Els protectors solars contenen com a principals principis actius substàncies que ens protegeixen dels raigs solars. Molts consumidors responsables ja saben que hi ha principis actius químics, i que és millor evitar-los perquè poden tenir conseqüències sobre la salut a llarg termini, i altres físics que són els que utilitza la cosmètica certificada.

Protectors solars amb pantalles físiques
123rf Limited©sosiukin

Ingredients dels protectors solars de pantalles físiques

Actualment hi ha dos ingredients d’origen mineral que s’utilitzen majoritàriament com a pantalles físiques en les formulacions econaturals dels protectors solars: l’òxid de zinc i el diòxid de titani. En principi són minerals naturals i innocus quan ens els posem sobre la pell. Però hi ha alguns aspectes que és interessant que preguntem sobre el nostre protector solar respecte a aquests ingredients:

Mida de la partícula

Per assegurar-nos que no està en format de nanopartícula. La nanopartícula té una mida tan petita que la pell l’absorbeix, una partícula es considera nano si és menor de 100 nanòmetres = 0,0001 mm. Sovint les cremes que contenien aquests ingredients en forma no nano eren difícils d’estendre i produïen una mena de emplastres blancs en la pell que les feien poc atractives. Ara l’aspecte i facilitat d’ús de les cremes amb filtres físics no nano s’han millorat molt, barrejant aquests ingredients minerals amb altres ingredients naturals que milloren la seva textura, o mitjançant processos físics que se li fan al producte perquè quedi més fi i més solt.

Saber si s’han irradiat

La irradiació és un sistema per eliminar patògens que utilitza residus radioactius i que no s’accepta en cosmètica econatural. Però de vegades l’elaborador no sap si els ingredients que utilitza s’han irradiat o no. És tasca de la certificadora exigir que això es compleixi. De fet, ja hi ha proveïdors que estan incloent aquesta dada en la seva documentació tècnica perquè és un requisit exigit per les certificadores.

Contingut de metalls pesats

Tots els minerals naturals poden contenir-los i és necessari un control per evitar que el seu contingut sigui massa elevat.

Confirmar que efectivament és d’origen natural

El mineral s’extreu d’una mina i després se sotmet a una sèrie de processos. Aquests processos poden ser més o menys agressius.

Actualment hi ha dos ingredients d’origen mineral que s’utilitzen majoritàriament com a pantalles físiques en les formulacions econaturals: l’òxid de zinc i el diòxid de titani

Assegurar-nos que no conté altres ingredients

Com per exemple additius tipus antiaglutinants o altres compostos. En aquest cas s’han d’avaluar per veure si també són naturals o al menys es poden acceptar.

Si la mina se situa en un país en desenvolupament o amb lleis ambientals i de protecció social molt laxes cal assegurar-se que s’han extret sense abusos en les condicions de treball i drets laborals i socials dels treballadors, especialment si hi ha mà d’obra infantil.

Cosmètics certificats

Els cosmètics certificats ofereixen garanties, però hi ha alguns aspectes sobre la qualitat ambiental i social dels ingredients utilitzats que no totes apliquen per igual. Els aspectes més complicats i costosos d’una bona formulació, com ara l’estudi del factor de protecció solar en una crema solar, l’estudi d’eficàcia dels conservants, la correcta elecció d’ingredients naturals etc. així com el treball de la certificadora, a revisar cada detall, són aspectes difícils d’explicar en les etiquetes, però implica una gran tasca per part dels laboratoris certificats i de les seves certificadores.

Per això és molt important que ens assegurem que es tracta d’una certificadora acreditada i meticulosa en el seu treball perquè no s’escapi cap detall.

Autores: Nuria Alonso, Certificación BioVidaSana y Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021