En els últims anys, els conservants han entrat en el terreny de la percepció negativa i el recel del consumidor i, igual que molts altres ingredients, s’han considerat “insegurs”, a causa d’una desconfiança més gran envers la química. Tot i això, aquest “escepticisme químic” no es basa en les realitats normatives o científiques, inclòs el paper essencial que exerceix la conservació en la seguretat del producte.

conservació en cosmètica
123rf Limited©alona1919

Raons per a la conservació

Certs cosmètics, com aquells amb alt contingut d’aigua o que exposen una gran quantitat del producte, com els flascons de crema, poden ser més susceptibles a la contaminació microbiana. La conservació ajuda a prolongar adequadament tant la vida útil com l’ús del producte un cop obert en inhibir o reduir el desenvolupament de microorganismes. Això és important, ja que els microorganismes poden no només perjudicar directament la salut dels consumidors, sinó també afectar la consistència i estabilitat del producte i, en última instància, la seva seguretat.

En general, sovint mitjançant una varietat de mètodes, la conservació ajuda a evitar el deteriorament, garantir la seguretat, donar suport a la sostenibilitat i reduir el malbaratament.

Segur per llei

La legislació de la UE exigeix que tots els productes cosmètics i els seus ingredients, ja siguin naturals o convencionals, siguin segurs per a la salut humana i demostrin aquesta seguretat, inclosa la seva estabilitat microbiològica. L’Annex V del Reglament de Cosmètics de la UE enumera tots els conservants permesos, els seus nivells màxims de concentració en preparacions a punt per utilitzar i si la substància no es pot fer servir en categories específiques de productes (per exemple, cura bucal).

En general, la conservació ajuda a evitar el deteriorament, garantir la seguretat, donar suport a la sostenibilitat i reduir el malbaratament

Mètodes de conservació

La conservació del producte cosmètic es pot aconseguir de diverses maneres:

  • Addició de conservants: per llei són substàncies que s’afegeixen als productes cosmètics “únicament o principalment per inhibir el desenvolupament de microorganismes”. Aquestes substàncies poden ser d’origen petroquímic o natural, i poden incloure reproduccions de substàncies naturals.
  • L’envasament del producte pot proporcionar una funció de conservació en reduir la (re)exposició de la formulació a l’ambient extern, com ara sistemes tancats o d’un sol ús (per exemple, un dispensador sense aire).
  • Les propietats de la pròpia formulació, per exemple: alguns ingredients tenen un impacte en la conservació de la barreja cosmètica mitjançant una formulació ben balancejada.
conservación cosmética
123rf Limited©artfully. Cosmètica sense testar en animals

Quins conservants estan aprovats per a la cosmètica natural i ecològica?

Prenent NATRUE com a exemple, els conservants permesos es poden classificar com a idèntics als naturals o naturals derivats. A l’Annex 4 de l’estàndard NATRUE està disponible una llista completa. S’entén per substàncies idèntiques a les naturals a reproduccions de laboratori de substàncies naturals que només es poden fer servir quan les substàncies naturals no es poden recuperar de la naturalesa mitjançant un esforç tècnic raonable. Les substàncies naturals derivades fan referència a substàncies naturals que s’han transformat químicament mitjançant un conjunt de reaccions permeses.

Els exemples d’alguns conservants permesos per a cosmètics naturals poden incloure:

  • Alcohol bencílic: un alcohol orgànic que es pot trobar en alguns olis essencials de plantes; en particular l’oli de flor de gessamí.
  • Àcid dehidroacètic: es troba a la natura a les flors de Solandra nitida i Solandra grandiflora.
  • Benzoat de sodi: la sal de l’àcid benzoic es troba de forma natural als tes i en algunes fruites com les pomes, els nabius, les panses i les prunes..
  • L’àcid sòrbic i la seva sal sorbat de potassi es poden trobar naturalment en algunes fruites (com les baies del freixe de muntanya).
  • Altres conservants que s’utilitzen amb freqüència a la cosmètica natural inclouen l’àcid salicílic (que es troba a la reina dels prats, les fulles de sen i la flor de la camamilla), l’àcid fòrmic (que es troba als insectes que els escarabats i altres articulats usen per protegir-se, i a les ortigues i agulles d’avet), o Ethyl Lauroyl Arginate HCl, un conservant d’aliments que s’obté d’una reacció entre l’etanol, un àcid gras vegetal (àcid làuric) i un aminoàcid natural (arginina).

La indústria cosmètica cerca contínuament nous compostos capaços de limitar el creixement de microorganismes

Statu quo i futur

La indústria cosmètica cerca contínuament nous compostos capaços de limitar el creixement de microorganismes. Tot i això, de les 53 substàncies actuals de l’Annex V, una combinació d’un model en desús, percepció social, exclusió regulatòria, llindars reduïts per a l’ús segur i desafiaments en l’aprovació reguladora de noves substàncies, han contribuït a una reducció contínua de la paleta del formulador. En conseqüència, els formuladors busquen noves alternatives i nous mètodes.

Fomentar la innovació és clau, i les tendències en tecnologia de conservació apunten a reduir la susceptibilitat microbiològica del producte i, en conseqüència, reduir el risc de contaminació, combinant amb èxit combinacions de factors contribuents, des del pH fins a l’envasat, per millorar-ne la eficàcia del sistema de conservació, perllongar la vida útil i augmentar el període d’ús per al consumidor. Per als cosmètics naturals i ecològics, és probable que això impliqui un major increment del desenvolupament de conservants naturals o derivats produïts en línia amb els principis de la química verda per tenir en compte la sostenibilitat ambiental, per tal de satisfer les necessitats de la indústria i les expectatives dels consumidors.

Autor: Mark Smith, Director de NATRUE 

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here