L’escassetat del blat, el blat de moro o l’oli de gira-sol són només una petita mostra de com un conflicte internacional pot afectar la llista de la compra d’un consumidor. I també a la seva butxaca perquè la falta d’un aliment implica amb si l’augment del seu preu de venda. Però no fa falta sortir a l’estranger per a adonar-se de com els esdeveniments d’actualitat afecten el consumidor. L’atur nacional de transportistes també ha posat en escac la cadena de subministrament i el desproveïment ha afectat a alguns dels lineals de les botigues d’alimentació.

©Herbolario Navarro

Canvis en les tendències de consum

De la mateixa manera, amb l’inici de la pandèmia al març de 2020, molts consumidors van fer apilament de productes com la pasta, l’arròs o els productes enllaunats. De fet, el consum d’alimentació en les llars espanyoles durant el 2020 va pujar un 14% respecte a l’any anterior, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquesta situació va tornar a situar en la palestra al comerç local, sobretot, en compres de productes d’alimentació i primera necessitat.

El comerç local promou la creació d’ocupació, genera fortalesa en la comunitat en la qual operin i redueix la dependència del comerç exterior

Aquesta circumstància no sols va afectar grans retailers. Alguns actors de menor grandària, com Herbolario Navarro, cadena de botigues especialitzada en la venda d’alimentació ecològica, va experimentar aquesta tendència en les prop de cinquanta botigues que té repartides per tota Espanya. Pepe Navarro, el seu director general, assegura que “la companyia va poder mantenir els seus nivells de facturació durant els mesos del confinament gràcies a la venda de productes d’alimentació a les persones que van confiar en el comerç de proximitat”.

Aquesta tendència al consum local es converteix en una palanca econòmica i social excel·lent. El comerç de proximitat promou la creació d’ocupació, genera fortalesa en la comunitat en la qual operen i, per descomptat, redueix la dependència del comerç exterior. De fet, els diners que s’inverteixen en una comunitat local actua com a multiplicador de la riquesa d’aquest mercat.

La compra local és sinònim de consum sostenible

Els consumidors que compren a les botigues dels seus barris també contribueixen a la sostenibilitat mediambiental tant directa com indirectament. Fer la compra setmanal en un comerç de proximitat suposa reduir les emissions de CO₂ al no ser necessari desplaçar-se en un vehicle fins al supermercat.

Els consumidors que compren a les botigues dels seus barris contribueixen a la sostenibilitat mediambiental tant directa com indirectament

A l’hora d’aconseguir hàbits de consum conscient amb el medi ambient, és fonamental fixar-se en els proveïdors amb els quals treballen els establiments on es realitzen les compres. El petit comerç tendeix a adquirir els seus productes a proveïdors locals i de Km 0, la qual cosa suposa un estalvi de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle pels llargs trajectes de transport i, de nou, un suport a la petita economia local. Herbolario Navarro és clar exemple de botigues de proximitat que treballen amb proveïdors locals, sobretot, en la secció de productes frescos on “prop d’un terç dels productes de la nostra secció de fruita i verdura són de procedència local”, ha afirmat Navarro.

A això se suma la possibilitat que ofereixen molts d’aquests establiments de comprar els productes a granel. Les llavors, la fruita seca o els llegums són alguns dels productes més oferts per a la seva compra al pes en establiments conscienciats amb la reducció en l’ús de plàstics i d’embolcalls. “La sostenibilitat s’ha de perseguir en totes les fases de la cadena de subministrament dels aliments des del seu cultiu ecològic fins a la seva venda lliure de plàstics al client final” ha defensat el CEO d’Herbolario Navarro.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022