Any rere any l’impacte dels humans en el nostre planeta és molt gran. No obstant això, fa poc les aigües dels canals de Venècia eren cristal·lines i els nivells de contaminació atmosfèrica estaven en baixos històrics. Per què no aprofitem aquesta oportunitat per seguir en el bon camí i quan anem a gaudir del sol intentem no contaminar oceans i ser respectuosos amb el medi ambient? Us parlem de protecció solar i respecte als oceans.

Protección solar y respeto a los océanos

Els protectors solars són indispensables per protegir-se del sol. I els filtres UV són fonamentals en la composició dels protectors solars ja que són els responsables de la funció de protegir dels raigs UVA i UVB. Els protectors solars convencionals usen com filtres UV els anomenats filtres químics, substàncies sintètiques complexes que penetren en la pell. Un cop a la pell, en presència de radiació UV, es produeix una reacció fotoquímica amb l’objectiu d’absorbir la seva energia, minimitzant el seu impacte. Els filtres químics necessiten de 20 a 30 minuts per començar a actuar. Alguns exemples d’aquests filtres químics són l’àcid 4-aminobenzoic, el benzophenone-3 o el ethylhexyl methoxycinnamate.

D’altra banda, la cosmètica natural / Bio certificada ofereix protectors solars que només fan servir filtres físics o també anomenats pantalles minerals (òxid de zinc i / o diòxid de titani). El seu mecanisme de protecció consisteix a crear una barrera física sobre la pell, sense arribar a penetrar-hi. Aquesta barrera actua immediatament, com un mirall, reflectint i dispersant els raigs. Els minerals que es fan servir com a filtres són estables a altes temperatures a diferència dels químics, que perden la seva efectivitat. Els filtres minerals poden tenir mida nano i en cas de tenir-la s’ha d’especificar en l’INCI que és nano. En les fórmules de solars naturals / Bio s’usen ingredients per recobrir les partícules de filtres minerals i així augmentar la seva grandària.

Cada any s’aboquen en mars i oceans tones de cremes solars i això afecta negativament l’ecosistema marí. Molts dels filtres químics són considerats nocius i s’estan fent cada vegada més estudis per demostrar quins filtres són millors per a la cura del nostre fons marí.

Els minerals que es fan servir com a filtres són estables a altes temperatures a diferència dels químics, que perden la seva efectivitat

Un dels filtres químics que està sent estudiat és el oxibenzona (INCI: 3-benzophenone), filtre UV molt usat en cremes solars convencionals, prohibit en avals COSMOS o NATRUE. Els estudis mostren que aquest ingredient posa en perill la fauna marina i els esculls de coral, ja que contribueix a l’emblanquiment de corals i a danyar els seus esculls. Concretament afecta l’ADN dels corals i interromp la seva reproducció i creixement. També se sospita que altera l’ADN d’algunes algues, desequilibrant així l’ecosistema marí.

Per això, aquests ingredients junt a d’altres com és el Octinoxate (INCI: Ethylhexyl Methoxycinnamate) s’han prohibit en moltes platges com a Hawaii, a l’arxipèlag de Palaos a Micronèsia o a la reserva de Tulum a Mèxic.

Ara és el moment de reflexionar sobre els nostres hàbits de consum i com aquests afecten el medi ambient. Us proposo que aquest estiu gaudiu del sol utilitzant protectors solars Bio que cuiden la pell i a més són respectuosos amb el nostre planeta.

Autora: Clara Bosch, Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here