateix) és l’Euro Fulla, que és d’ús obligatori.

Quin paper juguen els comitès certificadors públics i Intereco en la promoció del consum de producció local i ecològica?

Tenim la promoció entre les nostres funcions i en tots els territoris s’atén a les necessitats dels operadors de promoció tant del consum intern com per a l’exportació. Cal recordar que, encara que som el primer país en superfície ecològica de la Unió Europea i quart de el món, no entrem en els 10 països amb major consum per càpita.

Entre tots estem millorant el consum intern que creix de forma important.

Els comitès i consells tenim una part important de responsabilitat en aquest augment i ens en sentim orgullosos ja que s’ha impulsat en els darrers anys a través de mercats periòdics en punts emblemàtics de moltes ciutats, els programes de menjadors i / o horts escolars que s’impulsen per gairebé tots els nostres socis i també la presència en mitjans de comunicació no especialitzats per arribar a tota la població.

Des d’aquí us convido a consultar la nostra web i la dels nostres socis on teniu àmplia informació de les campanyes i material divulgatiu.

Manca una aposta més ferma de les institucions espanyoles per la promoció de la producció bio i local -destinada a consum a Espanya?

Sens dubte, per contribuir al repte que tenim com a societat de garantir aliments sans i de qualitat no només per a les persones sinó també per al planeta.

I hi ha múltiples actuacions que poden fer-se per fomentar el consum intern, no només grans pressupostos sinó mesures que amb voluntat política es poden posar en marxa. Em refereixo a beneficis fiscals, prioritzar la introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars, universitats. Alguna cosa s’ha avançat ja amb la compra verda, però cal seguir.

També la col·laboració transversal entre les diferents administracions en els temes de control i certificació és molt important per incrementar el consum intern.

Tots els productes ecològics són iguals? Com poden variar els estàndards de qualitat d’un producte?

Jo diria que són tots diferents! L’homogeneïtat és pel que fa als requisits de producció, prioritat a varietats locals i races autòctones, no utilització d’ OGMs ni pesticides químics ni fertilitzants sintètics, foment de la biodiversitat etc.

La normativa estableix també períodes de conversió o que no pot produir-se una mateixa varietat en ecològic que en no ecològic, però no estableix requisits de calibres o riqueses nutricionals, per posar un exemple.

En canvi, si té els estàndards més elevats de benestar animal. Els productes animals o vegetals han de ser produïts respectant els seus cicles naturals i això repercuteix lògicament en la seva qualitat.

Quin paper pot jugar l’alimentació ecològica davant la situació d’emergència climàtica?

Hauria de ser una de les principals estratègies a seguir, no només perquè és una producció lligada a la terra, que té cura dels sòls i optimitza l’ús dels recursos naturals, sinó perquè estem veient que és una alternativa econòmica real en moltes zones i contribueix a fixar la producció al territori.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020