El moviment ecológic ha publicat una avaluació de les mesures i pressupostos de suport a l’agricultura ecològica en els projectes de Plans Estratègics de la PAC dels Estats membres. L’anàlisi, basat en els comentaris de les associacions d’agricultors ecològics de 19 països, mostra que tret que els esborranys dels Plans Estratègics Nacionals de la PAC millorin significativament en diversos Estats membres, la nova PAC no contribuirà a un desenvolupament significatiu de l’agricultura ecològica a la UE.

CAP Strategic Plans

Nova PAC: El moviment ecològic insta a revisar els Plans Estratègics

IFOAM Organics Europe demana a la Comissió Europea que s’asseguri que els Estats membres revisin els seus projectes de Plans Estratègics i presentin millors mesures i pressupostos adequats per a impulsar la producció i la demanda de productes ecològics, en línia amb el Pla d’Acció de la UE per al desenvolupament de l’agricultura ecològica.

En aquest sentit, Jan Plagge, President d’IFOAM Organics Europe adverteix: «Existeix una clara bretxa entre l’ambició de la UE d’aconseguir el 25% de superfície ecològica per a 2030 i la feblesa de les mesures i pressupostos actualment previstos per a desenvolupar l’agricultura ecològica en molts Estats membres. L’agricultura ecològica pot contribuir a molts dels nous objectius de la PAC per a protegir la naturalesa, millorar el benestar dels animals, capacitar als agricultors i revitalitzar les zones rurals. Els agricultors ecològics haurien de ser recompensats amb nivells més justos de pagaments de la PAC pels beneficis que aporten al medi ambient i a la societat, en línia amb el principi de diners públics per a béns públics. És il·lògic i injust que alguns governs considerin la possibilitat de concedir pagaments similars de la PAC a normes molt menys ambicioses que l’agricultura ecològica i sense beneficis mediambientals demostrats. Això no incentivarà a més agricultors a passar-se a l’agricultura ecològica».

La responsabilitat recau en els Estats membres

En el comunicat, Plagge afegeix: «Malgrat el decebedor acord sobre el Reglament dels Plans Estratègics de la PAC, que es votarà la setmana vinent, els Estats membres continuen tenint l’enorme responsabilitat de garantir que la pròxima PAC abordi el col·lapse de la nostra biodiversitat i la crisi climàtica. Cal incentivar a més agricultors convencionals perquè es passin a l’agricultura ecològica, i cal recompensar adequadament als agricultors ecològics pels béns públics que aporten en produir aliments de qualitat i protegir la naturalesa. Un major suport a l’agricultura ecològica és una eina de política pública intel·ligent per a garantir que la pròxima PAC compleixi les seves promeses i objectius».

«Un major suport a l’agricultura ecològica és una eina de política pública intel·ligent per a garantir que la pròxima PAC compleixi les seves promeses i objectius», Jan Plagge

Situació preocupant a Europa

La situació és especialment preocupant en països grans com França, on l’actual projecte de mesures constituiria una reculada en comparació amb la PAC actual, atès que es van retirar les ajudes al manteniment de l’agricultura ecològica i que actualment es preveu que aquesta rebi el mateix nivell de pagament en el marc d’un règim ecològic que altres normes com l’HVE (anomenada de «alt valor mediambiental», en francès), que proporcionen menors beneficis mediambientals i que permeten l’ús de pesticides, fertilitzants sintètics i OMG. A Alemanya, els agricultors ecològics continuen corrent el risc de perdre fins a 80 euros per hectàrea en comparació amb la situació actual, a causa de la percepció d’un doble finançament entre els Ecosistemes i les mesures de Desenvolupament Rural. La naturalesa i el pressupost de les mesures de suport a Espanya o Polònia continuen sent molt incerts.

Altres Estats membres estableixen objectius per a la superfície ecològica que no són prou ambiciosos en comparació amb les tendències de creixement habituals, com a Àustria, el país líder de la UE en termes de quota de terra ecològica, que només va establir un objectiu del 30% per a 2030 (quan ja està en el 26% en l’actualitat) i va decidir fusionar les mesures de biodiversitat i agricultura ecològica, la qual cosa generarà una disminució de la prima bàsica per a les pràctiques agrícoles ecològiques.

Bèlgica, Croàcia, Dinamarca i Hongria són dels pocs països que han establert objectius nacionals clars i pressupostos realistes, segons IFOAM Organics Europe

En alguns països com Espanya, Itàlia, Lituània o Finlàndia, les associacions d’agricultors ecològics ni tan sols participen en el procés oficial de consulta sobre els Plans Estratègics de la PAC.

En el costat positiu, pocs països han establert objectius nacionals clars i pressupostos i mesures realistes per a aconseguir-los. Aquest és el cas de Bèlgica (Valònia), Croàcia, Dinamarca i Hongria.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021