El CBD agafa protagonisme a Espanya, presentant-se com una de les tendències de la indústria cosmètica. S’està descobrint el seu potencial com a ingredient cosmètic i terapèutic, però la complexa regulació a la que està subjecta aquesta substància dificulta la seva producció i comercialització a nivell nacional.

cosmetica cbd
123rfLimited©iraevva

Què és el CBD?

El CBD o cannabidiol és un cannabinoide de la planta del cànem (Cannabis sativa L.) que presenta una estructura similar al tetrahidrocannabinol (THC), un altre cannabinoide destacat, però sense presència d’activitat psicoactiva. Segons avalen l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Mundial Antidopatge, es tracta d’una substància no addictiva ni nociva per a la salut, a la qual se li atribueixen propietats antiinflamatòries, calmants i hidratants, antioxidants, condicionadores i protectores de la pell, de manera que la seva acció tòpica (i localitzada) pot ser beneficiosa per al tractament de malalties cutànies, com a dermatitis, èczema, psoriasis i acne. Cada vegada el trobem amb més freqüència com a ingredient de cremes hidratants, olis, contorns d’ulls, sèrums, bàlsams i desodorants, entre altres productes cosmètics, encara que el seu ús està sotmès a unes certes restriccions legals.

El cànem a la Unió Europea

El CBD no està fiscalitzat específicament, però la seva situació legal ha anat variant al llarg del temps. Al desembre de 2020, l’ONU va retirar el cànnabis de la llista IV de la Convenció Única de 1961, que recull el llistat de substàncies opioides l’ús dels quals està prohibit a la Unió Europea. Amb 27 vots a favor, 25 en contra i una abstenció, el cànnabis va deixar de considerar-se una droga perillosa.

No existeix una postura legal unificada per a la producció, comercialització i el consum de CBD

Actualment, i com a norma general, a la Unió Europea es permet la comercialització d’aquells productes amb CBD, quan aquest s’obtingui de plantes que pertanyen a l’espècie Cannabis sativa i el seu contingut de THC no sobrepassi el límit del 0,2%, segons el Reglament 1307/2013 del Parlament i el Consell Europeus. A més, ha de procedir de llavors i les fulles del cànem (les parts de la planta autoritzades), excloent les substàncies que s’obtinguin a partir de resines, extractes i tintures del cànnabis (parts fiscalitzades). No obstant això, avui dia no existeix una postura legal unificada per a la producció, comercialització i consum de CBD. Si bé és cert que hi ha una visió global de la UE, cada país aplica les seves pròpies restriccions nacionals, que varien segons l’origen i les característiques de l’extracte d’aquesta substància i que poden restringir el seu ús com a cosmètic o aliment.

Espanya: usos i procediments en cosmètica

Espanya no compta amb una regulació definida. El consum de CBD com a complement alimentari encara no està autoritzat (a diferència d’altres països, com el Regne Unit i Bèlgica, que mostren subtils avanços en l’autorització de productes alimentaris amb CBD). No obstant això, es permet la producció i comercialització de cosmètics amb CBD d’ús tòpic i sota condicions.

A España es permet la producció i la comercialització de cosmètics amb CBD, sota condicions

Segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), organisme que regularia el mercat nacional d’aquesta substància, es permet la comercialització dels cosmètics amb CBD en l’àmbit nacional, sempre que es produeixin legalment en un país membre i figurin en un registre nacional i europeu. “No han de contenir THC i ha de seguir les directrius de qualsevol altre producte cosmètic que es comercialitzi. Per exemple, han d’estar aprovats juntament amb tota la documentació i informes de seguretat, així com registrats en el portal del CPNP”, expliquen, en aquest sentit, des de l’empresa croata Pura Vida Organic, distribuïda a Espanya per Levantina de Orgánicos.

123rfLimited©belchonock

Mecanismes de control

La Comissió Europea va activar l’any 2012 el Portal Europeu per a la Notificació dels Productes Cosmètics (CPNP, en anglès), una eina digital creada per a facilitar el registre dels cosmètics presents en el mercat europeu i notificar l’existència de nous productes amb CBD. D’aquesta manera, exigeix: “que les persones responsables i, en determinades circumstàncies, els distribuïdors de productes cosmètics presentin una certa informació sobre els productes que introdueixen o comercialitzen en el mercat europeu” . És a dir, s’ha de registrar la informació de la composició, l’etiquetatge i l’envàs del producte, per a demostrar que el cannabidiol no prové de parts fiscalitzades de la planta i assegurar la seguretat. Es tracta, al cap i a la fi, d’un mecanisme de control que permet identificar i gestionar de manera eficaç les possibles intoxicacions derivades de l’ús d’un producte amb aquesta substància.

El boom dels cosmètics amb CBD pot impulsar un marc legislatiu més concret

Oportunitats de regulació

Malgrat aquestes directrius comunitàries en els Estats membres, la falta d’una regulació nacional concreta interposaria traves en el mercat de CBD espanyol. “El problema està en el fet que, a causa de la falta d’uniformitat en la legislació així com la desinformació, no existeix un criteri unificat i això és de les pitjors situacions que pot ocórrer per a productors, empreses, professionals i pacients”, expressa Carlos Llamas, fundador de Webotanix. Encara que, apunta, el boom dels cosmètics amb CBD pot impulsar un marc legislatiu més concret: “Esperem que Espanya i Europa acordin un marc regulador lògic i adequat, on trobem una regulació per a productes d’ús cosmètic així com complements alimentaris a base de CBD. Esperem que en el segon semestre d’aquest any puguem parlar de tenir un marc regulador adequat”.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022