La dermatitis atòpica és comú en nadons i nens. Es tracta d’una afecció inflamatòria de la pell que cursa amb un quadre clínic amb pruïja (picor) severa i inflamació. Normalment és recurrent i té conseqüències importants sobre el benestar emocional i psicològic de les persones que la pateixen, així com dels cuidadors. Mantenir sota control els símptomes, per alleugerir-los i suportar aquesta alteració de la pell és la base per millorar la qualitat de vida de nens i adults. Un enfocament més global és necessari. Conèixer les necessitats de la pell en aquestes condicions és la base per establir una cura adequada que ajudi a millorar la qualitat de la pell i, amb això, influir positivament sobre el seu estat psíquic i emocional.

dermatitis atòpica
123rf Limited©roganvasyl. Bebè amb dermatitis atòpica

El poder dels bioactius contra la dermatitis atòpica

S’han estudiat diferents substàncies bioactives procedents de les plantes medicinals i els olis vegetals verges, que poden ser útils per treballar la pell des de l’interior i ajudar a recuperar-se de l’elevada pèrdua d’aigua transepidèrmica, calmar i reduir la picor, evitant així l’aparició de lesions pel rascat i, així, disminuir també l’ansietat associada a aquesta alteració de la pell.

Els àcids grassos essencials (omega 3,6,9 i 7) presents en els olis vegetals verges com la borratja, nou de macadàmia, alvocat, magrana, arç groc, tamanu i baobab, han demostrat ser eficaços per potenciar la regeneració de la pell , enfortir la funció barrera i regular els mediadors de la inflamació a la pell. Les sinergies amb aquest tipus d’olis, sempre que es tracti veritablement d’olis verges, poden influir positivament en la recuperació de la funció barrera, la reducció de la descamació i la recuperació progressiva de la hidratació cutània.

Conèixer les necessitats de la pell en aquestes condicions és la base per establir una cura adequada

De la mateixa manera, diferents estudis mostren que algunes plantes són capaces de modular la inflamació de la pell. Entre elles es troben els extractes de camamilla romana, centella asiàtica, plygonum, scutellaria, te verd, regalèssia, pastanaga, arbre de te i lavanda. Aquests són alguns dels exemples de plantes medicinals que combinades amb els àcids grassos essencials anteriors poden ajudar-nos al control de la simptomatologia que apareix a les pells atòpiques. A més, per a l’obtenció de resultats veritables, és molt important la higiene de la pell, un rentat suau, amb un gel sense sulfats, imprescindible per mantenir en condicions òptimes el mantell hidrolipídic de la pell i així, proporcionar una cura completa a la pell atòpica.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022