El segell de Comerç Just Fairtrade Ibérica que té l’objectiu de treballar per a la sostenibilitat de les persones i el planeta, ja coneix el balanç de productes i referències corresponent a l’ ‘any de l’Coronavirus’ i, tot i el difícil context econòmic, les dades són molt positives i conviden a mirar el futur amb molt optimisme.

Els productes amb segell de Comerç Just Fairtrade creix un 8% a Espanya
Fairtrade Ibérica

Més productes amb certificació de Comerç Just Fairtrade

2020 ha estat un any difícil per a tothom. La pandèmia ha suposat una amenaça per a molts sectors, a més de causar una crisi econòmica i social de la qual costarà recuperar-se, tot i així el balanç és positiu per a les referències de productes amb certificació de Comerç Just.

1757 productes certificats Fairtrade

Concretament, el 2020 es van vendre un total de 325 marques i 1895 productes, fet que suposa un increment del 5% de marques i un 8% en assortiment pel que fa a les dades de 2019: 70 marques i 1757 productes certificats Fairtrade. Si bé és cert que en anys anteriors el creixement havia estat de dos dígits després del ‘boom’ pel Comerç Just gràcies, en part, al seu impuls pel canal retail, des Fairtrade Ibérica valoren positivament les dades de l’últim període: “Tot al fet que la Covid-19 ha trastocat les nostres previsions inicials, creiem que Fairtrade ha sabut posicionar-se bé i hem demostrat el nostre lideratge en el sector per seguir creixent en un any molt complicat en què hi ha hagut diversos mesos en què l’economia ha estat pràcticament paralitzada”, analitza Álvaro Goicoechea, CEO de Fairtrade Ibérica.

El creixement del 5% de nombre de marques i del 8% a assortiment de productes confirmen l’aposta de la societat espanyola per un consum sostenible

“Malgrat que el consum d’aliments i béns de primera necessitat no va parar durant el confinament i els mesos posteriors a supermercats i grans centres de distribució, sí que hem notat un fort descens en el sector hostaler, que està travessant moltes dificultats”, afegeix Goicoechea.

Cal destacar, un cop desglossat el balanç de referències que, de les 325 marques, 74 són de la Península Ibèrica i 251 corresponen a empreses estrangeres, mentre que dels 1895 productes, 485 són d’Espanya i Portugal, i 1410 són de l’estranger.

Dolços i gelats, productes ‘estrella’

Dels 1895 productes certificats per Fairtrade Ibérica durant l’últim any, al distribuir-los per categories destaquen, en primer lloc, els dolços i gelats, amb un percentatge de l’45%, seguits del cacau (23%), cafè (11%), te (4%), sucre (2%) i altres productes (15%).

Pel que fa a les marques d’Espanya i Portugal, però, hi ha una dada a destacar que és el notable increment de la demanda de cacau en els últims mesos. Concretament, en el període corresponent a juny-desembre del 2020, hi va haver un augment de l’55% de llançament amb marques a destacar com Xocolates Isabel, la distribució retail liderada per LIDL i les seves diferents marques (Favorina, DOR, Deluxe …), Xocolates Solé i NEWYOU. A més del cacau, destaca també l’increment de llançaments de cotó durant el segon semestre del 2020, l’impuls es deu, principalment, a la marca de moda espanyola SKFK i el seu llançament de la seva nova col·lecció de tardor-hivern amb cotó orgànic certificat per Fairtrade . Pel que fa als nous desenvolupaments en la categoria de cafè, cal destacar marques com Temple, Novell, Ecolectia o Ethics Coffee, mentre que en la categoria de te les propostes de Ecolectia i Herbes del Molí.

Marques estrangeres

En el último informe de referencias de Fairtrade Ibérica también destaca la información de nuevos desarrollos de productos de empresas y marcas extranjeras que venden en la península. En este sentido, el algodón lidera los lanzamientos de los últimos meses del año (con un incremento del 43%) gracias al impulso del canal retail, en este caso de las grandes cadenas LIDL y ALDI. Le siguen los nuevos lanzamientos de cacao, con un incremento del 29% gracias a marcas extranjeras como Chocolate & Love, Chocolaterie Belvas, La Vida Vegan o Les Chevaliers d’Argouges, entre otras. Por último, respecto al café destacan sobre todo los nuevos desarrollos de Starbucks, Pelican Rouge, Cafés Richard y los de la cadena retail E.Leclerc, mientras que respecto a los datos de la categoría de helados los lanzamientos de Ben & Jerry’s y los de la propia marca LIDL.

En l’últim informe de referències de Fairtrade Ibèrica també destaca la informació de nous desenvolupaments de productes d’empreses i marques estrangeres que venen a la península. En aquest sentit, el cotó lidera els llançaments dels últims mesos de l’any (amb un increment de l’43%) gràcies a l’impuls de l’canal retail, en aquest cas de les grans cadenes LIDL i ALDI. El segueixen els nous llançaments de cacau, amb un increment del 29% gràcies a marques estrangeres com Xocolata & Love, Chocolaterie Belvair, La Vida Vegan o Les Chevaliers de Argouges, entre altres. Finalment, pel que fa al cafè destaquen sobretot els nous desenvolupaments de Starbucks, Pelican Rouge, Cafès Richard i els de la cadena retail E.Leclerc, mentre que respecte a les dades de la categoria de gelats els llançaments de Ben & Jerry’s i els de la pròpia marca LIDL.

El nombre de productes certificats Fairtrade amb venda a Espanya ha crescut un 300% en els últims cinc anys

Aquest balanç confirma que, malgrat les circumstàncies extraordinàries que viu la societat espanyola a causa de l’Covid-19, el Comerç Just i l’aposta dels consumidors i les marques per la sostenibilitat de les persones i el planeta segueix creixent i no contempla una marxa enrere: en cinc anys el nombre de productes certificats ha crescut prop de el 300%.

Sobre Fairtrade

Fairtrade és un segell que certifica productes de Comerç Just. Treballa per a la sostenibilitat de les persones i el planeta. Fairtrade és una organització independent que representa 1,7 milions de productors i treballadors a tot el món. Posseeix la marca registrada FAIRTRADE que apareix en més de 35.000 productes. Fairtrade, auditada de manera independent i ha estat pionera en estàndards i programes centrats en el producte, des de la seva creació el 1997.

Fairtrade Ibèrica representa a l’organització a la península i gestiona l’ús del segell a Espanya i Portugal. El seu treball es dirigeix ​​a donar poder als productors, treballar amb empreses i involucrar els consumidors per així aconseguir un món més just i sostenible.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021