Ens hem preguntat per què cada vegada es veuen menys papallones, menys abelles, menys libèl·lules, menys cuques de llum als nostres camps? Per la seva naturalesa, per la seva pròpia fragilitat, són les primeres a sucumbir a l’impacte dels pesticides, insecticides, herbicides, fertilitzants i altres tòxics industrials que l’ésser humà ha anat escampant per tota la natura al llarg del segle passat. És cert que ja s’ha corregit molt i s’han dictat normatives per reduir-ne els efectes nocius, però no n’hi ha prou.

alimentació ecològica càncer
©Bio Eco Actual

Alimentació i càncer

Malauradament, molts dels nostres camps i boscos pateixen la contaminació dels seus sòls per l’acumulació de tòxics al llarg dels anys. Un exemple paradigmàtic va ser la contaminació del riu Llobregat a principis del segle XX per l’abocament al riu de les anilines, colorants utilitzats a la indústria tèxtil de l’època. L’aigua del riu ho va contaminar tot, l’aigua i els regadius, afectant verdures, hortalisses i fruites. Aquest fet va provocar un gran augment de la taxa de càncer de bufeta urinària a la població de la zona.

Però és clar, l’efecte no és ràpid i la causa-efecte no s’identifica fins transcorregudes dues o tres dècades. Per sort, aquesta pràctica nociva es va prohibir i així es va poder revertir l’alta taxa d’aquest tipus de càncer. Amb aquest exemple es pot fer una extrapolació al que succeeix en el desenvolupament del càncer, ja que aquest no apareix en setmanes, mesos o pocs anys. El procés cancerós és el resultat de l’acumulació de moltes alteracions genètiques al llarg de molts anys. El càncer de pulmó es presenta als 20 anys o més de la inhalació de la primera cigarreta. En el cas dels aliments contaminats, no ecològics, el càncer es pot originar després de molts anys d’ingesta i d’acumulació de tòxics que es troben en quantitats petites. D’aquí la importància d’introduir a la nostra vida uns hàbits de nutrició, d’alimentació sans i com més aviat millor. És una actitud preventiva que comportarà grans beneficis a la nostra salut, no ja només pel que fa al càncer. Tot això explica la rellevància de menjar en la mesura del possible aliments ecològics ja que es tracta d’una inversió a llarg termini.

El procés cancerós és el resultat de l’acumulació de moltes alteracions genètiques al llarg de molts anys

Un miratge

L’ésser humà té una capacitat de regeneració extraordinària i òbviament aquesta és molt millor que la de les abelles, de les papallones, o les cuques de llum, però no per això som immunes als efectes tòxics de productes, aliments que ingerim diàriament i que són els mateixos que han fet desaparèixer en gran nombre els insectes assenyalats. La falsa sensació de seguretat del perquè em trobo bé puc seguir menjant menjar “escombraries” o no ecològic tindria la seva lògica tret que aquesta actitud, és només això, un miratge.

Els nostres hàbits alimentaris ens passaran factura tard o d’hora i llavors serà massa tard. Al càncer no es pot rebobinar. És ara quan hem de prendre consciència que en el fons som i serem allò que mengem. Ho deia Hipòcrates “els aliments són les nostres medicines i les nostres medicines són els nostres aliments”. Els aliments tòxics, contaminats, entren al nostre organisme sense causar simptomatologia, es van acumulant al llarg dels anys, van causant un dany clínicament imperceptible i de cop emmalaltim sense saber per què.

alimentación ecológica y cáncer
©Bio Eco Actual

Procés inflamatori

Avui sabem que el procés inflamatori és l’inici de moltes malalties. Doncs bé, la ingesta d’aliments contaminats amb pesticides, insecticides, metalls pesants, en definitiva, de tòxics, crea focus d’inflamació al nostre organisme que, si es cronifica, poden ser l’origen de malalties diverses, entre elles el càncer. Per això la rellevància d’alimentar-nos amb la seguretat que el que mengem està lliure de tòxics, per mantenir una bona salut. Del càncer se n’ha dit que és una cicatriu que mai sana, és un procés inflamatori que enganya el nostre organisme. Aquest no identifica bé si el procés inflamatori que l’origina és degut a una infecció, trauma o desenvolupament d’un càncer i respon enviant glòbuls blancs per resoldre el procés. Aquest fet no fa més que augmentar la inflamació. Cal evitar els focus inflamatoris al nostre organisme que tenen als aliments no ecològics una de les seves principals fonts, encara que al nostre món malauradament no l’única, una altra font important és la pol·lució de les nostres ciutats, l’aire contaminat que respirem, però aquest seria ja un altre debat.

Els nostres hàbits alimentaris ens passaran factura tard o d’hora i llavors serà massa tard

Alimentació ecològica

Quan parlem d’aliments ecològics ho associem a allò natural, a allò no contaminat, a productes lliures d’insecticides, pesticides, metalls pesants i a altres tòxics industrials. Un aliment ecològic es podria definir com aquell en l’elaboració del qual no tan sols no s’han utilitzat tòxics, sinó que el sòl, el camp d’on creixen els aliments no ha estat contaminat en generacions anteriors. Ens hi va la salut.

Per sort, cada cop més la població és conscient de la importància de menjar sa i per tant ecològic. Per a la medicina moderna tant la nutrició, com l’alimentació o el microbiota intestinal són avui en dia peces fonamentals per tenir una bona salut i més benestar. La vida ens passarà factura al cap dels anys si no hem menjat sa i hem eliminat en gran part els processos inflamatoris subclínics derivats dels tòxics ingerits. No oblidem que una prevenció contra el càncer o disminuir el risc a patir-lo és menjar sa. Menjar aliments ecològics és de les millors decisions que podem prendre per als nostres cossos. Es tracta d’una inversió per a un futur sa i no podem oblidar que un cop apareix càncer ja no podem fer marxa enrere.

Autor: Doctor Pere Gascón, excap de Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona Director de la Càtedra CELLEX d’Oncologia i del Coneixement Multidisciplinar, Universitat de Barcelona

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here