Aquesta és la conclusió a la que s’ha arribat durant la segona jornada de la Universitat d’Estiu de Mercabarna celebrada el passat 6 de juliol, el tema central de la qual és el de ‘L’alimentació Sostenible’. La jornada ha tractat sobre ‘L’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica per al comerç de proximitat i l’agricultura local’.

2ª jornada de la Universidad de Verano de Mercabarna
2ª jornada de la Universitat d’Estiu de Mercabarna

La primera conferència l’ha impartit Álvaro Porro, Comissionat de Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, ​​que ha explicat tots els projectes que està duent a terme el consistori barceloní aquest any, en què Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Mercabarna i el Biomarket

En l’àmbit de comerç, Porro ha destacat el Biomarket, el mercat majorista d’aliments ecològics de Mercabarna, que ja és una realitat, i que fa més accessible a el comerç local, i per tant als ciutadans, aquests aliments. També ha parlat del CIAP (Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat), que es posarà en marxa a la tardor. El CIAP és una iniciativa en què estan treballant la Unió de Pagesos i l’Ajuntament de Barcelona perquè els petits i mitjans agricultors tinguin facilitats a l’hora de comercialitzar els seus productes, sense necessitat d’haver d’estar presents en el punt de venda.

Els Comerços Verds, una prova pilot

Una altra de les iniciatives destacades en aquest àmbit són els Comerços Verds, establiments que aposten per aliments sostenibles i que se senyalitzaran amb una cartelleria especial perquè destaquin. A hores d’ara, ha explicat el Comissionat, s’estan duent a terme proves pilot en diferents punts de venda de 6 mercats municipals de Barcelona, ​​al novembre, la senyalització s’estendrà als 39 mercats de la ciutat, i posteriorment a tot el comerç local que vulgui adherir-se.

Tots aquests projectes, molts altres que ja estan en marxa i els que es duran a terme durant tot aquest any formen part de el procés de construcció de l’Estratègia de Política Alimentària Sostenible, que l’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa al novembre, amb l’horitzó posat en 2030. Els objectius d’aquesta Estratègia són, segons ha afirmat Porro, “fomentar dietes saludables per a tota la ciutadania, impulsar economies socials sostenibles i combatre l’emergència climàtica”.

2ª jornada de la Universidad de Verano de Mercabarna
2ª jornada de la Universitat d’Estiu de Mercabarna

‘Impacte Social i Físic de el Sistema Alimentari sobre les Ciutats Modernes’

Una altra de les conferències destacades de la jornada ha estat la impartida per la reconeguda urbanista i autora dels llibres Ciudades hambrientas i Sitopia, Carolyn Steel, que ha parlat sobre l’Impacte Social i Físic de el Sistema Alimentari sobre les Ciutats Modernes’. Steel ha dit que “actualment la forma d’alimentar-nos és la més destructiva de la història. Per això no és estrany que hi hagi pandèmies com la de la Covid-19, ja que la pèrdua de la biodiversitat comporta que els virus donin el salt del món animal als humans”.

 “Actualment la forma d’alimentar-nos és la més destructiva de la història”

Per sort, segons la urbanista, “els aliments poden salvar el món”, si s’estableix una visió política global que persegueixi l’equilibri entre el camp i la ciutat. “Cal donar a l’alimentació la importància que té i posar-la al centre quan planifiquem l’urbanisme de les nostres ciutats, perquè perdurin els mercats, els petits comerços de barri i les cooperatives agràries. Cal cultivar de forma ecològica, menjar menys carn, donar suport als agricultors locals i generar llocs de treball que posin en valor els aliments”.

Oportunitats i reptes

També ha destacat la conferència de José Miguel Herrero, director general d’Indústria Alimentària de el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que ha explicat les ‘Oportunitats i reptes davant la reforma de la llei de la cadena alimentària’.

“Cal cultivar de forma ecològica, menjar menys carn, donar suport als agricultors locals i generar llocs de treball que posin en valor els aliments”

El director general pensa que a la tardor al parlament espanyol aprovarà la nova llei, que incorporarà les modificacions europees i moltes de les al·legacions dels diferents grups parlamentaris. Herrero creu que, amb la nova normativa i el decret aprovat pel Govern al febrer de 2020, que prohibeix comprar aliments per sota dels costos de producció, així com les promocions que banalitzin els productes i la venda a pèrdues, els agricultors estaran més protegits davant les males pràctiques dels operadors més forts de la cadena alimentària. A més, ha afirmat- s’ha reactivat l’observatori dels preus, actualment anomenat ‘Observatori de la Cadena Alimentària’, que aportarà una orientació objectiva sobre el cost dels aliments.

Més informació a www.mercabarna.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here