Si ens donessin a escollir entre menjar-nos una poma sense químics o una que ha estat tractada amb pesticides, tots ho tindríem clar i optaríem per la peça de fruita més natural, més neta, més saludable.

fruta verdura ecológica
123rf Limited©shashkina. Amanida de fruites amb meló, maduixes i nabius

Pesticides en la fruita i la verdura

Aleshores, per què molta gent, encara no aposta per productes ecològics? Una de les respostes és sens dubte, la manca d’informació transparent sobre l’ús de químics per part de les institucions públiques.

El llibre-informe, titulat “Aliments amb residus de pesticides alteradors hormonals. Una greu amenaça per a la salut, consentida per les autoritats”, escrit per Carlos Prada el 2018, basat en multitud d’estudis científics, intenta conscienciar les persones sobre la seva exposició a aquests pesticides al menjar fruita i verdura convencional. A més, l’informe insta les administracions espanyoles a prendre mesures urgents com ara una correcta regulació, una implantació d’un model sa de producció d’aliments (necessàriament ecològics) i a oferir una informació veraç a la ciutadania, perquè pugui triar lliurement quins productes consumir.

Plaguicides en la fruita i la verdura que es ven a Espany

L’Estat espanyol és líder europeu en venda de plaguicides amb un total de 75.190 tones venudes en un any, segons les últimes dades europees (Eurostat, 2019). Part d’aquests químics empleats queden en els aliments com a residus invisibles i arriben als plats dels consumidors.

En algunes mostres, s’han arribat a detectar fins a nou plaguicides diferents.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) realitza controls anuals sobre mostres d’aliments per detectar residus de plaguicides. En les seves últimes anàlisis (2019) s’extreu que el 98,3% de les mostres compleixen la normativa perquè, tot i que tenen restes de plaguicides, aquests residus estan per sota del límit permès.

El problema rau en la combinació d’aquests químics en un mateix producte: tot i que per separat estiguin presents de forma residual, quan es troben en conjunt, provoquen l’anomenat ‘efecte còctel’. Com expliquen des d’Ecologistes En Acció, el 34% de totes les mostres analitzades per l’AESAN, contenen un o més plaguicides, percentatge que ascendeix al 44% en el cas de les fruites i les verdures; en algunes mostres, s’han arribat a detectar fins a nou plaguicides diferents.

fruta verdura ecológica

El raïm, el gran contaminat

Segons les dades proporcionades també per l’AESAN, el 2018 el raïm de taula va ser l’aliment amb un major nombre de pesticides. Les analítiques van detectar fins a 41 pesticides diferents, 22 dels quals estan considerats com a disruptors endocrins.

Què són els disruptors endocrins?

Al nostre cos hi ha hormones que s’encarreguen de la comunicació entre les cèl·lules i els òrgans. Aquestes són essencials per a un correcte funcionament de nombroses funcions corporals. Hi ha químics capaços d’alterar el funcionament del sistema hormonal i afectar greument la salut, aquests químics són els anomenats ‘disruptors endocrins’ i s’empren en l’agricultura convencional malgrat no estar permesos a la Unió Europea.

Què diu la llei?

La UE va publicar fa anys el Reglament 1107/2009 de plaguicides que prohibeix l’ús dels pesticides alteradors del sistema endocrí degut a l’amenaça que suposen per a la salut pública, però, molts països, entre els quals es troba Espanya, no estan complint la normativa.

L’Estat espanyol és líder europeu en venda de plaguicides amb un total de 75.190 tones venudes en un any

De fet, segons el recent informe “Directo a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores (2021)” publicat per Ecologistes en Acció, Espanya segueix utilitzant un elevat nombre de plaguicides no autoritzats per la legislació europea, concretament, el 31% dels residus detectats per l’AESAN pertanyen a plaguicides no autoritzats.

La solució passa per l’agricultura ecològica

Per revertir aquesta situació cal que les autoritats espanyoles adoptin mesures de protecció de la salut pública i facilitin informació veraç sobre l’ús de químics nocius per als consumidors.

D’una banda, cal realitzar campanyes d’informació ciutadana sobre els riscos reals d’aquests pesticides disruptors endocrins, perquè cada individu pugui triar què consumir de forma lliure i conscient.

fruta verdura ecológica
123rf Limited©shashkina

D’altra banda, s’ha d’apostar amb força per l’agricultura ecològica, ja que és l’única forma viable de protegir la salut humana (dels consumidors i dels agricultors) i ambiental. L’agroecologia és la forma més productiva, competitiva econòmicament i que més beneficia les persones individualment i a la comunitat, produint aliments més sans i nutritius.

L’ús de pesticides i químics en el sector alimentari està tan estès que és normal que ens costi evitar per complet la seva presència en tots els productes que consumim, però podem minimitzar la nostra exposició.

La solució passa per apostar amb força per l’agricultura ecològica, ja que és l’única forma viable de protegir la salut humana i ambiental

Per què apostar pels aliments ecològics?

La producció ecològica es basa a grans trets, en la protecció de l’entorn, de la salut humana i dels agricultors:

  • Protegeix i millora la fertilitat natural del sòl.
  • Promou la biodiversitat.
  • Fa servir fertilitzants naturals.
  • Porta a terme un control biològic de plagues i malalties en comptes d’usar pesticides.
  • No fa ús d’organismes genèticament modificats.

Per tot això, els aliments ecològics presenten diferències abismals davant els de producció convencional, que ens beneficien a tots

Què podem fer cadascun de nosaltres?

  1. Triar els aliments de temporada, frescos i sense plaguicides: és important conèixer quins són els més nocius i evitar-los.
  2. Rentar i pelar la fruita i la verdura: això és important per reduir l’exposició als químics que s’administren després de la collita.
  3. Adoptar un estil de vida basat en l’alimentació ecològica per gaudir de bona salut i ajudar a salvar el planeta.

Fonts:

ESPAI PATROCINAT PER:
Aliments Ecològics Gumendi
www.gumendi.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu
Autora: Laura Lobo, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2022