Lluitar contra el malbaratament alimentari és una tasca que ens pertoca a tots cada dia de l’any: tant als consumidors com a tots i cada una de les baules de la cadena de producció.

Què podem fer per lluitar contra el malbaratament alimentari?
123rf Limited©daisydaisy

Segons dades de la Comissió Europea, cada any es desaprofiten més de 1.300 milions de tones d’aliments a tot el món, el que equival a un terç de la producció mundial. Un autèntic escàndol. A la Unió Europea s’estima que entre un 30% i 50% dels aliments comestibles es converteixen en residus en algun dels esglaons de la cadena alimentària fins arribar al consumidor.

Els costos que aquest malbaratament suposen per a la UE no són per res menyspreables: la producció i eliminació dels residus alimentaris suposa una emissió de 170 milions de tones de CO2, el que equival a 143.000 milions d’euros (2012).

El malbaratament alimentari a Espanya

Espanya és el setè país que més menjar malbarata: 7,7 milions de tones a l’any. De tota la cadena alimentària, a casa és on es produeix un major malbaratament: 25,5 milions de quilos a la setmana. La proporció del malbaratament a les llars és del 4,53% sobre el total dels aliments comprats, sent les fruites, les verdures i el pa fresc els aliments més rebutjats, segons l’Informe del consum d’alimentació a Espanya, elaborat pel MAPA .

Pèrdua i malbaratament no són el mateix

Les xifres són encara més alarmants si tenim en compte que la FAO fa una distinció entre la pèrdua i el malbaratament d’aliments, segons el moment en què es descarten els aliments. La pèrdua es produeix per un funcionament ineficient en algun punt de la cadena alimentària, en canvi, el malbaratament es relaciona als mals hàbits de consum i compra.

El 4,53% dels aliments que comprem a les llars espanyoles acaben a les escombraries

Això vol dir que primer, es rebutgen aliments en les explotacions agrícoles per factors com el clima, i que després es descarten altres productes a les botigues perquè no compleixen amb unes normes estètiques. Algunes fruites, per exemple, podrien no arribar als consumidors per no complir amb una mida o color establert.

El sector ecològic com a motor de canvi

Tradicionalment, el sector ecològic ha estat molt compromès amb la producció d’aliments de forma totalment respectuosa amb el medi ambient i, per tant, amb un estil d’economia circular basada en evitar el màxim el malbaratament. Busca optimitzar els recursos, matèries, productes i serveis disponibles mantenint el seu valor durant el major temps possible per reduir al màxim la generació de residus. A més, els sistemes de producció ecològics no són intensius i es basen en els principis de desenvolupament sostenible amb l’objectiu d’evitar una sobreproducció que inevitablement porta a un major malbaratament d’aliments.

Algunes fruites podrien no arribar mai als consumidors per la senzilla raó de no complir amb una forma, mida o color establert

Apps contra el malbaratament

La societat sembla estar prenent consciència de la realitat sobre el malbaratament alimentari, prova d’això són les iniciatives sorgides recentment.

Too Good To Go

En algunes ciutats d’Espanya, s’han implementat aplicacions mòbils que treballen per evitar el malbaratament alimentari. És el cas de “Too Good To Go”, una App que sota el lema #LaComidaNoSeTira, ja porta uns anys en funcionament.

Apps contra el despilfarro
123rf Limited©Gary Hider

Va néixer amb l’objectiu d’aconseguir un canvi real i lluitar contra el malbaratament alimentari en restaurants i botigues d’alimentació, i ja compten amb més de 8.400 establiments col·laboradors i amb gairebé 3 milions d’usuaris a Espanya. L’usuari només ha de descarregar-se l’app, obrir el mapa i veure quins establiments propers han posat a la venda, a un preu molt reduït, menjar sobrant, en selecciona un, paga i ho va a recollir.

Phenix

En aquesta mateixa línia es va desenvolupar l’App “Phenix”. Aquesta aplicació ofereix dos serveis. D’una banda, salvar plats de menjar en els establiments i d’altra fer donacions a associacions i entitats benèfiques.

Iniciatives europees

A nivell europeu també s’han posat en marxa algunes iniciatives contra el malbaratament d’aliments, com Eco Waste 4 Food. L’objectiu d’aquest projecte és reduir les pèrdues fins a un 50% de la producció agrícola europea, i demostrar que els residus dels aliments es poden gestionar per contribuir a una economia eficient.

Apostar per un model de producció ecològic va estretament lligat a una aposta per reduir i evitar el malbaratament alimentari

D’altra banda, la FAO, el FIDA i el PMA han posat en marxa el projecte Incorporació d’iniciatives en reducció de les pèrdues d’Aliments per a petits agricultors en àrees deficitàries d’aliments. El projecte pretén combatre les pèrdues de lleguminoses i grans en les cadenes de valor, que poden ocórrer durant la collita, processament, transport o emmagatzematge, a causa d’una infraestructura inadequada o manca de coneixement o capacitat reguladora en les àrees de treball. Les activitats del projecte inclouen tres països pilot (Burkina Faso, R.D.C. i Uganda).

Què podem fer cadascú de nosaltres?

Tots i cada un de nosaltres som responsables dels residus que generem diàriament. Per això, tota acció individual és essencial per combatre, entre tots, el malbaratament alimentari. Si bé és cert que cada acció compte, hi ha d’haver un debat internacional en què es concretin mesures per lluitar contra el malbaratament alimentari i aconseguir un repartiment més just i equitatiu del menjar a nivell mundial.

Guia bàsica per lluitar contra el malbaratament a les nostres llars:

  • Fer una compra responsable. Evitar compres innecessàries i prioritzar els productes ecològics.
  • Comprar a granel la quantitat exacta de menjar que necessitem.
  • Guardar el menjar sobrant de forma adequada.
  • Practicar la cuina d’aprofitament amb els aliments sobrants.
  • Compartir o donar els excedents de menjar.
  • Reciclar les restes de menjar que rebutgem.

Autora: Laura Lobo, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021