La producció ecològica d’Espanya creix, però, què passa amb la seva base: les llavors ecològiques?

Objectiu 2035. Quan tindrem llavors ecològiques per a l’agricultura ecològica?
123rf Limited©zych. Agricultor obrint bossa amb llavors

Els consumidors d’arreu d’Europa tendeixen a comprar cada vegada més aliments saludables, en particular aliments etiquetats com a ecològics. Aquest desenvolupament ha rebut un impuls addicional empès per la pandèmia Corona, que va fer que molta gent s’adonés de la importància i la vulnerabilitat de la vitalitat i la bona salut. Però, això també augmenta la demanda de llavors ecològiques?

Cada vegada hi ha més producció ecològica, però no necessàriament basada en llavors ecològiques

Quan es tracta de cultivar productes ecològics, Espanya té la major quantitat de superfície ecològica certificada a Europa, i fins i tot un nombre creixent d’explotacions certificades per Demeter. Tanmateix, el començament de la producció de plantes ecològiques, l’ús de llavors ecològiques, queda molt enrere. Al voltant del 90% de tots els productes ecològics espanyols es basen en llavors convencionals de producció massiva. A més, la majoria d’aquestes llavors, que representen uns 400 milions d’euros a l’any, es compren principalment a sis grans empreses internacionals de llavors.

La regulació ecològica de la UE defineix que, a partir del 2035, tots els productes ecològics  a Europa s’han de cultivar amb llavors ecològiques

Com a conseqüència, l’agricultura espanyola ha esdevingut molt dependent de les importacions de llavors i ha perdut el control sobre el que es cultiva dins de les seves fronteres nacionals. L’agricultura sostenible i la sobirania alimentària regional, però, requereixen el desenvolupament i la disponibilitat de llavors sanes que s’adaptin al seu clima local i a les condicions del sòl.

A partir del 2035, tots els aliments ecològics han de provenir de llavors ecològiques

Fins ara, la creixent demanda de productes ecològics fa que els agricultors cultivin tants productes com puguin, utilitzant qualsevol llavor que tinguin a la seva disposició. De moment, això encara està permès, però ben aviat, les circumstàncies canviaran. La regulació ecològica de la UE defineix que, a partir del 2035, tots els productes ecològics  a Europa s’han de cultivar amb llavors ecològiques. El que sembla molt llunyà és un escenari que requereix que els criadors i els agricultors reaccionin ara, no d’aquí a 15 anys.

Les activitats espanyoles al voltant de les llavors ecològiques comencen a sorgir lentament

Malauradament, les rodes espanyoles molen molt més lentament. Tot i això, comencen a sorgir organitzacions com Red Andaluza de Semillas i consultores com Ecovalia, ambdues d’Andalusia. I les empreses de llavors ecològiques i biodinàmiques com Semillas Vivas a Espanya i Sementes Vivas a Portugal, promouen la idea de producció de llavors regionals polinitzades obertes a tota la Mediterrània des del 2015.

Al voltant del 90% de tots els productes ecològics espanyols es basen en llavors convencionals de producció massiva

Juntament amb agricultors ecològics locals a Espanya i Portugal, que generen ingressos addicionals mitjançant la multiplicació de llavors, se seleccionen i es multipliquen les varietats tradicionals locals. Ambdues empreses s’originen a Swiss Financing.

llavors ecològiques
123rf Limited©Thodsapol Thongdeekhieo. Plàntules de cogombre

Com es pot fer més popular l’ús de llavors ecològiques?

Un paper clau per utilitzar i promoure les llavors ecològiques és la comunicació al detall. Però grans empreses com Mercadona, la cadena alimentària espanyola líder, mostren una certa sordesa quan es plantegen temes sostenibles o ecològics. Pot ser per això que empreses com Lidl, Carrefour o els proveïdors regionals més petits intenten marcar la diferència promovent productes ecològics com a prova de la seva comprensió de la qualitat. D’altra banda, moltes empreses espanyoles ja promouen la regionalitat dels seus productes.

La majoria d’aquestes llavors, que representen uns 400 milions d’euros a l’any, es compren principalment a sis grans empreses internacionals de llavors

Regional o local és sovint el primer pas cap a la producció ecològica, i aquells que estan realment compromesos poden començar aviat a no només fer servir llavors, sinó també a promoure llavors ecològiques. Els esforços necessaris es poden fer visibles a les etiquetes dels productes i, per exemple, coordinar-se en campanyes de llavors ecològiques entre els minoristes per augmentar sensiblement la consciència dels consumidors.

Es necessita més suport governamental i investigació

Malauradament i sorprenentment, els departaments governamentals espanyols proporcionen molt poc suport per a qualsevol activitat al voltant de les llavors ecològiques. Això contrasta amb Portugal, on les empreses i autoritats han descobert els productes ecològics com a element estratègic per al seu desenvolupament rural. L’organització sense ànim de lucre amb seu a Alemanya Lebende Samen – Living Seeds e.V. és un dels pocs actors que inicia i finança projectes de cria de plantes a la Mediterrània. L’organització col·labora estretament en la cria de plantes amb Sementes Vivas i Semillas Vivas, institucions de recerca com CICYTEX, el Banc de Llavors d’Extremadura, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Catalunya. Els projectes de cria s’implementen juntament amb agricultors locals i el focus en les llavors pol·linitzades obertes permet que tothom pugui reproduir les varietats desenvolupades. Totes les activitats estan dedicades a preservar, desenvolupar i professionalitzar el patrimoni ecològic cultural d’Europa del Sud, sense aplicar patents privades.

Stefan Doeblin, president i un dels fundadors de Living Seeds e.V

Stefan Doeblin, president i un dels fundadors de l’organització sense ànim de lucre, explica: “Les nostres activitats a Living Seeds e.V. inclouen recaptació de fons, la implementació de programes de cria de plantes ecològiques i biodinàmiques, establiment de xarxes amb instituts de recerca, agricultors i empreses comercials de llavors ecològiques, així com publicitat i sensibilització. Tots aquells que estiguin interessats poden visitar el nostre lloc web www.lebendesamen.bio”.

Autora: Ina Hiester, Responsable de Comunicació de Lebende Living Seeds, e.V.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021