Els consumidors de tot el món estan cada cop més preocupats per la sostenibilitat dels productes que compren i utilitzen. Cada cop és més habitual posar-se davant d’un prestatge i comprovar tant l’envàs com els ingredients del producte abans de comprar-lo.

grenwashing
123rf Limited©jackf

Enganyar el consumidor

Les declaracions de productes cosmètics com ara «natural», «ecològic» o que l’envàs és «reciclable» són factors coneguts que poden influir en els hàbits de compra dels consumidors i tenir un avantatge comercial. No obstant això, la combinació del fet que les declaracions ambientals es puguin qualificar mitjançant autodeclaracions o certificacions de tercers, juntament amb la manca de requisits específics i harmonitzats per a aquestes declaracions, com naturals o ecològics, deixa un buit normatiu que exposa un risc notable per el consumidor de ser enganyat mitjançant el greenwashing. Això ens planteja les preguntes: de què hem de ser conscients? Com ens podem informar?

Límits de la normativa vigent

Els principals problemes radiquen en factors com ara les definicions d’ingredients, la manca de criteris harmonitzats i la justificació de les declaracions de productes, que limiten els poders de les autoritats per fer complir la legislació vigent. Prenent com a exemple el Reglament de cosmètics de la UE, fins ara, la legislació no defineix clarament què s’entén per l’afirmació «natural» o «ecològica». Per tant, no hi ha una interpretació precisa de com aquestes afirmacions s’apliquen als productes cosmètics sense que es considerin enganyoses. Aquestes llacunes regulatòries augmenten el risc de greenwashing a través de declaracions enganyoses i redueixen la capacitat dels compradors de distingir fàcilment entre les marques compromeses amb la responsabilitat ambiental i social i les que no. És precisament aquí on entren en joc les certificadores privades que permeten la certificació de tercers per donar suport als productors alhora que tranquil·litzen i orienten l’elecció dels consumidors.

Les llacunes regulatòries augmenten el risc de greenwashing a través de declaracions enganyoses

En un intent per fer front al greenwashing una solució òbvia per als productors és optar voluntàriament per certificar els seus productes segons estàndards ben establerts, reconeixibles i transparents, com el desenvolupat per NATRUE, que estableix criteris d’etiqueta. Les dades ho confirmen: segons una enquesta realitzada per GlobalData, durant l’últim trimestre del 2021 dos de cada cinc (41%) consumidors europeus consideraven que les certificacions verificades són un factor clau a l’hora de comprar productes, inclosos els productes de bellesa i cura personal.

Facilitar el reconeixement dels segells

Però, com poden saber els consumidors si un logotip és realment fiable? La Coalició de Bellesa Sostenible (SBC) del British Beauty Council va abordar aquesta preocupació concreta. És evident que els compradors volen que les seves rutines de bellesa siguin «més fàcils» per al planeta, però no saben per on començar. Així, l’SBC va compilar la «Planet Positive Beauty Guide», una guia per ajudar els compradors a reconèixer fàcilment els estàndards i logotips respectats al mercat, per ajudar els consumidors a prendre decisions de bellesa més ecològiques. La Guia inclou definicions de les afirmacions més utilitzades en relació a ingredients, envasos o fonts sostenibles -entre d’altres- i també ofereix exemples de certificacions i logotips verificats, que poden ajudar els compradors a saber què buscar a l’hora de fer una compra.

greenwashing cosmética
123rf Limited©troyanphoto

Quan es tracta de declaracions ambientals, el nivell de risc de ser enganyat al qual s’enfronta el consumidor pot variar d’un país a un altre. Recentment, hem vist iniciatives tant nacionals com europees que se centren en la justificació de les declaracions ecològiques i la protecció dels consumidors afegida amb l’arribada del greenwashing.

Què cal buscar en llegir una etiqueta?

Un altre problema al qual s’enfronta el comprador és entendre i interpretar tota la informació del envàs. Quan es tracta de segells de certificació, els consumidors també poden visitar la base de dades online del propietari del estàndard per identificar i confirmar aquells productes que porten el segell, com ara la base de dades NATRUE. Finalment, per garantir un enfocament harmonitzat, els criteris de l’etiqueta haurien de ser aplicables a nivell internacional, com és a NATRUE, per garantir als consumidors que es compleixen els mateixos punts de referència dels productes cosmètics pel que fa a declaracions com naturals i ecològiques, independentment d’on del món es comercialitzi el producte.

En general, els consumidors han de ser conscients que hi pot haver diferències notables entre els segells, d’aquí la necessitat d’orientar-se i informar-se adequadament quan es tracta de la fiabilitat de les declaracions i eines de justificació per a la cosmètica natural i ecològica.

Els consumidors han de ser conscients que hi pot haver diferències notables entre els segells, d’aquí la necessitat d’orientar-se i informar-se adequadament

El sector de la cosmètica natural és un sector dinàmic i en constant creixement dins de la indústria, que durant dècades s’ha compromès a contribuir a aportar productes centrats en el menor impacte ambiental, l’aprovisionament responsable i la sostenibilitat social. A mesura que l’expansió de l’interès pel sector creix, és fonamental que es mantingui la confiança en el sector, per la qual cosa continua sent important garantir la integritat i l’honestedat de les declaracions ecològiques dels productes cosmètics. El nostre consell és clar: pregunteu-vos quins són els factors importants per a vosaltres, poseu-vos en contacte amb la marca i/o el propietari de la certificadora amb qualsevol dubte que tingueu, i quan compreu busqueu segells consolidats, verificables i internacionals!

Referències:

Autora: Paula Gómez de Tejada, Directora de Comunicació de NATRUE 

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022