Una societat sana és una societat amb futur, una societat malalta pronostica el seu declivi, per això, invertir en salut pública és una de les millors inversions que pot fer l’Estat. És garantia de futur i el pilar fonamental per a una societat sana és promoure els bons hàbits alimentaris.

Invertir en alimentación sana es invertir en salud pública

Reduir l’IVA dels aliments saludables al 0% i augmentar el dels insans al 21% podria ser la millor inversió política en salut.

En societats com la nostra, una de cada dues persones no pot accedir a una alimentació saludable a causa del desconeixement (manca d’informació) i a la limitació de les seves capacitats econòmiques, per tant, es veu obligada a menjar barat, això es tradueix en menjar insà, la principal causa de malalties greus al nostre país.

L’actual legislació fiscal espanyola no distingeix entre alimentació saludable i alimentació nociva, tampoc promou l’accés a productes frescos i aconsellables per a la salut. Es basa, únicament, en els grups d’aliments considerats bàsics, al marge de si són o no saludables. L’evidència científica és inqüestionable: l’alimentació inadequada és la principal causa de malalties cròniques, baixes mèdiques i pèrdua de qualitat de vida a Espanya i podem augurar que en el futur aquest problema s’accentuarà, ja que els hàbits alimentaris de la població espanyola no estan millorant com seria desitjable.

L’actual legislació fiscal espanyola no distingeix entre alimentació saludable i alimentació nociva

Tot i l’actual situació, s’han començat a prendre algunes mesures significatives tot i que encara resulten insuficients. Al maig de 2017, va entrar en vigor a Catalunya l’impost sobre begudes ensucrades envasades, amb independència del seu lloc de fabricació. Posteriorment, la mesura va ser estesa a tot el territori de l’Estat espanyol. Avui, ja són més de 25 els països del món que han legislat sobre l’impost que grava les begudes amb sucre afegit. Aquest impost penalitza aquesta dosi extra i innecessària de sucre perquè el seu consum habitual comporta conseqüències nefastes per a la salut de la població, equiparables al consum de tabac i alcohol. Gravar amb impostos específics aquells productes que puguin tenir un impacte negatiu en la salut de la població o el medi ambient és una estratègia utilitzada pels governs des de fa dècades. Primer va ser el tabac. Més de 180 Estats graven aquest producte amb impostos específics i restriccions, ja que els costos sanitaris que comporta són molt elevats. Passa el mateix pel consum d’alcohol, els costos sanitaris i socials no són pocs, ni lleus. Recentment, li ha arribat el torn al sucre extra i es preveu que en un futur no massa llunyà sigui la carn, pel fet que és cancerígena i el reduir el consum de productes d’origen animal és inevitable per frenar el canvi climàtic.

No obstant això, les mesures que graven amb impostos específics els productes nocius per a la salut no són suficients, cal reduir l’IVA dels aliments sans i adequats per a la salut, per garantir un dret bàsic com és poder accedir a una alimentació saludable i adequada.

Invertir en alimentación sana es invertir en salud pública

Per què els aliments sans haurien de tenir un IVA reduït?

La campanya Dame Veneno, llançada per les organitzacions Veterinaris Sense Fronteres i Justícia Alimentària Global, vol denunciar que l’alimentació actual està emmalaltint a la població, atès que en els últims 20 anys, la nostra dieta mediterrània s’ha transformat radicalment i s’ha deteriorat: el 70% del que mengem és menjar processat, ric en sucres, greixos saturats, conservants i altres additius, i racions extres de sal. Per descomptat, pobre en vitamines, fibra i àcids grassos saludables com l’omega 3. De manera il·lògica, el preu de les fruites i verdures ha augmentat considerablement des de 1990. Al mateix temps que la majoria dels aliments processats són més barats ara que en 1990.

A Espanya, entre el 40 i el 55% de les malalties cardiovasculars, el 45% dels casos de diabetis i el 40% dels diagnòstics de càncer, com els d’estómac i còlon, poden relacionar-se directament amb els hàbits derivats de la poca qualitat de l’alimentació. Una estimació aproximada de l’impacte econòmic que provoca una dieta insana es tradueix en 20.000 milions d’euros anuals. El 20% del pressupost en sanitat, una xifra que no para de créixer. Cal posar sobre la taula la magnitud del problema.

L’alimentació inadequada és la principal causa de malalties cròniques

Reduir l’IVA als productes bàsics també és necessari per reduir les diferències entre classes socials. L’alimentació insana no afecta totes les persones per igual, sobretot la pateixen les famílies amb rendes més baixes. I com a resultat, aquestes malalties no es distribueixen de manera homogènia en la societat. Les persones més pobres es veuen empeses a menjar pitjor i, per això, emmalalteixen més. Un estudi recent realitzat a Barcelona va revelar que en els districtes on les rendes econòmiques són més altes, l’esperança de vida és de fins a 10 anys més que en els districtes on les rendes són més baixes.

Actualment a Espanya, el 45% de la població no es pot permetre una alimentació saludable bàsica, per falta de diners. Dit d’una altra manera, la meitat de la població no pot pagar-se la piràmide nutricional. I encara que fem campanyes educatives en relació a la bona alimentació, aquests esforços només aconseguiran un èxit total si els productes saludables estan a l’abast de totes les persones.

Hi ha diverses fórmules en les quals les administracions poden actuar sobre el preu final dels aliments. Si el Govern no actua urgentment sobre l’accés a aliments sans per a la major part de la població, ho pagarem amb la nostra salut i la dels nostres fills.

Autora: Helena Escoda Casas, Llicenciada en Història (UAB).

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020