La normativa europea obliga identificar els ingredients derivats d’organismes manipulats genèticament (OMGs) en aliments i pinsos, però qualsevol altre producte de consum com la cosmètica pot contenir transgènics sense que ho sapiguem.

Transgènics en els teus cosmètics, una mala sorpresa
123rf Limited©rawpixel

Com es comprova l’absència de transgènics en els cosmètics?

Les principals normes privades que certifiquen cosmètica econatural prohibeixen expressament l’ús d’ingredients modificats genèticament, però la comprovació sobre l’origen no OGM de molts ingredients és molt complicada i sovint es basa en declaracions emeses pel mateix fabricant. També es pot analitzar amb test PCRs però són cars i poc freqüents encara.

Els OGMs poden aparèixer en cosmètica directament a través d’ingredients que siguin transgènics, com un oli de soja OGM, o el que és més freqüent, poden estar continguts en ingredients processats, que no porten el nom de la matèria primera de la qual procedeixen. També és molt freqüent que els OGMs siguin els microorganismes utilitzats en l’obtenció mitjançant biotecnologia de certs ingredients com l’àcid cítric o la goma xantana, entre d’altres.

Ingredients que poden ser transgènics

Alguns ingredients freqüents, com la vitamina E, el Caprylic / Capric Triglyceride o el Coco glucoside, es poden obtenir de diverses fonts que continguin greixos com els olis de colza, soja, cotó o blat de moro amb moltes possibilitats de ser OGM. Aquests mateixos ingredients podrien obtenir-se d’altres fonts no OGM com l’oli d’oliva o el de coco, però són més cars. A nivell mundial, aproximadament el 28% l’oli vegetal que es produeix és de soja. Si tenim en compte que el 83% de la soja, el 80% del cotó, el 30% del blat de moro i el 25% de la colza cultivades al món són transgèniques, la possibilitat que el nostre cosmètic inclogui un ingredient transgènic és molt elevada.

El 83% de la soja, el 80% del cotó, el 30% del blat de moro i el 25% de la colza cultivades al món són transgèniques

Blat de moro

El blat de moro és una important matèria primera per a la indústria cosmètica. Qualsevol ingredient que contingui els termes Glycerin, Glycerol, Glycol o Glyceryl, pot haver estat obtingut de blat de moro transgènic perquè el major productor de glicerina del món és EUA i allà el 92% del blat de moro és OGM.

Àcid hialurònic

Molts ingredients que tradicionalment s’obtenien de restes animals, actualment s’obtenen de plantes com el blat de moro, la colza, la palma o la soja ja sigui per motius sanitaris o perquè la seva obtenció és més barata. És el cas de l’àcid hialurònic que s’obté per processos enzimàtics de llevats que poden ser transgènics, alimentats amb sucres que també poden tenir origen transgènic. Però en la cosmètica seguim trobant ingredients obtinguts de restes animals, la majoria dels quals, s’han criat consumint pinso transgènic.

Alcohol

Una altra font important d’ingredients cosmètics són els sucres que s’obtenen de plantes com el blat de moro i remolatxa sucrera que poden ser transgèniques. Dels sucres s’obtenen les diferents formes d’alcohol que s’inclouen directament en la fórmula (etanol, Cetearyl alcohol, alcohol Denat) o s’utilitzen per a la síntesi d’altres ingredients (fenoxietanol). De fet, la major part dels alcohols usats en cosmètica provenen del blat de moro.

Les vies per les quals un organisme modificat genèticament està implicat en un cosmètic són moltes i molt diverses. No es tracta de si el meu cosmètic conté o no restes d’un cultiu transgènic, ni tan sols si això pot tenir efectes o no en la salut. Es tracta simplement d’estar informats com a consumidors, de poder decidir si amb la meva compra vull donar suport, o no, aquest tipus de tecnologia.

Autores: Nuria Alonso, Certificación BioVidSana y Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here