“Sense sulfats” és un reclam de venda que estan utilitzant moltes empreses de cosmètica. Amb això es vol donar la falsa imatge que estem davant d’una cosmètica més natural que una que contingui els temuts sulfats. No obstant això, la realitat de la cosmètica natural no és tan senzilla i l’ús d’aquest terme de manera generalitzada pot donar lloc a més confusió que informació.

Cosmètica natural

Què són els sulfats?

Els sulfats són compostos químics que s’utilitzen en cosmètica com a agents netejadors principalment. A la llista d’ingredients (INCI) solen aparèixer sota la denominació “sulfate”. Però no tots els sulfats són iguals i n’hi ha de segurs i admesos per les certificacions de cosmètica natural. A més, si es volen evitar els sulfats, no n’hi ha prou amb evitar el terme “sulfate” al INCI, ja que hi ha molts ingredients que s’han obtingut per sulfatació, encara que el terme no aparegui en el INCI final.

La creença que cal evitar tots els sulfats ve d’ingredients com el Sodium Laureth Sulfate molt utilitzat en cosmètica convencional per ser un ingredient molt barat per a la indústria. Pot ser d’origen petroquímic o derivar del coco, però fins i tot en aquest segon cas, sofreix grans transformacions químiques i no es pot considerar un ingredient natural. Però hi ha altres ingredients que contenen el terme “sulfate”, com el Sodium Coco Sulfate que sí que és d’origen natural.

Tot i que la base dels surfactants més comuns sol ser oli de coco, hi ha diferències entre ells

Sodium Coco Sulfate

Per obtenir Sodium Coco Sulfate, s’utilitza l’oli de coco pur i se sotmet a un procés de sulfatació, fent-lo reaccionar primer amb àcid sulfúric i tot seguit amb carbonat sòdic. D’aquesta manera, s’obté un detergent suau que no produeix molta escuma

Sodium Lauryl Sulfate

El Sodium lauryl Sulfate és una versió purificada de l’anterior. En aquest cas, s’eliminen la major part dels àcids grassos de l’oli de coco que no són de carboni 12 i se sotmet al mateix procés de sulfatació que en el cas anterior.

Sodium Laureth Sulfate

El Sodium Lauryl Sulfate pot ser irritant per a la pell. No obstant això, el Sodium Laureth Sulfate no ho és tant i fa molta escuma, un altre avantatge per a la indústria convencional, atès que associem molta escuma a molta neteja. Aquest compost, si procedeix del coco, es prepara de manera similar al Sodium Lauryl Sulfate, però passant per un procés d’ etoxilació amb l’addició de l’òxid d’etilè als alcohols grassos de la fórmula. Així els fa més solubles en aigua, reduint d’aquesta manera el nivell d’irritació. No obstant això, en el procés d’ etoxilació es pot obtenir com a subproducte el 1,4-dioxane que es considera cancerigen, a més de fer que el producte final sigui part petroquímic, fins i tot en el cas que derivi del coco.

Així que, a partir d’un mateix ingredient natural, l’oli de coco, es poden obtenir tres ingredients molt diferents.

El Sodium Coco Sulfate podria utilitzar-se en cosmètica natural certificada, però no així el Sodium Laureth Sulfate, ja que utilitza un procés químic que produeix substàncies perilloses

En el cas del Sodium Lauryl Sulfate algunes normes per a la certificació de cosmètica natural ho admeten perquè no és tòxic i és 100% d’origen natural, però altres ho prohibeixen per ser irritant per a persones sensibles. Per tant, el simple terme “lliure de sulfats” a l’etiqueta d’una fórmula cosmètica no és un bon indicador sobre si aquesta és més o menys natural.

Autores: Nuria Alonso y Montse Escutia. Norma BioVidaSana. Projecte Ecoestètica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here