Tenir cura de la mucosa vaginal és important durant qualsevol etapa de la vida. Gairebé sempre associem la sequedat vaginal amb la menopausa i, efectivament, és el moment de la vida de la dona on és més freqüent, però no és exclusiu.

La cura natural de la mucosa vaginal
123rf Limited©vchalup

En qualsevol etapa de la vida femenina pot aparèixer aquest trastorn i la simptomatologia que habitualment l’acompanya. Les manifestacions clíniques més freqüents de la sequedat vaginal són la disminució de la lubricació i l’aparició de símptomes que es refereixen com ardor, coïssor, picor i fins i tot dolor a vulva i / o vagina, que interfereix en les relacions sexuals. Tot aquest ventall de símptomes comporta sensació de malestar i la recerca de solucions.

Com hidratar la mucosa vaginal de forma natural?

La hidratació de la mucosa vaginal és fonamental per combatre la sequedat i la manca d’elasticitat de la vagina i la vulva. Els hidratants vulvovaginals ajuden a millorar la hidratació i a millorar la qualitat del teixit. Es poden usar en qualsevol moment, no només abans o durant l’activitat sexual. Quan hi ha sequedat vaginal han d’usar-se diàriament i / o diversos cops per setmana per aconseguir salut i comoditat vaginal.

Amb olis vegetals verges

L’alternativa natural als hidratants convencionals es basa en les propietats úniques dels àcids grassos essencials (Ω3,6,7 i 9) continguts en els olis vegetals verges, així com en certs compostos continguts en la seva fracció insaponificable, com l’esqualè, entre d’altres, capaços de nodrir la mucosa vaginal, ajudant a restaurar les seves condicions.

Cal fer un tractament al menys de 28 dies per afavorir la rehidratació de la mucosa

Actuen augmentant la flexibilitat del teixit, de forma progressiva a mesura que es van fent servir. Els efectes poden ser evidents des de les primeres aplicacions, però cal fer un tractament al menys de 28 dies per afavorir la rehidratació de la mucosa. Perquè els olis vegetals verges actuïn amb eficiència cal que s’hagin obtingut només per procediments mecànics, és a dir, que no s’hagi aplicat temperatura i no s’hagin extret amb solvents, ni refinat, per a la seva obtenció. Cal utilitzar una molt bona qualitat d’oli vegetal, perquè només així podem assegurar-nos que els seus àcids grassos es troben en la seva forma estable i veritablement nutritiva per a la salut de la nostra mucosa.

A tot això és important recordar que per evitar canvis en el pH vaginal s’han d’utilitzar sabons d’higiene íntima adequats, preferentment sense sulfats, i evitar els rentats vaginals excessius, així com la utilització indiscriminada de tampons durant la menstruació.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021