Per primera vegada a Espanya, un supermercat es converteix en espai de referència per a la població menstruant que requereix una compresa o tampó en cas d’imprevist. A partir d’aquest 30 de novembre, els 80 punts de venda que Veritas té distribuïts per tot el territori espanyol (Catalunya, País Basc, Navarra, Illes Balears, Madrid i Comunitat Valenciana) i Andorra comptaran amb dispensadors del moviment social Menstrual Point, que oferiran de manera gratuïta les compreses i tampons ecològics de Masmi Organic Care, siguin o no clientes dels seus supermercats.

Veritas productes menstruals

D’aquesta manera, Veritas es converteix en la primera empresa i el primer retailer que impulsa aquesta iniciativa pionera en l’àmbit de la salut sexual, per a combatre discriminacions econòmiques vinculades al sexe i a l’edat, garantint el lliure accés a productes menstruals.

La cadena de supermercats ecològics ja ha habilitat, en tots els supermercats i centres de treball, dispensadors on poder triar entre un tampó amb aplicador de cartó biodegradable o una compresa elaborats amb cotó 100% ecològic. En l’exterior de tots els seus centres, s’han instal·lat senyals indicatius de Menstrual Point, que identifiquen aquest punt de venda com un espai menstrualmente responsable i on es pot accedir de manera gratuïta a producte d’higiene femenina després de sol·licitar l’accés al bany a qualsevol treballador de Veritas. L’organització ja ha ofert la formació necessària als seus treballadors per a facilitar l’accés i la informació oportuna. De fet, les empleades de Veritas compten ja amb la gratuïtat dels productes menstruals en els seus llocs de treball i han rebut la formació específica que imparteix el moviment social Menstrual Point.

La cadena de supermercats ecològics serà la primera empresa d’Espanya que facilitarà compreses i tampons a aquelles persones que tinguin una necessitat imprevista, siguin o no clientes

El 86% de les dones afirma haver-se trobat sense accés a productes menstruals quan els han necessitat. Veritas vol contribuir a reduir aquesta xifra i a convertir els seus punts de venda en centres de confiança per a totes les persones menstruantes, siguin o no clientes dels seus supermercats, que tinguin una necessitat imprevista. “Els productes menstruals són un bé de primera necessitat, igual que el paper higiènic. Facilitant aquests productes fem un pas cap a la igualtat de gènere, al mateix temps que cuidem de la salut menstrual de les nostres treballadores i les persones que ho necessitin, oferint compreses i tampons saludables i sostenibles, de manera gratuïta”, explica Sophie Pagnon, Cap de Comunicació, Màrqueting i Impact Officer de Veritas.

“És una gran notícia que es garanteixi l’accés gratuït a productes menstruals i més encara que es dugui a terme pensant en la salut de la dona i del nostre planeta”, explica Elena Gómez, Directora Comercial i de Màrqueting de Masmi Natural Cotton.

Conscienciació col·lectiva

Veritas s’ha proposat un pas més en favor de la conscienciació col·lectiva amb la població menstruant. Per això, s’ha dirigit a l’administració central i autonòmica, així com als ajuntaments on se situen els seus punts de venda, per a oferir-li a la ciutadania la disponibilitat dels seus supermercats com a espais de referència, i compartir experiències davant aquest compromís col·lectiu amb la població menstruant, previst ja en la legislació espanyola.

L’article 5 de la Llei orgànica 2/2010 ja preveu mesures de distribució de productes de gestió menstrual, en centres educatius i entitats amb finalitat social, així com fer-ho, de manera preferent i progressiva, amb productes sostenibles, orgànics, ecològics, de ràpida descomposició, reutilitzables i lliures de químics, amb la finalitat de causar el menor impacte possible al medi ambient i en la salut de les dones i altres persones destinatàries. Aquestes mesures ja s’implanten en països com el Regne Unit, Escòcia, França, el Canadà o Austràlia. A més, Veritas donarà visibilitat a la reivindicació, ja activa en Change.org, per a disposar de productes menstruals gratuïts en espais públics.

La iniciativa, pionera en l’àmbit de la salut sexual per a combatre la discriminació econòmica per gènere i edat, s’ha compartit amb les administracions per a divulgar la voluntat de canvi

Veritas suma aquesta causa social al seu compromís ètic i social amb la salut de les persones i la del planeta. Cada dona utilitza de mitjana entre 15.000 i 20.000 productes menstruals al llarg de la seva vida fèrtil. Només a Europa, els productes menstruals d’un sol ús generen 200.000 tones de residus a l’any. A més, es calcula que cada tampó o compresa convencional triga 300 anys a degradar-se. Per a oferir al mercat una alternativa saludable i sostenible per a viure la menstruació de forma més respectuosa amb el medi ambient, Veritas treballa des de fa 10 anys amb Masmi Organic Care, fabricador de productes hipoal·lergògens, que ajuden a prevenir irritacions, picors i al·lèrgies. Es tracta de tampons i compreses, fabricats a Espanya, amb cotó 100% ecològic certificat, sense derivats del plàstic i lliures de productes tòxics, a més d’estar recomanats per ginecòlegs, matrones i obstetres.

Veritas productes menstruals

Veritas ja es va sumar a la reducció de l’IVA

Amb aquesta iniciativa, Veritas torna a posar de manifest la seva vocació transformadora. Cal recordar que, ja el 2020, la cadena de supermercats ecològics va iniciar una campanya de descompte del tipus impositiu d’IVA reduït d’un 10% a un 4% en aquests productes, assumint la diferència de preus durant més de dos anys i simulant així l’aplicació de l’IVA al 4% per als seus clients. Aquest esforç va afectar a prop d’un centenar de referències diferents i va impactar en un estalvi valorat en més de 65.000 €, que va beneficiar a més de 40.000 dones. El motor d’aquest canvi, que posteriorment va ser assumit per les administracions públiques, era reduir la discriminació econòmica vinculada al sexe i edat d’una persona, tractant-se de productes de primera necessitat inherents a la condició femenina.

Sobre el grup VERITAS

Grup Veritas és la cadena de supermercats líder en compromís amb la salut de les persones i la sostenibilitat a Espanya. Des de la seva fundació en 2002 a Barcelona, amb l’objectiu d’acostar la millor alimentació possible a tothom, ja compta amb 80 botigues, incloent-hi la botiga en línia, amb les quals dona servei a 200.000 famílies, a Catalunya, País Basc, Navarra, illes Balears, Madrid, Andorra i Comunitat Valenciana.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023