Molts ciutadans volem que les nostres compres siguin sostenibles i les empreses ho saben. Algunes d’elles fan tot el possible perquè els seus productes i serveis siguin responsables amb el planeta, d’altres ho fan veure. Parlem del greenwashing (rentat d’imatge verda, en català).

Què és el 'greenwashing'? Com el poden reconèixer els consumidors?
123rf Limited©Cristian Storto

La Comissió Europea, en col·laboració amb autoritats nacionals, denunciava el passat gener que almenys un 42% de les empreses de la Unió Europea que s’anuncien a Internet amb reclams ecològics practiquen el greenwashing, una praxi comercial deslleial segons la normativa comunitària. L’informe constatava que les companyies pertanyien a sectors com el de cosmètica, la moda i els articles de la llar.

Què és exactament el ‘greenwashing’?

El terme greenwashing va ser encunyat l’any 1959 per l’ambientalista novaiorquès Jay Westerveld després de llegir a l’hotel Beachcomber, situat en una illa privada de l’arxipèlag de les Fiji, el següent missatge: “Cada dia s’utilitzen milers de litres d’aigua per rentar tovalloles usades només una vegada. Tu tries: una tovallola al tovalloler significa ‘la faré servir una altra vegada’. Una tovallola a terra significa ‘si us plau, canviï-la’. Gràcies per ajudar-nos a conservar els recursos vitals del planeta Terra”.

El greenwashing, una praxi comercial deslleial segons la normativa comunitària

Era una campanya suposadament verda, venuda per estalviar aigua i energia, però que en realitat només responia a un interès per augmentar beneficis, ja que el citat allotjament no aplicava cap política sostenible i, de fet, el complex hoteler estava en plena expansió, causant un gran impacte a l’entorn, tal com va denunciar Westerveld.

Qui practica el greenwashing?

Practicat des dels 60 del passat segle, el greenwashing va augmentar en la dècada dels 80 i ha anat a més a mesura que ha crescut la conscienciació de la ciutadania sobre el poder de les seves decisions de compra i la necessitat de cuidar el nostre planeta. Algunes de les empreses que el practiquen són grans multinacionals amb una llarga història d’abusos laborals, mediambientals, socials … que ara pinten els seus logos de verd i tracten així de rentar la seva imatge i els nostres cervells.

Es tracta de companyies de tots els sectors -des del turisme a la moda passant per l’alimentació, la cosmètica i l’energia- més interessades a fer créixer els seus beneficis econòmics que en la preservació del planeta. En el sector alimentari, per exemple, han proliferat infinitat de suposats productes més sans i ecològics que en realitat no ho són.

Algunes de les empreses que el practiquen són grans multinacionals amb una llarga història d’abusos laborals, mediambientals, socials

Hi ha un cas clàssic de rentat de cara verd protagonitzat per la marca Danone i els seus iogurts Bio. Després de les reclamacions de les organitzacions ecologistes, consumidors i empreses del sector ecològic, la Unió Europea va prohibir l’ús de les partícules eco o bio per aliments que no fossin producte de l’agricultura ecològica. Així els iogurts Bio esmentats van passar a anomenar-se Activia.

Què pot fer el consumidor?

Cal una regulació europea per frenar aquest engany al consumidor, però mentre no arriba … què pot fer el consumidor? Llegir molt bé la lletra petita, fugir de paraules buides com ‘verd’, ‘natural’ o ‘ecofriendly’, buscar certificacions oficials, analitzar el procés complet de producció, buscar qui hi ha darrere de les empreses i conèixer la seva política. Per la seva banda, cal que la societat i els mitjans de comunicació -difícil si no són independents- identifiquin les empreses i les organitzacions que sí compleixen amb el que diuen. No tot el que és verd és sostenible.

Com detectar el greenwashing en cosmètica

Per Nuria Alonso, Certificación BioVidaSana | Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

En la jungla actual de segells i reivindicacions en cosmètica natural és fàcil perdre’s. Atès que no hi ha una definició oficial del que és cosmètica natural ni ecològica, ni un reglament que s’apliqui per a aquest camp, l’únic que pot orientar el consumidor conscienciat és un segell a l’etiqueta.

Però un segell ha de significar alguna cosa, i el consumidor ha de saber el que significa. Si no, el segell no serà més que un ornament més o menys vistós en el disseny de l’etiqueta. A més dels segells, hi ha també les reivindicacions utilitzades en els productes cosmètics: les marques utilitzen com a reclam termes que entenen seran ben rebuts pels consumidors, com ara “natural” “Bio”, “sostenible”, “zero plastic”, “biodegradable”, etc.

Greenwashing
Autor: Philipp Mimkes – Creative Commons. Manifestació a Leverkusen contra la cooperació de BAYER i el UNEP

Un engany per vendre més

De vegades aquestes reivindicacions es sostenen en alguna cosa real, altres vegades no són més que interpretacions optimistes de les marques per a resultar més atractives. De vegades és simplement el que coneixem com a “greenwashing“, un engany al consumidor per vendre més, pretenent que el nostre producte és ecològic o natural.

El més lògic seria pensar que el més fiable és comprar productes certificats. Això vol dir que una certa entitat, seguint una certa Norma escrita que defineix els criteris per a considerar un producte cosmètic com a natural o ecològic, hagi revisat que els productes cosmètics compleixen amb aquesta Norma i per tant poden fer ús d’un segell, amb un cert significat. És fonamental que qui emeti els certificats sigui una certificadora professional, que estigui registrada per tal activitat i que estigui acreditada.

El mercat de la cosmètica econatural està creixent enormement i resulta molt atractiu per a les empreses. La legislació que regula l’etiquetatge dels cosmètics no protegeix prou al consumidor enfront del greenwashing. L’única garantia és buscar producte certificat per una entitat de confiança que sigui una certificadora autèntica, amb tots els requisits que això suposa.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here