Què és l’àcid úric? Què el causa? L’àcid úric és un metabòlit de la proteïna. Produïm àcid úric com a residu metabòlic de les purines. El conflicte sorgeix quan, o bé en produïm molt, o bé quan l’eliminem malament.

¿Qué son el acido úrico y la gota?

L’àcid úric

Per experiència professional, hi ha  naturaleses que podríem anomenar “úriques”. Corresponen a un metabolisme alterat, amb una excitabilitat nerviosa alta (no sempre evident exteriorment). Què passa en aquests casos? La incapacitat d’eliminació tòxica per l’activitat hepàtica, es veu compromesa, augmentant en l’organisme l’acumulació d’àcid úric. Aquest té un tropisme específic per les articulacions del peu. De vegades també s’instal·la en mans i colzes o altres articulacions. Ja que la seva estructura és cristal·loide, s’entén que la seva acumulació en aquestes articulacions provoqui dolor, més o menys intens.

Com a arma poderosa, podem millorar l’alimentació

Com manejar la situació?

En primer terme, es recomana el control de l’estrès. Aquest és desencadenant de la formació de cristalls i de la seva pitjor eliminació, pel seu efecte sobre el ronyó (stress) i el fetge. Com a arma poderosa, podem millorar l’alimentació. És recomanable la reducció d’aliments acidificants, com les begudes refrescants, alcohol (especialment cervesa), carns vermelles, dolços i sucre, farines refinades i alguns lactis. Acostumo a recomanar l’eliminació del blat dolç (el més comú), per la seva dificultat a ser digerit i per la facilitat amb la que acumula greix al fetge. Quant al que podem afegir: verdures en abundància i, sobretot, amanides o verdures crues, que són alcalinitzants. Cal prendre una quantitat generosa d’aigua (el nostre pes en quilograms dividit per set, ens dirà els gots de 250 cc que hem de prendre diàriament). Si aquesta és aigua filtrada i depurada, molt millor. Augmentar l’oxigenació, fent alguna activitat de tipus aeròbic (en funció de les possibilitats i l’edat) i també incloure la ingesta de complements de magnesi i vitamina D. Els sucs verds, rics en magnesi i potassi, ajudaran si es prenen amb regularitat.

Si bé és cert que en ocasions és necessari acudir a fàrmacs, recordem que medicaments com l’al·lopurinol serveixen per drenar l’àcid úric, tot i que passen factura, per l’esforç a què és sotmès el cos.

Els sucs verds, rics en magnesi i potassi, ajudaran si es prenen amb regularitat

M’agrada, en els meus serveis d’atenció als meus clients, fer-los entendre la càrrega psico-emocional que està embolicada en l’àcid úric i, donat el cas, la gota. El Dr. Hamer va qualificar a les persones de naturalesa úrica en la condició d ‘ “absència de pare”, és a dir, s’arrossega des de la infància una mancança afectiva que, amb el temps, en l’adultesa, es converteix en “síndrome d’abandonament” . Amb això podem parlar de les persones que pateixen d’excés d’àcid úric i / o gota, com de persones que arrosseguen una sensació d’inseguretat (ronyó en medicina tradicional xinesa), unida a un estat colèric (fetge). Solen ser persones que, en el fons, són insegures, i necessiten de l’aprovació d’altres i el seu reconeixement, per sentir-se bé i relaxats. És evident que aquestes manifestacions psico-emocionals no seran sempre iguals, dependran de les circumstàncies del moment i altres factors variables. Això fa que els individus amb aquesta problemàtica, hagin de treballar l’autoestima i reduir notablement els seus nivells d’estrès, a més de tenir en compte els factors ja esmentats. En tot cas, la millora en la qualitat de vida pot augmentar significativament.

TERÀPIES NATURALS. PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Salvador Molina Cabezas, Soci de COFENAT nº 1552. President a Múrcia de Cofenat.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020