El consum d’aliments ecològics segueix creixent. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, els aliments bio ja representen el 3,6% del volum total de l’alimentació de l’Estat, el que se tradueix en una facturació de més de 3.185 milions d’euros.

Informe del consum alimentari a Espanya 2020. El consum d’aliments ecològics creix

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha presentat recentment l’Informe de consum alimentari a Espanya 2020 que recull, per primera vegada, una anàlisi del mercat agroalimentari ecològic de l’Estat. Segons l’informe, la compra de productes ecològics va augmentar a 1.132.867 milers de kg o litres a les llars espanyoles l’any 2020. En termes de valor, els aliments bio van facturar més de 3.185 milions d’euros. El preu mitjà dels productes ecològics s’estima en 2,81 euros.

Les llars van destinar un 3,55% de la seva compra d’alimentació i begudes als productes ecològics, que va significar el 4,01% del seu pressupost mitjà per a aquesta categoria de consum. En termes generals, la despesa per càpita va ser de 68,91 euros per kg. De mitjana, cada ciutadà va consumir 24,50 kg d’aliments ecològics durant el 2020.

Els productes ecològics més consumits són les fruites fresques i les hortalisses

Les fruites i les verdures, els més consumits

Per quota de consum, els productes ecològics més consumits són les fruites fresques i les hortalisses, amb el 30,9% i el 28,5%, respectivament. La carn ocupa la tercera posició, amb més de l’11% de quota. Els segueixen les patates (8,4%), els productes de panificació, tant frescos com congelats (6,1%), els ous (4,5%) i la llet (1,7%).

Pel que fa als canals de distribució, el canal dinàmic va representar el 28,5% del volum en les compres de productes ecològics. La botiga tradicional, per la seva banda, es converteix en el segon canal per a l’adquisició d’aquests productes amb una participació significativa del 20,4% i és una xifra superior a què representa per als productes d’alimentació a nivell total (13,8%).

Cal destacar també que el 39,2% del volum correspon a l’autoconsum, és a dir que els aliments no passen per superfícies de distribució com a tal i que les llars preparen o conreen, segons la categoria. Els productes adquirits per compra directa al productor representen el 2,5% del volum i amb un 1,2% quedarien els mercats.

Dades demogràfiques: perfils i àrees de consum

Pel que fa al perfil del consumidor, les llars formades per jubilats, les parelles adultes sense fills o les que tenen fills en edat mitjana són les que més compren productes ecològics, amb una mitjana superior als 40 kg per persona i any.

Catalunya consumeix el 16,4% del total d’aliments ecològics produïts a Espanya

L’estudi, a més, compara el pes de les Comunitats Autònomes en el mercat ecològic. Les dades indiquen que Catalunya consumeix el 16,4% del total d’aliments ecològics produïts a Espanya. Això correspon al 15,4% del volum de la distribució, amb una mitjana de 24,6 kg per persona i any.

Pel que fa a les regions, Galícia té el major consum individual d’aquests productes. El seu consum duplica mitjana nacional, amb 51,3 kg per persona i any. Es correspon, a més, amb ser una comunitat autònoma intensiva en la compra, juntament amb Extremadura, Castella i Lleó, la Rioja o la Comunitat Foral de Navarra.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here