La cura de la mucosa vaginal és important en qualsevol època de la vida i d’això dependrà el confort vaginal.

Confort vaginal: La alternativa natural a los agentes peliculantes químicos

Les mucoses són l’extensió natural de la pell. La mucosa vaginal o íntima de la dona és una zona delicada, sensible i susceptible a la irritació, la inflamació i la infecció per patògens, sobretot quan la nostra salut s’afebleix o patim alteracions profundes del sistema nerviós. La mucosa vaginal te la seva pròpia flora bacteriana que, junt amb la seva fisiologia, configura una funció barrera que manté l’homeòstasi cel·lular i l’equilibri funcional de la mucosa, permetent el manteniment d’un pH adequat i una lubricació natural òptima.

La cura de la mucosa vaginal és important en qualsevol època de la vida i d’això dependrà el confort vaginal. Mantenir uns hàbits saludables, una alimentació equilibrada, rica en nutrients essencials, àcids grassos i antioxidants com els carotenoides o el licopè, antocianines, etc. pot ajudar-nos a optimitzar les condicions naturals de la mucosa vaginal. Si es pateix sequedat vaginal, és important primer descartar a nivell mèdic qualsevol patologia. I després, eliminar gels íntims amb detergents i productes químics que poden portar-nos al desajust del pH de la mucosa i a la colonització per bacteris i fongs oportunistes.

Les mucoses són l’extensió natural de la pell. La mucosa vaginal o íntima de la dona és una zona delicada, sensible i susceptible a la irritació, la inflamació i la infecció per patògens

La lubricació de la mucosa vaginal pot realitzar-se de forma natural, mitjançant l’aportació d’àcids grassos essencials Ω3, Ω6 i Ω9, presents en determinats olis vegetals verges com el argan, la rosa mosqueta, l’alvocat i la nou d’albercoc, que són restauradors de la mucosa vaginal amb molt bons resultats. És fonamental que s’hagin obtingut en fred per conservar intacta la seva estructura molecular, el que els fa especialment biodisponibles i és quan actuen com a potents regeneradors cel·lulars de pell i mucoses, i, a mesura que s’incorporen a les membranes cel·lulars contribueixen a reduir la sequedat i la picor associades. És un procés de nutrició progressiva de la mucosa, una acció des de l’interior, amb la qual s’aconsegueix l’augment de la lubricació vaginal desitjat.

Els olis verges conserven també tot el seu contingut vitamínic i són portadors de molècules específiques amb accions antiinflamatòries, antioxidants i antimicòtiques. A més, la seva riquesa en carotenoides, potencia també la regeneració cel·lular. Existeixen a més olis essencials amb propietats regeneradores, antiinflamatòries, calmants, que contribueixen a controlar i a regular la sequedat vaginal associada a la menopausa o climateri i a prevenir les infeccions vaginals en qualsevol època de la vida.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020