El turisme de salut i benestar ha anat creixent exponencialment en els últims anys i, segons els informes dels experts, no hi ha dubte que la situació post-covid està mostrant un nou auge en l’interès de la societat per la prevenció i la cura de la salut i en aquest sentit, talassoteràpia s’està fent cada cop més coneguda.

Talassoteràpia: el mar, autèntic spa natural per millorar la nostra salut
123rf Limited©jawwa

La talassoteràpia a Espanya

El turisme termal i de spa, de demostrat potencial a Espanya, és clau en la recuperació turística, segons reflecteix l’informe “Turisme Post Covid” publicat per l’Associació Espanyola d’Experts Científics en Turisme (AECIT). Segons aquest informe, “el turisme de salut tornarà a el creixement exponencial que experimentava, per un augment de la consciència pública en matèria de salut i benestar de la societat i per una major sensibilització als objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.”.

Segons les dades de l’Observatori Nacional delTermalisme i desenvolupament rural, Espanya compta actualment amb 116 balnearis i 45 centres de talassoteràpia, als quals cal sumar els més de 1000 hotels amb Spa, segons l’informe Spafinder Wellness de 2019.

La talassoteràpia en l’antiguitat

La talassoteràpia, l’ús terapèutic de l’aigua de mar i de tots els altres factors que l’acompanyen (clima marí, peloides (llots), algues, plàncton …), tot i que es va donar a conèixer amb aquest terme l’any 1865 per Joseph de la Bonnardiere, ja s’emprava a Egipte. A Grècia, Heròdot, l’any 484 a.C., recomanava cures de sol i mar per a la major part de malalties; després Eurípides, Hipòcrates … A Roma, Quintus Sammonicus emprava l’aigua de mar a les afeccions articulars i posteriorment el metge àrab Avicenna.

A Grècia, Heròdot, l’any 484 a.C., recomanava cures de sol i mar per a la major part de malalties

Encara que ja al segle XVII, Floyer publica una tesi sobre els banys de mar i al XVIII es publica el primer tractat mèdic sobre el tema, és al segle XIX quan té lloc l’època daurada de la talassoteràpia i els tractaments amb aigua de mar adquireixen una entitat científica i gran difusió en països com França, Alemanya, Holanda, Espanya, etc. … el 1866, el biòleg René Quinton mostra la similitud entre el plasma i l’aigua de mar i el 1899, el doctor Bagot crea a Roscoff, el primer centre de talassoteràpia.

Beneficis de la talassoteràpia

A més de les seves indicacions per a malalties de tipus reumàtic, traumatològic, dermatològic, la talassoteràpia està molt indicada en malalties respiratòries (asma bronquial, bronquitis crònica …), metabòliques (obesitat, diabetis, cel·lulitis …), per a la fibromiàlgia, malalties cardiovasculars ( mala circulació, edemes …), otorinolaringològiques (sinusitis, rinitis …, patologies del SNC (Parkinson, insomni, demències, epilèpsia, migranyes, estrès, astènia, decaïment …).

S’han publicat multitud de treballs científics que segueixen dotant a la talassoteràpia de base científica i rigor basat en l’evidència

En les últimes dècades s’han publicat multitud de treballs científics que segueixen dotant a la talassoteràpia de base científica i rigor basat en l’evidència. Són especialment destacables les aportacions de Sukenik pel que fa al camp de la reumatologia i dermatologia, amb nombrosos assajos clínics aleatoritzats d’elevada qualitat que demostren l’eficàcia de la talassoteràpia en patologies com l’artritis reumatoide, artritis psoriàsica, espondilitis anquilopoiètica, la fibromiàlgia i altres processos articulars no inflamatoris.

Autora: Marta Gandarillas, periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021