Amb el cànnabis, com amb altres temes, la realitat va davant de la legislació. Fins al febrer del 2021, diversos ingredients derivats del cànnabis, figuraven com a prohibits a Cosing, la base de dades d’ingredients cosmètics de la UE.

cannabis cosmética
123rfLimited©feellgood. Crema cosmètica de cànem natural

Ingredients principals

L’ingredient més bàsic, el Cannabis Sativa Seed Oil (oli de llavor de cànnabis) sempre s’ha permès. També es permeten els extractes de fulla, arrel i llavor (Cannabis Sativa Leaf Extract, Root Extract i Seed Extract). I ara també el Cannabidiol (CBD), que es defineix com a “derivat d’un extracte o tintura o resina de cànnabis”.

El cannabidiol (CBD) és molt popular darrerament per a ús en cosmètica i en medicina, encara que és també un tractament tradicional de la medicina

Altres ingredients, derivats de les flors o tiges del cànnabis, encara es consideren narcòtics, com l’extracte de la planta sencera de cànnabis (Cannabis Sativa Extract) o els extractes de flor (Cannabis Sativa Flower Extract), de tija (Stem Extract) o combinacions d’aquests. Els cannabinoides també estan prohibits.

Ús i limitacions en cosmètica

El cannabidiol (CBD) és molt popular darrerament per a ús en cosmètica i en medicina, encara que és també un tractament tradicional de la medicina. El CBD no és psicotròpic, al contrari que una altra de les molècules de cànnabis, la THC (Tetrahidrocannabinol), que sí que ho és. El que es fa servir en cosmètica ha de procedir de plantes d’ús industrial, amb un contingut en THC menor de 0,3%.

Per a tots els ingredients cosmètics és important que els fabricants demanin tota la documentació necessària als proveïdors, però especialment per al CBD, doncs, en haver tanta demanda, s’està detectant que s’està venent com a CBD productes que són simplement un extracte de cànnabis. D’altra banda, s’han detectat productes amb CBD, tant ingredients com productes finals, que es venen com a “Organic” o “Ecològic”, però no compten amb el corresponent certificat.

Procés d’elaboració

El CBD és un producte concentrat. Com en altres plantes, es pot extreure amb un oli, amb solvents (naturals, com l’alcohol o petroquímics) o amb CO2 supercrític. Després cal purificar-ho (depenent del mètode d’extracció), descarboxilar-ho (amb calor, per activar les molècules de CBD) i finalment es cristal·litza. És en aquesta forma de cristall en què se sol vendre als laboratoris.

Per a tots els ingredients cosmètics és important que els fabricants demanin tota la documentació necessària als proveïdors

A les persones consumidores els pot arribar com un ingredient més en una fórmula cosmètica, com en una crema, o es pot barrejar amb un oli per vendre’s com a oli de CBD o poden usar-se en forma de cristalls també.

La millor garantia sobre l’origen del CBD és la certificació del producte

Una certificadora, com en el cas de BioVidaSana, revisa tota la documentació, per a l’aprovació de cada ingredient, ajuda als laboratoris certificats a triar un CBD autèntic, i obtingut mitjançant mètodes compatibles amb els criteris de la cosmètica natural.

És bàsic que la certificadora garanteixi que: el CBD és natural (la nomenclatura INCI per al sintètic és idèntica), certificat ecològic si es presenta l’ingredient com a ecològic, % i INCI exacte dels ingredients de la matèria primera, mètode d’obtenció de l’extracte per assegurar que no s’han utilitzat solvents petroquímics i anàlisi de contingut de THC, que ha de ser menor del 0,3% per comprovar que es compleix la llei.

En conclusió: el CBD i altres derivats del cànnabis són ingredients molt interessants per a cosmètica; però que cal anar amb compte per evitar possibles fraus, i refiar-se només del que està ben documentat i verificat.

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidaSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022