L’Informe de Resultats 2020 del segell Fairtrade Ibérica mostra una tendència a l’alça en les vendes de Comerç Just durant el 2020.

Les vendes de Comerç Just creixen un 7% el 2020 a la Península
Fairtrade Ibérica

Les vendes de Comerç Just segueixen creixent

El Comerç Just ha seguit sumant adeptes al llarg del 2020 en un any marcat per les circumstàncies excepcionals que ha portat la pandèmia de la Covid-19. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure de l’últim informe de vendes de Fairtrade Ibérica, segell líder que certifica productes de Comerç Just a Espanya i Portugal, les quals vendes durant un annus horribis per a l’economia en general han superat els 182 milions d’euros, un 7% més que l’any anterior. Per països, a Espanya s’han assolit els 136 milions (un 4% més que el 2019) i a Portugal s’han disparat un 17% amb vendes de més de 46 milions d’euros.

“Les xifres demostren que la societat, consumidors i empreses, també en un context de dificultats, busca un comerç que millori el desenvolupament social, econòmic i ambiental, que és exactament l’objectiu que tenim tant a Fairtrade com en la Coordinadora Estatal de Comerç Just”, afirma Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibèrica.

El cacau i la fruita: el que més creix

El 2020, el creixement de les vendes en productes de Comerç Just certificats amb aquest segell s’ha basat en dos productes que han dinamitzat les vendes. D’una banda, el cacau amb un creixement superior a l’14% i, d’altra banda, la fruita, amb més del 12%. En canvi, aquest creixement hauria estat molt més gran de no ser pel fort retrocés dels productes ‘estrella’ de el sector de l’hostaleria: el cafè, que ha caigut un 9%, i el sucre, que retrocedeix un 5%.

“Les xifres demostren que la societat, consumidors i empreses busca un comerç que millori el desenvolupament social, econòmic i ambiental”

Malgrat aquest augment en les vendes, el consum mitjà per habitant en productes de Comerç Just se situa en 2,90 euros el 2020 a Espanya, dos cèntims menys que el 2019, tot i que cal recordar que en 2018 va ser de 1,67 euros i la tendència dels últims anys és clarament ascendent i de gran creixement.

ventas de comercio justo
Fairtrade Ibérica

Fairtrade Ibérica també millora les seves xifres

Pel que fa a la certificació de marques i productes, Fairtrade Ibérica ha aconseguit tornar a millorar les seves xifres respecte a les dades de 2019. “A la Península es van vendre un total de 280 marques i 2188 productes, fet que suposa un increment del 4% en marques i 9% en assortiment”.

La nostra previsió és millorar aquestes xifres en 2021 certificant productes que estan funcionant molt bé en altres països, com les diferents xocolates de ‘Tony’s Chocolonely’ o novetats en la categoria de tèxtil cotó, i llançaments de noves marques“, detalla el director de Fairtrade Ibérica.

Ajuda directa als productors

Álvaro Goicoechea subratlla que “amb aquestes vendes hem contribuït a ajudar directament a productors, aportant prop d’1,4 milions d’euros que corresponen a la prima de Comerç Just de Fairtrade, un marge addicional al preu just que se’ls abona perquè el inverteixin en projectes socials, de salut i de desenvolupament empresarial a través d’un programa democràtic i participatiu“. En 2019, aquesta prima va rondar els 1,1 milions d’euros: “És important que s’inverteixi en accions que beneficiïn a tota la comunitat, i més en les circumstàncies actuals perquè puguin afrontar amb més recursos la crisi deguda a l’coronavirus“, afegeix .

Fairtrade Ibérica

El Comerç Just es consolida

El Comerç Just, és un sistema econòmic solidari de consum sostenible que es consolida tant a Espanya com en la majoria de països del món, pot i ha d’actuar tant a nivell local en els països productors, com a la resta de territoris en els que consumim, amb la finalitat de potenciar un model que dinamitzi la recuperació econòmica en benefici de tota la societat. “Si ajudes a el petit comerç local, també ajudes a totes les empreses que estan darrere en la fabricació d’aquest producte, i si col·labores amb el petit productor de cafè o cacau també ajudes a el comerç local a tenir productes sostenibles en els seus establiments“, detalla Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica, que afegeix que “ara més que mai és el moment d’agrair i donar suport a totes les organitzacions originàries de el moviment de Comerç Just per aconseguir una transformació de la realitat social, mediambiental i econòmica“, finalitza.

Sobre Fairtrade

Fairtrade és un segell que certifica productes de Comerç Just. Treballa per a la sostenibilitat de les persones i el planeta. Fairtrade és una organització independent que representa 1,7 milions de productors i treballadors a tot el món. Posseeix la marca registrada FAIRTRADE que apareix en més de 35.000 productes. Fairtrade, auditada de manera independent i ha estat pionera en estàndards i programes centrats en el producte, des de la seva creació el 1997.

Fairtrade Ibèrica representa a l’organització a la península i gestiona l’ús del segell a Espanya i Portugal. El seu treball es dirigeix ​​a donar poder als productors, treballar amb empreses i involucrar els consumidors per així aconseguir un món més just i sostenible.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here