El consum de productes sostenibles ha arribat per a quedar-se. En un any marcat per una significativa reculada en el consum de les llars espanyoles, els productes certificats amb segell Fairtrade han crescut lleugerament. Així ho evidencia l’informe de resultats de Fairtrade Ibèrica, segell líder que certifica productes de comerç just a Espanya i Portugal, presentat en el marc del «Dia Mundial del Comerç Just», que se celebra el pròxim 14 de maig. L’import de vendes d’articles amb aquest segell a Espanya ha aconseguit els 137,4 milions d’euros l’any 2021, amb un creixement de l’1% respecte a l’any anterior. A nivell de Península Ibèrica, els dos països sumen 184 milions d’euros en vendes, amb una mitjana de 3,2 euros per persona.

té fairtrade
Foto: Fairtrade Ibérica

Més del 90% de productes de comerç just estan certificats per Fairtrade

La certificació Fairtrade ja representa més del 90% dels productes de comerç just venuts a Espanya. Són dades que contrasten amb el panorama actual que està sofrint el consum espanyol en general, perquè segons assenyala un estudi elaborat per la consultora McKinsey i la patronal Eucommerce, les vendes en alimentació al nostre país van disminuir un 7,4% enfront del 0,6% de mitjana europea. Es tracta d’una caiguda que també ha registrat el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ja que, a tancament d’any mòbil novembre 2021, la compra de productes d’alimentació i begudes mostrava un descens del 5,5%.

La situació actual evidència, en paraules del director de Fairtrade Ibèrica, Álvaro Goicoechea, «la necessitat de replantejar el nostre model de producció i consum». I és que «l’actual crisi global i la pujada dels preus han causat estralls en el consum global, però els productes sostenibles -entre els quals es troben tots els que nosaltres certifiquem- han resistit aquesta frenada, la qual cosa demostra que són cada vegada més les persones que opten per una compra responsable», ha assenyalat el director de Fairtrade Ibèrica. «En un context incert i complex, consumidors i empreses han apostat per un comerç que impulsa el desenvolupament social, econòmic i ambiental: de fet, s’està produint un clar canvi de paradigma, les nostres vendes acumulen un creixement del 294% en els últims 5 anys a Espanya», ha afegit.

«En un context incert i complex, consumidors i empreses han apostat per un comerç que impulsa el desenvolupament social, econòmic i ambiental»

Álvaro Goicoechea recorda que Fairtrade és la certificació en la qual més confien productors, empreses i consumidors: «Treballem juntament amb les empreses en les seves cadenes d’aprovisionament amb l’objectiu d’aconseguir mitjans de vida justos i sostenibles per a agricultors i productors que els permetin accedir, a ells i a les seves famílies, a unes condicions de vida dignes mentre protegim el planeta», i això és precisament el que defineix la justícia social, una justícia que va més enllà del legal perquè es basa en la igualtat d’oportunitats i en els drets humans.

fairtrade algodón
Foto: Fairtrade Ibérica

Gairebé 2 milions de productors en 71 països

També a nivell global, Fairtrade ha continuat consolidant el seu lideratge durant els últims anys. Així, Fairtrade va en el camí correcte cap a aquest futur just que protagonitza el nou posicionament de la marca. Per a fer arribar al consumidor els productes d’alta qualitat i sabor, amb un recorregut ètic i just fins a les llars de tot el planeta, Fairtrade certifica tota la cadena d’aprovisionament sota la supervisió de l’auditoria independent Flocert. Tot un sistema global centrat en garantir que es protegeix el medi ambient i es respecten els Drets Humans dels gairebé 2 milions d’agricultors i treballadors que treballen i col·laboren amb Fairtrade en els 71 països on es conreen els productes amb segell Fairtrade de comerç just.

Així mateix, Fairtrade Internacional i, en conseqüència, Fairtrade Ibèrica són membres de la World Fair Trade Organization (WFTO) ja que el Comerç Just està en l’ADN de Fairtrade i ho considerem el mitjà per a aconseguir la justícia social i mediambiental. El sistema WFTO és l’únic model de verificació internacional que, a través d’auditories independents, verifica que els seus membres siguin empreses que practiquin plenament els 10 principis del comerç just en els seus negocis i cadenes de subministrament. A més, Fairtrade Ibèrica és membre de la Coordinadora Estatal de Comerç Just, la plataforma espanyola que agrupa organitzacions vinculades al comerç just.

Fairtrade és la certificació en la qual més confien productors, empreses i consumidors

El cacau és el producte ‘estrella’ i el cafè es recupera amb el sector Horeca

El cacau continua sent el producte certificat Fairtrade preferit pels espanyols i suposa ja més del 60% de les vendes, que s’han mantingut estables el 2021, amb 94 milions d’euros. En concret, el volum d’aquest producte ‘estrella’ ha aconseguit les prop de 20.000 tones, amb 63 marques i 897 referències presents al nostre país. I és que el creixement acumulat del cacau certificat Fairtrade s’ha disparat amb un increment del 600% en els últims cinc anys i el seu consum representa gairebé 2 euros de mitjana per habitant.

