La pell és l’òrgan més extens del cos, i no només reflecteix el nostre estat de salut general, sinó que també actua en l’altre sentit, des de fora cap a dins. Us expliquem com cuidar-la amb cosmètica ecològica.

Cosmética ecológica

A través d’ella sentim fred, calor, dolor i plaer. Sensacions que captem, i que viatgen cap a l’interior del nostre organisme. Ens protegeix d’agressions externes. Per això ha de ser molt receptiva davant estímuls i, en general, davant tot el que es trobi en contacte directe. Motius més que suficients per procurar donar-li tot el millor que puguem. No només per cuidar-la i embellir-la, sinó també per evitar que substàncies nocives presents en certs cosmètics, acabin en el nostre organisme posant en risc la nostra salut.

Avantatges de la cosmètica natural i ecològica:

 • Ens connecta amb la natura.
 • Ens fa tornar a fórmules més senzilles, tal com les que utilitzaven les nostres àvies.
 • És una cosmètica carregada d’actius naturals. No és el mateix utilitzar una crema amb oli d’argan, rica en nutrients, que una amb derivats del petroli i altres substàncies inerts.

Característiques de la cosmètica natural i ecològica:

 • Els seus ingredients són de màxima puresa, lliures de pesticides i de derivats de petroli.
 • Assegura la correcta conservació del planeta. Aposta per matèria primera biodegradable i no tòxica ni per al medi terrestre, ni l’aquàtic.
 • Empra recursos renovables.
 • S’esforça en un mètode de comunicació veraç i transparent, per tal que el consumidor conegui els beneficis reals del producte.
 • Evita la toxicitat que prové de metalls pesants, hidrocarburs, pesticides, dioxines, radioactivitat, micotoxines, residus medicamentosos, nitrats o nitrosamines.
 • L’envàs és el més respectuós possible amb el medi ambient, prioritzant els reciclables i aquells que hagin suposat un baix cost energètic. Es prohibeix els que procedeixin d’animals morts, com la pell o la seda.
 • Les empreses fabricants de cosmètica ecològica han de tenir una bona gestió dels seus residus en matèria de reciclatge.

En cosmètica natural i ecològica estan permesos:

Cosmética ecológica

 • Els ingredients d’origen natural, marí i mineral, sempre que la seva collita no suposi una degradació del paisatge, un desequilibri de l’ecosistema, una amenaça per a altres espècies o contaminació del medi.
 • Les matèries d’origen animal, sempre que no hi hagi una alternativa vegetal idèntica, i sempre que no s’alteri l’equilibri ecològic. Aquests tipus de matèries no poden ser constitutives del propi animal, ni causar-li estrès, patiment, o la seva mort, sinó que han de ser produïts de forma natural per ells mateixos.
 • Els extractes vegetals com ara hidrolats, oleats, decoccions, extractes aquosos, hidro-alcohòlics o hidro-glicerinats, entre d’altres.
 • Els tensioactius de base vegetal, amb baixa toxicitat aquàtica i només els biodegradables.
 • L’aigua està permesa, però no es pot considerar ecològica, sinó mineral.

Què no està permès:

 • Els ingredients d’origen petroquímic.
 • Les nanopartícules.
 • Els ingredients que hagin estat modificats genèticament.
 • L’experimentació en animals, d’acord amb la normativa europea

Claus per fer una bona compra:

 • El reclam del producte, per norma general, hauria de trobar-se entre els 4 o 5 primers ingredients de la llista del codi INCI (Nomenclatura Internacional de Productes Cosmètics). Així podrem comprovar que aquest ingredient que ens resulta interessant, està en una proporció adequada dins de tots els components del producte. Els ingredients s’ordenen de major a menor percentatge fins al 1%, on es poden indicar de forma desordenada. Un truc per fer-nos una idea aproximada de la quantitat de cada ingredient, és localitzar la glicerina (INCI: Glycerin), si és que en porta. Normalment sol utilitzar-se entre el 2 i el 5%, així que tot el que es trobi darrere d’ella, està en una baixa proporció.
 • No hem de pensar que un producte ha de tenir pocs ingredients per ser natural i ecològic. Pot ser un producte excel·lent amb molts actius naturals.
 • És possible que algun producte contingui cert ingredient natural i que l’utilitzi com a reclam. Això no vol dir que el cosmètic sigui natural. Per exemple, podria utilitzar com a reclam l’espígol, però incorporar a més entre els seus ingredients, silicones o parabens.
 • Tota la cosmètica ecològica és natural, però no tota la natural és ecològica. Si busques el millor, aposta per l’ecològica.
 • No tens per què conèixer tota la nomenclatura del codi INCI. El millor és confiar en la credibilitat dels segells certificadors. Ells faran la feina per tu.

Els principals segells de certificació:

 • ECOCERT: Com a mínim el 95% dels ingredients ha de ser d’origen natural i un 10% d’ingredients han de tenir certificat ecològic.
 • APTE PER VEGANS: Garanteix que els productes no són provats en animals i que no contenen substàncies animals o d’origen animal i per tant, són adequats per a tots aquells que segueixen una filosofia de vida vegana o vegetariana.
 • Segell NATRUE: Organització internacional sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les. Creat per una associació de fabricants de marques de cosmètica natural i ecològica.
 • Segell Bioinspecta: Com a mínim el 95% són ingredients naturals. També té categoria ecològica.
 • COSMOS: Associació internacional amb seu a Brussel·les. Entre els seus membres fundadors hi ha els francesos ECOCERT Greenlife i COSMEBIO, l’alemany BDIH, la britànica Soil Association i l’italià ICEA. L’objectiu inicial va ser harmonitzar els segells nacionals i aconseguir un únic segell reconeixible en el pla internacional.

Autora: Victoria Moradell, Llicenciada en periodisme, màster en dermofarmàcia i formulació cosmètica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2020