Una coalició d’ONGs ha posat en marxa la campanya «Buy Better Food», juntament amb altres organitzacions de la societat civil, per a promocionar la compra pública d’aliments sostenibles a Europa. En concret, la campanya està vinculada als criteris obligatoris de la iniciativa marc sobre sistemes alimentaris sostenibles, que la Comissió publicarà a la fi de 2023.

Campanya Buy Better Food: Per uns menús més saludables

Utilitzar la contractació pública perquè els aliments sans i sostenibles siguin més accessibles i assequibles per a tots els europeus. Això és el que demanen als líders de la UE eurodiputats destacats com Sarah Wiener, membre de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural (AGRI) del Parlament Europeu, juntament amb governs locals i activistes. Se sumen al suport d’aquesta nova coalició de municipis i organitzacions sense ànim de lucre de caràcter mediambiental, social i sanitari que demana als líders de la UE i nacionals que introdueixin objectius i mesures que ajudin a les escoles, els hospitals i els menjadors dels edificis públics a oferir menús alimentaris més saludables.

Utilitzar la contractació pública perquè els aliments sans i sostenibles siguin més accessibles i assequibles per a tots els europeus

La iniciativa «Buy Better Food» arriba en el moment en què la Comissió Europea prepara un nou marc legislatiu -la iniciativa del Sistema Alimentari Sostenible- que promet establir uns criteris mínims per a l’adquisició pública d’aliments sostenibles i saludables en tota la UE. Els diners públics ha de destinar-se a la compra d’aliments sans i sostenibles, la qual cosa pot contribuir a reduir tant les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle com els costos relacionats amb la salut, al mateix temps que es fomenta la prosperitat i el benestar de les comunitats locals. Els objectius obligatoris per a millorar els menjars també ajudarien al fet que la contractació pública es convertís en un motor de canvi en la forma en què produïm i mengem aliments. Aquests dirigirien a Europa cap a un sistema alimentari més resistent i equitatiu, ja que els europeus s’enfronten a les amenaces interconnectades de l’augment dels preus dels aliments i la pobresa, així com a la degradació del clima i el medi ambient, van dir els activistes.

Un «factor del canvi»

La coalició vol que les institucions de la UE i els Estats membres reconeguin, defensin i financin la compra pública d’aliments com un «factor de canvi» per a aconseguir dietes més saludables i sostenibles basades en fruites i verdures ecològiques i nutritives, així com més proteïnes d’origen vegetal i menys carn, però de millor qualitat, tal com es defensa en el full de ruta de la UE per a una millor alimentació, coneguda com l’Estratègia de la Granja a la Taula.

La coalició vol que les institucions de la UE i els Estats membres reconeguin, defensin i financin la compra pública d’aliments com un «factor de canvi»

L’eurodiputada Sarah Wiener, ponent alternativa de l’informe del Parlament Europeu sobre l’estratègia «De la Granja a la Tesa» i coneguda cuinera i agricultora ecològica austríaca, ha declarat: «La contractació pública té l’oportunitat d’incentivar una producció més ecològica, sostenible i local, la qual cosa condueix a dietes més saludables i a una distribució més justa dels aliments en la societat. Per tant, ja és hora que la UE estableixi objectius per a promoure els aliments ecològics, sostenibles i regionals en els menjadors públics, als hospitals i a les escoles».

Acció d’àmbit local

Un nombre cada vegada major de municipis està fent passos importants en aquesta direcció, anticipant-se a les normes que està estudiant la Comissió Europea. La ciutat de Gant (Bèlgica), per exemple, ha posat en marxa una premiada estratègia alimentària que combina objectius de reducció de residus alimentaris, acció climàtica i suport als petits agricultors. La cap dels serveis de restauració de la ciutat de Gant, Tamara Bruning, afirma: «La ciutat de Gant s’ha compromès a construir un sistema alimentari més sostenible i saludable mitjançant una millor contractació pública. La millora dels nostres serveis de menjador i restauració pot ajudar la nostra ciutat a aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050, al mateix temps que es mantenen els principis de benestar, equitat i inclusió per als nostres ciutadans i les generacions futures. Com a govern local, ens esforcem constantment per trobar noves solucions als problemes socials, sanitaris i mediambientals actuals, i estem encantats de compartir els nostres coneixements i experiència amb altres ciutats europees».

La FAO i l’OMS també han demanat un ús més responsable de la compra pública d’aliments

Un altre exemple és la ciutat de Mouans-Sartoux (França), que compta amb una llarga trajectòria en l’obtenció d’aliments saludables per a les persones i el planeta. Com explica Gilles Parole, tinent d’alcalde de la ciutat de Mouans-Sartoux: «Els menjadors escolars de Mouans-Sartoux porten 10 anys servint menús 100% ecològics i majoritàriament locals. Davant les interrupcions en les cadenes de subministrament d’aliments i els onerosos procediments de licitació, la ciutat va crear l’any 2011 la primera granja municipal de França, que subministra al voltant del 90% de les verdures que consumeixen els nens. Gràcies a aquesta experiència, sabem que les licitacions públiques poden proporcionar a les autoritats locals «poder de compra» per a fer més sostenibles els sistemes alimentaris locals. Ara necessitem que les institucions europees posin de la seva part i incloguin normes relacionades amb l’alimentació en la directiva de contractació pública de la UE».

Més enllà de Brussel·les

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també han demanat un ús més responsable de la compra pública d’aliments que beneficiï a les persones, els treballadors i el medi ambient. Les recents crisis a les quals s’enfronten els europeus, des de la pandèmia del Covid-19 fins a la guerra d’Ucraïna, posen de manifest la necessitat d’accelerar el canvi cap a un sistema alimentari més resistent i sostenible que proporcioni aliments saludables a tots.

  • Més informació sobre “Buy Better Food” aquí

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022