Mentre que l’any 2020 les xocolates i gelats van ser els productes que més creixement van registrar, l’any 2021 el creixement l’ha liderat el cafè pel fet que el sector Horeca -hotels, restaurants i cafeteries- ha anat recuperant-se després de les restriccions i els tancaments provocats per la pandèmia de la COVID-19. D’aquesta manera, el creixement del cafè de comerç just amb segell Fairtrade ha tingut unes vendes superiors als 22 milions d’euros. En concret, el pes del cafè al nostre país representa actualment un 16% de les vendes dels productes certificats per Fairtrade i té un creixement acumulat del 70% en els últims cinc anys. Així, amb 86 marques i 365 referències, el volum de tones mètriques de cafè sostenible venudes ha experimentat un augment d’un 4% i el consum espanyol per càpita d’aquest producte aconsegueix en l’actualitat els 0,47 euros.

En total, a Espanya s’han venut 1.915 productes certificats

El comportament per categories a Espanya és molt diferent. Encara que suposen percentatges de vendes menors, articles com la fruita o el tèxtil presenten una tendència molt positiva amb ritmes de creixement per sobre del 25%. En total, a Espanya s’han venut productes certificats de 336 marques, 87 d’elles ibèriques i 249 estrangeres, la qual cosa es tradueix en un 3% més que l’any anterior, i un total de 1.915 productes certificats, 448 ibèrics i 1.467 estrangers, això és, un 1% més que l’any 2020.

Foto: Fairtrade Ibérica

1,4 milions d’euros més per als productors en concepte de prima Fairtrade

Gràcies al consum de productes certificats amb segell Fairtrade a Espanya i Portugal productors i agricultors han rebut una ajuda directa d’1.400.339 euros corresponent a la Prima Fairtrade, destinada a aconseguir millores tant en els seus negocis i operacions com en la seva comunitat. En aquest sentit, els productes que més aporten a aquesta prima són el cacau i el cafè, amb el 85% del total. «A més de garantir uns preus justos i estables per a ajudar-los a resistir a les fluctuacions del mercat i proporcionar-los una xarxa de seguretat contra la caiguda dels preus, també els assegurem una quantitat addicional de diners que es paga per sobre del preu acordat -la Prima Fairtrade- i que els productors decideixen democràticament com usar», explica el director de Fairtrade Ibèrica.

I és que l’impacte positiu en els nivells de vida, la seguretat i l’estabilitat gràcies a uns salaris i unes condicions laborals dignes; així com la capacitat de poder triar com invertir la Prima Fairtrade i tenir un Preu Mínim Fairtrade garantit són algunes de les raons per les quals Fairtrade és el segell de comerç just preferit pels productors, en tenir com a element central un enfocament centrat en les seves necessitats i beneficis. Així es desprèn de l’enquesta realitzada per GlobeScan a organitzacions d’agricultors i productors entre febrer i maig de 2021 i de l’evolució en el nombre de productors certificats, que l’any 2020 frega els 2 milions i registra un creixement del 23% des de 2015.

«El comerç just no és una simple opció més, és el camí cap a la justícia econòmica, social i mediambiental»

«Treballem perquè els productes que arriben a les nostres botigues, supermercats, restaurants, cases i oficines siguin respectuosos amb les persones i el planeta. La nostra raó de ser és aconseguir que tots els dies siguin 14 de maig, ‘Dia Mundial del Comerç Just’, i siguem conscients de la necessitat d’apostar per un model econòmic alternatiu que asseguri un tracte humà i uns ingressos dignes a les persones que conreen i cullen els nostres aliments. El comerç just no és una simple opció més, és el camí cap a la justícia econòmica, social i mediambiental», conclou Goicoechea.

Sobre Fairtrade

Fairtrade és el segell líder que certifica productes de Comerç Just. Treballa per a la sostenibilitat de les persones i el planeta. Fairtrade és una organització independent que representa a 1,9 milions de productors i treballadors a tot el món. Posseeix la marca registrada FAIRTRADE que apareix en més de 37.000 productes. Fairtrade, auditada de manera independent, ha estat pionera en estàndards i programes centrats en el producte, des de la seva creació l’any 1997. Fairtrade Ibèrica representa a l’organització en la península i gestiona l’ús del segell a Espanya i Portugal. El seu treball es dirigeix a empoderar als productors, treballar amb empreses i involucrar als consumidors per a així aconseguir un món més just i sostenible.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022