Tots tenim a casa productes de cosmètica que ja no ens són útils i que hem de llençar. Un pinta ungles que ja s’ha assecat, un pot de crema solar pràcticament buit, maquillatge, locions, perfums, cremes, xampús i gels que ja no fem servir i que s’acumulen en els prestatges a l’espera que els donem un final digne.

La cara lletja dels productes de cosmètica
123rf Limited©nataliaderiabina.

Els residus que generen els productes de cosmètica

Són residus que emmagatzemem i que sabem que haurem de llençar. Però tenim dubtes. No tenim clar com i on eliminar-los. Ens preguntem quina és la forma més ecològica de desfer-nos de tots aquests envasos de productes de cura personal i de les restes que encara contenen.

Som consumidors conscients i coneixem els ingredients dels cosmètics que ens estem posant a la pell, al cabell i al cos, i també sabem quin tipus de materials formen els envasos dels productes que consumim. Tenim clar que no és el mateix desfer-nos d’envasos de cosmètics gastats buits que envasos amb productes que contenen restes o estan a mig gastar. I, sobretot, que depenent del tipus de substàncies que contenia hem de tractar el residu de diferent manera.

Com reciclar-los?

Una ampolla de plàstic o vidre buida, la destinem al reciclatge de plàstic i vidre. Qualsevol envàs que hagi contingut producte que no sigui considerat tòxic o perillós s’ha de gestionar com un residu més, cadascun en la seva categoria: plàstics, vidre, metall, paper i cartró. Aquí tenim molt a dir com a consumidors. Triem productes senzills, formats per materials 100% reciclables, i portem a terme un reciclatge eficient. No comprem aquells productes que porten un embalatge format per materials mixtes, una bonica barreja de paper, tela, metall i plàstic, ja que aquestes barreges són de reciclatge impossible i amb tota seguretat acabin formant part de l’abocador. Rebutgem el farciment de plàstic de bombolles i optem pel de paper biodegradable.

Triem productes senzills, formats per materials 100% reciclables, i portem a terme un reciclatge eficient

I què fem amb un envàs que hagi contingut o contingui un producte perillós?

Aquí és on tenim un problema. Sabem que molts productes cosmètics contenen substàncies tòxiques. Per exemple, els esmalts d’ungles. Porten en la seva fórmula hidrocarburs aromàtics com el toluè, un carcinogen demostrat, i ftalats, plastificants que són disruptors endocrins. S’han de tractar com un residu perillós i mai s’han de llençar a les escombraries o reciclar-se. El seu destí és la deixalleria per a la seva eliminació adequada. I el que és més eficaç, comprem productes amb fórmules lliures de substàncies perilloses.

Autor: Raúl Martínez, Expert en Salut i Medi Ambient. Biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021