Quin país d’Europa creieu que té la creació de residus municipals per càpita més alta? La resposta us pot sorprendre. És Dinamarca, els seus ciutadans produeixen 777 quilos de residus per persona cada any, en comparació amb la mitjana europea de 480 quilos. Un altre país escandinau, Noruega, ocupa el segon lloc. Atès que Escandinàvia està tan fortament associada a tots els temes ecològics i sostenibles, això pot semblar contra-intuïtiu. Però si aquesta anomalia nòrdica ens diu alguna cosa sobre el negoci desconcertantment complex dels envasos, és que es pot esperar allò inesperat. El camí cap als envasos sostenibles és encara molt llarg.

Navegant pel camp de mines dels envasos sostenibles

Cap als envases sostenibles

Un bon exemple és el cas de la decisió del supermercat britànic Morrison d’eliminar l’embolcall de plàstic dels cogombres, sota la pressió creixent dels consumidors i dels mitjans de comunicació. Sembla que tothom està d’acord en què el cogombre retractilat és un exemple de llibre d’envàs excessiu. Però quan, 18 mesos després, Morrison va examinar l’efecte d’haver  desembolicat els seus cogombres, va descobrir que havia provocat un terç més de malbaratament alimentari.

El vincle directe entre el malbaratament d’aliments i els envasos és el que complica tota presa de decisions en aquest àmbit. Les investigacions de l’organització benèfica WRAP mostren que els consumidors solen expressar la seva preocupació per l’envasament excessiu, però tenen una consciència limitada sobre el paper dels envasos en la conservació dels aliments. La realitat és que actualment  es consideren  prioritats igualment importants reduir els envasos i reduir el malbaratament alimentari.

Alternatives al plàstic

Gran part del focus actual en la innovació d’envasos es troba en el desenvolupament d’alternatives al plàstic, especialment en l’àmbit dels materials biodegradables i compostables. Com a resultat, hem vist com molts grans minoristes canvien a bosses compostables. Però la investigació publicada per la Universitat de Plymouth demostra que, també aquí, el panorama és complicat. Els investigadors van demostrar que les bosses de transport biodegradables romanien completament intactes (i funcionals) tres anys després d’haver estat submergides a l’aigua de mar o enterrades al sòl. Moltes bosses “compostables” només es biodegraden a les instal·lacions de compostatge industrial, i són molt poques les que hi arriben. Al mateix temps, se sap que les alternatives al plàstic contaminen les instal·lacions de reciclatge convencionals.

El vincle directe entre el malbaratament d’aliments i els envasos és el que complica tota presa de decisions en aquest àmbit

Per tant, continuen les preguntes sobre la utilitat dels bioplàstics. És fer un ús assenyat dels recursos el cultiu de plantes de bioplàstic (penseu en la necessitat de desviar la terra de l’ús alimentari), per exemple? Què passa amb la contaminació per l’ús addicional de fertilitzants i pesticides? Ara bé, un nombre creixent de marques ara es proclama orgullosament lliure de plàstics. Alara Wholefoods, pionera dels cereals ecològics amb seu a Londres, per exemple, ha canviat a un material 100% ‘compostable per al jardí’ fabricat amb fibres vegetals i el distribuïdor internacional de productes ecològics Eosta també s’ha traslladat “decisivament a bioplàstics completament compostables”.

La reducció del plàstic és una altra estratègia clau

Al Regne Unit, el productor de iogurt ecològic Yeo Valley va ser un dels primers innovadors, desenvolupant envasos  amb parets de plàstic més fines i clares, reforçades amb una capa de paper reciclable que s’arrencava. Les oportunitats comercials d’innovació en aquesta àrea també evolucionen ràpidament.

Hi ha una oportunitat creixent d’utilitzar els envasos per comunicar els valors de la marca

Mentrestant, hi ha una oportunitat creixent d’utilitzar els envasos per comunicar els valors de la marca i una de les tendències més candents en el comerç minorista d’aliments és l’envasament lliure. Als anys setanta i vuitanta, els contenidors d’ingredients a granel eren una característica bàsica de gairebé totes les botigues d’aliments naturals. Ara tornen, i no només en negocis independents petits. Les principals cadenes de supermercats arreu del món també estan provant zones lliures d’envasos. El supermercat britànic Waitrose ha presentat recentment la seva estació de recàrrega ‘Unpacked’, i s’obren botigues especialitzades en residus zero: Unverpact a Alemanya, Unpackaged a Londres i la franquícia italiana Negozio Leggero. La prova real d’aquest model audaç i intransigent –en aquestes botigues no s’envasen productes– serà si els consumidors veuen que és una proposta pràctica. Lamentablement, un pioner de zero residus, Ingredients amb seu a Austin, Texas, van llençar la tovallola recentment. Els seus propietaris van concloure (com Kermit): “És difícil ser verd”.

Autor: Jim Manson, Periodista

Nota editorial – La situació a Espanya

A Espanya, en els últims anys han aflorat les botigues a granel, i avui podem trobar més de 230 establiments al llarg i ample del territori i més enllà de Barcelona i Madrid, on Gra de Gràcia o Yes Future a la ciutat comtal i Unpacked shop o Casa Terra són respectivament algunes de les propostes més destacades. El directori www.tiendasagranel.com de ‘Viure sense plàstic’ pot ser d’utilitat per a qui vulgui buscar propostes sostenibles i alternatives prop de casa.

Amb tot, el futur de la sostenibilitat en els envasos a Espanya (i al món) ha de passar per una aposta de la gran distribució i el comerç especialitzat per envasos amb menor impacte ambiental i, sobretot, amb eficiència. I és probable que, de vegades, eficiència signifiqui escapar del màrqueting senzill i de social media. No per ser més reciclable hi haurà un menor impacte ambiental si el malbaratament afecta una part important de la producció. I viceversa: la fi -com aquest packaging pràctic i impol·lut o aquest doy-pack per als cereals tan útil- no sempre justifica els mitjans.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021