Els conservants en cosmètica i altres camps són substàncies que, com el seu nom indica, serveixen per allargar la vida d’un producte alhora que protegeixen el consumidor de la contaminació per microorganismes. La majoria dels que s’usen són d’origen químic i per això, freqüentment, s’utilitzen com a símbol del grau de naturalitat d’un producte, especialment en la indústria alimentària.

Els conservants en cosmètica econatural
123rf Limited©Keith Homan

El problema des conservants en cosmètica

Aquesta situació s’està donant també en el sector cosmètic i l’exemple més clar és el dels parabens. S’utilitza “sense parabens” com un argument per insinuar que es tracta d’una cosmètica més natural. És cert que els parabens han estat àmpliament utilitzats com a conservants perquè són molt efectius i barats. El problema és que tenen efecte com a disruptors hormonals, és a dir, mimetitzen l’acció de les hormones a unes concentracions molt petites. Hi ha molts altres conservants que són poc recomanables com el formaldehid i els seus derivats, els compostos halògens o el fenoxietanol.

No és possible trobar cosmètica elaborada sense conservants?

De fet, sí que n’hi ha. Però només si es formula sense aigua. Això és possible per a certs tipus de productes com bàlsams, desodorants o sabons. Però impossible per a molts altres que s’han de formular amb aigua o ingredients que contenen aigua, com els hidrolats, especialment tenint en compte que, sovint, les persones consumidores no són molt amants de textures especialment greixoses.

Els microorganismes necessiten aigua per desenvolupar-se. Per això, a nivell comercial, no pot formular-se un cosmètic amb aigua com a ingredient i sense conservants. De fet, la llei obliga a fer-ho. Els productes han de passar un test d’eficàcia microbiològica, conegut com challenge test, abans de poder ser comercialitzats. Aquest requisit és obligatori per a qualsevol producte cosmètic, sigui d’una gran empresa o d’un petit taller artesà. Si un cosmètic només durés un mes, el productor no tindria temps per vendre-l ni el consumidor per usar-lo abans que es fes malbé.

Certificacions de cosmètica econatural

Per això, tots els certificats de cosmètica econatural permeten un percentatge mínim d’ingredients sintètics. Entre els conservants se seleccionen els que es consideren més innocus com ara l’àcid benzoic i l’àcid sòrbic o alguna de les seves sals, benzoat de sodi o sorbat de potassi.

Els fabricants de cosmètica econatural solen reduir el seu contingut a índexs inferiors als permesos per la cosmètica convencional

A més, els fabricants de cosmètica econatural solen reduir el seu contingut a índexs inferiors als permesos per la cosmètica convencional. Per exemple, el Benzyl Alcohol pot trobar-se en quantitats de menys de l’0,5- 0,8%, i el Sodium benzoate al voltant d’un 0,2- 0,4%. Del total del producte cosmètic. Alguns olis essencials i extractes com el de romaní, farigola o arbre de te tenen propietats com a conservants i s’utilitzen en les formulacions per disminuir les quantitats de conservants.

Conservants d’origen natural

D’altra banda, s’estan fent avenços en conservants d’origen natural prou estables com per superar els challenge test i aconseguir donar una durada adequada al producte. Alguns exemples són l’àcid levulínic, conservants a base de microorganismes com Lactobacillus o d’origen mineral com el Zinc Undecylenate

Els resultats de l’eficàcia dels conservants naturals de moment varien, i depenen de la combinació d’ingredients de la fórmula i el contingut d’aigua

Els resultats de l’eficàcia dels conservants naturals de moment varien, i depenen de la combinació d’ingredients de la fórmula i el contingut d’aigua. En qualsevol cas, s’espera que se segueixi avançant en l’oferta de conservants naturals eficaços i es podran prohibir o restringir encara més els conservants sintètics.

Autores: Nuria Alonso, Certificación BioVidaSana i Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021