Oi que quan les teves defenses estan baixes, busques fruites i verdures riques en vitamina C? O que, si vols perdre pes, fas una minuciosa selecció d’ingredients per als teus plats? De forma molt encertada, cada vegada que perseguim un objectiu de salut, pensem automàticament en com acompanyar-lo o aconseguir-ho amb aliments adequats. Hi ha un altre aspecte de les nostres existències que juga un paper igualment central per mantenir l’estat de salut. Encara que menys atès -i, de fet, força descuidat- aconseguir nits de son reparador i descans significa molt per mantenir l’equilibri de la nostra biologia.

Noches de sueño reparador para conseguir una salud de roble

Els ritmes circadians

Hi ha un rellotge intern que regula la nostra biologia mitjançant la secreció d’hormones. Podríem dir que hi ha diversos rellotges -orquestrats per un rellotge central ubicat al cervell- que guien el nostre funcionament i que han d’estar sincronitzats. Es tracta dels ritmes circadians.

Aquests rellotges funcionen amb un estímul principal: la llum. De forma ancestral, quan hi ha llum, el nostre organisme interpreta que és de dia i es posa a realitzar funcions vitals que responen al dia. Al arribar la nit, la nostra energia es canalitza cap a altres tasques orgàniques, com pot ser la regeneració cel·lular o l’activació del sistema immunitari, pròpies de la nit.

El món modern s’obstina a desregular els nostres ritmes circadians, portant-nos de forma accelerada a la malaltia

Quan els nostres rellotges es desincronitzen -perquè no dediquem la nit a dormir i el dia a l’activitat- patim alteracions hormonals que condueixen a la malaltia: major acumulació de greix, sistema immunitari deprimit i altres mals moderns, com les malalties inflamatòries

La higiene de la son i els aliments més adequats

Hi ha accions concretes que, per més humils que semblin, afavoreixen de forma contundent la possibilitat de tenir nits de son reparadores i, per tant, de tenir ajustats els nostres ritmes circadians. Algunes d’aquestes accions, incloses en el que es coneix com a higiene de la son, consisteixen a aconseguir un entorn de foscor, buscar regularitat en els horaris d’anar al llit, tenir les digestions ja realitzades, que l’habitació tingui una temperatura més aviat baixa (al voltant dels 19ºC) i, per descomptat, evitar contacte amb dispositius lumínics que confonen als nostres receptors de llum.

Existeixen, també, alguns nutrients que ens ajuden a agafar el son i que val la pena tenir presents, ja que són molt fàcils d’incorporar en la dieta. Es tracta del triptòfan, que és un aminoàcid precursor de la serotonina, que, al seu torn, és necessària per aconseguir melatonina, hormona inductora de la son. Els aliments d’origen vegetal rics en triptòfan són les cireres, l’alvocat, les nous i ametlles, les llavors de sèsam i pipes de carbassa i gira-sol, els cacauets, els llegums. Un plat de llenties amb vinagreta de llavors i unes cireres de postres poden ser una bona manera d’acabar el dia per als que tenen major dificultat en agafar el son.

També hauríem de donar presència als aliments rics en magnesi, ja que aquest mineral possibilita la relaxació muscular: llegums, fruits secs, llavors, verdures de fulles verdes.

El món modern s’obstina a desregular els nostres ritmes circadians, portant-nos de forma accelerada a la malaltia. La manca de contacte amb la llum del dia i l’excés de pantalles a la nit, entre altres coses, ens desconnecten dels nostres ritmes naturals. Tot el que fem per aconseguir millors nits de descans, serà una aportació directe a un major estat de salut.

ESPAI RECOMANAT PER
Tria bé, aquest estiu tria productes Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

Autora: Pilar Rodrigáñez, Tècnica Superior en Dietètica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020