La cosmètica ve de lluny. Els primers cosmètics es van crear fa milers d’anys com a forma de decorar el cos. Al principi estaven vinculats a la màgia, als ritus xamànics, i el seu ús quedava relegat a fetilleres i bruixots. La cosmètica, tal com nosaltres l’entenem, s’origina al voltant del 4.000 aC. a Egipte. Usaven preparats amb substàncies d’origen animal, vegetal i mineral per tal d’embellir la pell i cuidar o preservar el cabell. És al segle XX quan es produeix el seu gran desenvolupament. La química de síntesi revoluciona el món de la cosmètica, abarateix els productes i els popularitza. Tot i la quantitat d’ingredients perillosos de la cosmètca convencional, avui son productes imprescindibles en totes les llars.

Ingredients perillosos en cosmètica convencional

Ingredients perillosos en cosmètica

La cosmètica convencional incorpora gran varietat de compostos químics en la formulació, el que dota els cosmètics d’infinitat de propietats. La majoria d’aquests ingredients químics són molt barats, el que permet reduir el cost dels cosmètics fins a fer-los accessibles a totes les butxaques.

Alguns ingredients provoquen problemes de salut tan greus que directament haurien d’estar prohibits

Però la gran majoria de les substàncies químiques que s’usen són perilloses per a la salut, quan no són directament tòxiques o cancerígenes. I per ser ingredients perillosos, com més els fem servir més ens exposem a la seva toxicitat. Ens contaminem amb ells a l’utilitzar xampús, gels de bany, perfums, productes de bellesa i cura del cos, esmalts d’ungles..

Diferents graus de perillositat

No totes les substàncies usades tenen el mateix risc per a la salut. Alguns dels ingredients presenten un risc mínim. En canvi, n’hi ha d’altres que provoquen problemes de salut tan greus que directament haurien d’estar prohibits. Són perillosos per a la salut el triclosan, usat en sabons i dentifricis, els parabens en les seves diverses formes “paraben”, en cremes i xampús, els ftalats de les laques d’ungles i pintallavis, el Sodium lauryl Sulfate dels xampús, i el polietilenglicol (PEG), usat com a espessidor en locions, xampús i protectors solars.

La dietanolamina, agent escumant de gels i xampús, la oxibenzona, el homosalat, les benzofenones, les oxibenzones, i un increïble llistat de filtres de radiació UV usats en locions i cremes protectores solars. El formaldehid en les seves diferents formes i precursors, que és usat com a conservant en cosmètics, el genèric perfum o fragància química, que inclou més de 3.000 compostos diferents molt al·lergògens, els olis minerals, com les parafines i petrolatum en productes labials, i el toluè en l’esmalt d’ungles i tints per als cabells. Són tan perillosos que el millor és no fer servir mai aquells cosmètics que els continguin.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here