Els olis essencials botànica i bioquímicament definits, és a dir veritables olis essencials, poden ajudar-te a millorar el teu estat d’ànim i a reduir l’estrès i l’ansietat. També poden contribuir de manera eficaç a potenciar la teva energia i vitalitat.

¿Sabes cuáles son los aceites esenciales qué alivian el estrés?
123rf Limited©Karel Joseph Noppe Brooks. Aplicació d’oli essencial

Olis essencials terapèutics

S’ha demostrat que la inhalació dels olis essencials afecta la resposta del sistema nerviós simpàtic i que pot provocar canvis en la tensió arterial, tensió muscular, diàmetre de la pupil·la, temperatura de la pell, vasodilatació i potenciar o facilitar el son. Quan inhalem olis essencials de grau terapèutic, els seus compostos volàtils són capaços d’estimular els receptors olfactius de l’epiteli nasal del bulb olfactori, aquestes senyals es transmeten al sistema límbic i hipotàlem donant lloc a l’alliberament de neurotransmissors, com la serotonina, endorfines i norepinefrina, provocant canvis en l’estat d’ànim, la reducció de l’ansietat i la resposta a l’estrès, així com la disminució dels nivells de cortisol.

Què és l’ansietat?

L’ansietat és un trastorn psicològic, que influeix fisiològicament, ja que és capaç de somatitzar-se en l’organisme, manifestant-se també a través d’elements cognitius, emocionals i conductuals. Normalment s’inicia de forma inesperada o sobtada. Per fer front a la situació, el cos pot presentar alguns símptomes, com tensió, sudoració, palpitacions, mal al pit, tensió en el baix ventre, dilatació papil·lar i falta d’alè.

L’ansietat és un trastorn psicològic, que influeix fisiològicament, ja que és capaç de somatitzar-se en l’organisme

A més d’abordar el tema amb psicoteràpia, l’aromateràpia pot també ajudar-nos a alleujar l’ansietat. Algunes plantes aromàtiques i els seus olis essencials tenen efectes ansiolítics.

Olis essencials que poden ajudar-te

  • A relaxar i tonificar el sistema nerviós: Lavanda (Lavandula. Officinalis Mill), Taronger amarg-fulles (citrus aurantium L.).
  • A augmentar la vitalitat i l’energia: Taronger dolç (Citrus sinensis L.)
  • A afavorir el centrar-se i la connexió amb un mateix: fusta de sàndal blanc (Santalum album).
  • A millorar l’estat d’ànim i com antidepressiu: Bergamota (Citrus bergamia Risso).

Aquests 4 olis essencials són bàsics per a la farmaciola familiar, els seus efectes s’han provat científicament i són capaços d’ajudar-nos a estar més equilibrats per afrontar els reptes diaris.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021