Entrevistem Enric Barbany (1967), Enginyer Superior en Telecomunicacions i gerent del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Entrevista Enric Barbany

Quines són les novetats del nou reglament ecològic europeu que s’aplicarà a partir del 2021?

Les normes de producció se simplifiquen i harmonitzen i s’estableixen mesures de control més estrictes basades en el risc a tota la cadena de subministrament. La transformació d’aliments ecològics serà més exigent amb els nous requisits, per exemple l’ús d’aromes estarà restringit només a aquells d’origen ecològic. S’incorporen nous productes per a poder ser certificats com a ecològics (sal, cera, suro, llana, cotó…) i també espècies animals com els conills. La certificació per als petits agricultors podrà ser més fàcil gràcies a un nou sistema de certificació en grup.

Les persones consumidores tindran més garanties de la certificació ecològica?

Confiem que sí. A part del que hem dit, els productes importats de tercers països hauran de complir el mateix conjunt de regles que els que es produeixen a la Unió Europea. I també es preveuen noves mesures per evitar riscos de contaminació.

Com s’adapta el CCPAE al nou reglament?

La Unió Europea encara ha de fer molta feina, encara no ha aprovat i publicat les disposicions d’aplicació. Quan surtin estudiarem a fons la normativa, formarem a tot el nostre equip de persones, adequarem els nostres procediments de control i certificació i el nostre sistema de gestió de qualitat. Finalment difondrem el nou reglament a tots els operadors.

Contemplen algun pla integral d’acció de promoció de la producció ecològica?

La nostra principal missió és el control i la certificació de la producció ecològica. El 98% dels nostres ingressos prové dels operadors i aquests recursos estan destinats a l’esmentada missió. Tenim un pla anual de promoció i difusió i també col·laborem amb el Pla de Foment de la Producció Ecològica 2015-2020 i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya del DARP. Per la importància que té i els beneficis que comportaria per a tots, des del Consell tenim la disponibilitat de col·laborar amb el sector, la societat i l’administració pública a disposar plegats d’un pla de promoció de la producció ecològica.

L’alimentació ecològica ha crescut a Catalunya els darrers anys. Com evoluciona el CCPAE?

Darrerament hem superat els 4.000 operadors inscrits i les 200.000 hectàrees cultivades a Catalunya. El CCPAE, com a organisme públic, te una vocació de servei als consumidors i als operadors. Per tant, també creixem i ens organitzem per tal dur a terme un control i una certificació ben rigorosos, que amb l’increment d’activitat és més fonamental que mai. Alhora treballem per facilitar els tràmits als operadors, per ser més àgils i eficients. En aquest sentit publiquem noves guies, millorem formularis i estem desenvolupant un projecte per facilitar la tramitació telemàtica.

Com ha actuat el CCPAE davant la situació del Covid-19? Com continueu assegurant la qualitat de la producció certificada?

Primerament, amb el confinament, contribuint tant com hem pogut a la salut de les persones treballadores, dels operadors i del conjunt de la societat. Paral·lelament, amb la implantació del teletreball, oferint cada vegada més els serveis que en condicions normals oferim. Tenim la sort que tenim feina i molta la podem fer des de casa. Excepte, és clar, les auditories in situ als operadors, que durant el confinament no podem fer. La qualitat de la producció ecològica amb la situació del Covid-19 hauria de ser la mateixa. Per una banda és cada operador certificat que s’obliga davant la societat a treballar d’acord amb la normativa de producció ecològica, és el responsable de fer-ho i la societat ha de confiar que així ho fan la majoria d’ells. Per altra banda nosaltres hem re-planificat les auditories de control d’acord amb l’autoritat competent de manera que les podrem fer per comprovar que els productes comercialitzats com a ecològics hagin complert la normativa de producció ecològica.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020