Ángeles Parra analitza al Bio Eco Actual de Maig el paper fonamental de les cooperatives agroecològiques davant de les grans superfícies.

Cooperativas agroecológicas versus grandes superficies

Trencant fronteres

Les grans superfícies compleixen una funció també. Aquesta és que l’aliment ecològic pugui trencar la frontera de la franja de població més ecoactivista i conscienciada i arribar a altres estrats de la ciutadania. El més important és que, sigui d’una manera o d’una altra, l’aliment sempre sigui ecològic i, en la mesura del possible, vegetal i local, … i caldria afegir amb el mínim embalatge possible.

La cooperativa agroecològica i la botiga especialitzada tenen darrere a professionals que respecten i estimen l’aliment ecològic i tot el sector. Procuren pagar preus dignes als petits productors. Si el consumidor necessita informacions precises, el responsable de la botiga o de la cooperativa és capaç de donar aquesta informació. La botiga o el súper ecològic i la cooperativa bio venen, en general, només aliments ecològics. En la mesura del possible, l’establiment especialitzat incideix en el comerç local, en la producció regional, en les curtes distàncies, en la proximitat, en el repartiment de la riquesa en la veritable eco-nomia … D’això se’n deriva vida per als nostres pobles i moltes més virtuts tant econòmiques com socials.

El paper de les cooperatives agroecològiques és fonamental a l’establir vincles directes entre productor i consumidor

Orgànics i convencionals

Les grans superfícies venen aliments orgànics i aliments convencionals. Molts petits productors es queixen de les condicions econòmiques que els exigeixen les grans superfícies a l’hora de proveir-los per servir els seus productes o transformar-los en marques blanques pròpies. Els productes orgànics que expenen són “bio”, sí, però no sempre sostenibles des d’un punt de vista global, ja que alguns aliments són importats des de llargues distàncies, amb el malbaratament energètic que això comporta. Algunes cadenes ja estan començant a incidir en un comerç cada vegada més local, però la veritat és que, fins ara, la majoria de grans superfícies no han apostat de ple pel comerç ecològic i local / regional / nacional.

El negoci

Per a la cooperativa ecològica i per la botiga o súper especialitzat el negoci és important, clar que si. No obstant això, per a ells/es, em consta, el negoci no ho és tot. Hi ha altres factors importants. Potser el més rellevant és el fet que són activistes. Creuen en el que fan. Lluiten, des de la seva professió, per un món més just, més net i més sostenible. No sempre és així en el cas de les grans superfícies. Han trobat un nínxol de mercat en el món ecològic i s’hi han apuntat, sense més. Són els petits comerços i la gent del món “bio” els que han predicat en el desert durant dècades. De tota manera, la disponibilitat del producte bio en grans superfícies, possibilitarà que moltes famílies puguin accedir a una alimentació sana de veritat. D’aquí que Espanya hagi entrat al top ten del consum intern ecològic mundial. El tema és que el procés no sigui a qualsevol preu. Insisteixo en això. No tot s’hi val.

Cooperativas agroecológicas versus grandes superficies

Sobirania alimentària i rebuig de la globalització

La globalització i el model econòmic neoliberal ha comportat una creixent industrialització de la producció agrària en detriment de models familiars d’escala més reduïda i sostenible. Aquests models s’han basat en la intensificació en la producció recolzada en l’ús de fertilitzants químics, fitosanitaris, monocultiu i cria intensiva de bestiar desvinculada de terra agrícola. El resultat ha estat greus problemes d’erosió, pèrdua alarmant de biodiversitat tant natural com agrícola, contaminació de l’aigua i animals criats en pèssimes condicions.

Per això és tan important apostar per models cooperatius de consum, el que significa sistemes de comercialització que eviten el transport a llarga distància i contribueixen a la sobirania alimentària. Són els que prioritzen els aliments de temporada, la proximitat, els circuits curts de comercialització com a formes de proporcionar preus justos per als agricultors i assequibles als consumidors.

El comerç internacional d’aliments, així com el nombre de països que depenen de les importacions alimentàries, estan causant crisis alimentàries, han aparegut problemes en les produccions locals d’aliments, s’adquireix el mateix producte que es produeix al país a altres països, deixant de banda el producte nacional, s’adopten noves polítiques regionals o nacionals. Per tant, en aquest context, el paper de les cooperatives agroecològiques és fonamental a l’establir vincles directes entre productor i consumidor, i assegurar així que el producte es quedi a la zona d’origen.

El nostre paper com a consumidors és important en el camí cap a una transformació social profunda

BioCultura

Des de BioCultura (que dirigeixo) i des de l’Associació Vida Sana (que presideixo) hem apostat sempre per la distribució el més “autèntica” possible. Ho poso entre cometes perquè tothom entengui que aquí no hi ha “bons i dolents”, però sí que uns procuren fer les coses millor que altres. Hem vetat a grans superfícies que han volgut venir a la fira i hem donat tota la visibilitat possible als més petits. Ara bé, la fira no és una bombolla: és el reflex d’una societat. I sembla que, en la nostra societat, el procés de democratització de l’aliment ecològic passa, en gran mesura, per les grans superfícies i les inversions en el sector “bio” dels grans operadors. Què podem fer nosaltres? Prioritzar el nostre consum en uns establiments més que en altres. Però no caiguem tampoc en ideologies tancades que ens impedeixin veure la realitat amb visió diàfana. Es fa el que es pot, com es pot. L’important és la voluntat de transformar. El capitalisme neoliberal ens està portant grans desastres de tota mena. El nostre paper com a consumidors és important en el camí cap a una transformació social profunda; i l’aliment està en la base d’aquesta possible transformació.

Autora: Ángeles Parra, Presidenta Associació Vida Sana, Directora de BioCultura

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here