Un got de llet amb cacau per a començar el dia amb energia, una xocolatina com a snack per a fer un descans o uns bombons per a celebrar una bona notícia. La xocolata ja ocupa un lloc especial en la nostra vida. Per això, cada 13 de setembre celebrem el Dia Mundial de la Xocolata. Però… sabem d’on ve?

chocolate Comercio Justo

Cacau de Comerç Just

La producció mundial de cacau, principal matèria primera de la xocolata, s’ha duplicat en els últims trenta anys i un 74% prové de quatre països d’Àfrica Occidental: Costa d’Ivori, Ghana, Camerun i Nigèria, segons el Baròmetre del Cacau 2020. També països com l’Equador, el Perú, el Brasil, Indonèsia o República Dominicana tenen un pes important quant a la seva producció.

No hi ha dubte que a la majoria de les persones els encanta el sabor del cacau, però segurament no els agraden tant les condicions que suporten moltes de les persones que ho conreen. Malgrat la seva posició com a font d’un producte molt cotitzat, tal com constata el baròmetre esmentat, les comunitats productores de cacau continuen lluitant contra els efectes de la pobresa, el treball infantil i la desforestació. En aquest sentit, des de Fairtrade Ibèrica, representant a Espanya del segell líder mundial que certifica productes de Comerç Just, portem gairebé tres dècades treballant per a garantir unes condicions de vida justes als qui conreen el cacau que tant ens agrada.

Les comunitats productores de cacau continuen lluitant contra els efectes de la pobresa, el treball infantil i la desforestació

D’aquesta manera, les organitzacions de productors amb les quals treballem són cooperatives gestionades democràticament i la certificació Fairtrade els garanteix unes condicions de Comerç Just que els permeten tenir més pes en les relacions comercials, sortir de la pobresa i fer-se càrrec del seu propi futur. En concret, en aquestes organitzacions les persones treballadores disposen de millors espais físics, hores extres pagades, descansos adequats, cursos de formació, protecció a la salut i seguretat, així com mecanismes de negociació i representació per a la presa de decisions democràtica.

Així, ja són més de 370 les cooperatives, conformades per més de 440.000 productors en 22 països d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, que han triat el sistema Fairtrade per a certificar el seu cacau. De la mateixa manera, treballem amb actors clau de la indústria per a facilitar-los cacau produït de manera sostenible i són cada vegada més les marques compromeses i sostenibles com les espanyoles  Chocolates Solé, Alternativa 3 o Chocolates Isabel, i les internacionals Oxfam Intermón, Tony’s Chocolonely, Fin Carré, Way to go o JD Gross entre moltes altres, que aposten per aquesta certificació. El segell Fairtrade és el distintiu que permet a les empreses comunicar als seus consumidors que el cacau dels seus productes compleix amb uns estrictes criteris socials, econòmics i ambientals.

Un model de preus just que respecta els drets humans

A los productores de cacao certificado Fairtrade se les paga un Precio Mínimo Fairtrade que actúa como una red de seguridad para hacer frente a los continuos cambios del mercado. Las organizaciones de productores reciben, además, una Prima Fairtrade, esto es, una cantidad adicional de dinero que se paga por encima del precio mínimo acordado y que ellos deciden democráticamente invertir en proyectos destinados a mejoras en sus negocios y comunidades. El cacao se ha consolidado como el producto sostenible certificado Fairtrade preferido por los españoles, por lo que es el artículo que más aporta a esta prima.

El model de preus de Fairtrade es fonamenta en el dret humà universal a una remuneració justa i favorable que garanteixi una existència digna

En aquest sentit, el model de preus de Fairtrade es fonamenta en el dret humà universal a una remuneració justa i favorable que garanteixi una existència digna. Aquest sistema es basa en el preu de referència dels ingressos vitals i es fonamenta en paràmetres clau com el cost d’un nivell de vida digne com a punt de referència de la renda vital, el rendiment sostenible com a referència de productivitat, la grandària viable de l’explotació per a ocupar plenament la mà d’obra disponible en la llar i el cost de la producció sostenible per a aconseguir els rendiments esmentats.

chocolate Comercio Justo
Xocolata Fairtrade

Un cacau que prohibeix l’explotació infantil

El Dia Mundial de la Xocolata coincideix amb el naixement de Roald Dahl, l’escriptor de Charlie i la fàbrica de xocolata, una de les grans novel·les infantils que ha fet volar la nostra imaginació. I és que la xocolata és un dels dolços preferits de molts nens i nenes que, tristament, té darrere el treball d’altres nens que ni tan sols saben quin és el seu sabor. Com revela un informe de la Universitat de Chicago realitzat l’any 2020, més de 1,5 milions de nens treballen en la producció de cacau a Costa d’Ivori i a Ghana, i el 95% està exposat a les pitjors formes de treball infantil, com ho és treballar amb eines perilloses o plaguicides nocius.

Les comunitats productores de cacau són els qui més sofreixen les conseqüències de la crisi climàtica

La falta d’accés a una educació de qualitat, la discriminació, els conflictes i les catàstrofes naturals són algunes causes, però la pobresa continua sent la principal. A Fairtrade lluitem contra l’explotació infantil en tota la cadena de subministrament. Treballem juntament amb les empreses en les seves cadenes d’aprovisionament per a garantir a productors i les seves famílies uns mitjans de vida justos. Així mateix, Fairtade prohibeix el treball infantil tal com és definit en els convenis de la OIT i garanteix que, si troba infraccions, pren mesures immediates per a protegir les i els nens afectats. A més de les normes i auditories, també col·laborem amb organismes i organitzacions de protecció de la infància per a garantir la seva recuperació segura i el seu benestar a llarg termini.

Apostar per unes pràctiques de cultiu més sostenibles

Les comunitats productores de cacau són les qui més sofreixen les conseqüències de la crisi climàtica. La solució comença per posar fi a la injustícia comercial amb un model just que opti per l’aprofitament dels recursos enfront de la seva explotació. En aquest sentit, impulsem pràctiques sostenibles per a protegir la biodiversitat prohibint, entre altres accions, la tala d’arbres en zones protegides o l’ús de pesticides químics. De la mateixa manera, gran part de les organitzacions de productors certificades utilitzen la Prima Fairtrade per a adaptar-se al canvi climàtic. A més, incentivem la producció ecològica amb un Preu Mínim més alt.

La certificació Fairtrade és més que una simple etiqueta, és l’instrument que impulsa un model de Comerç Just

En la mateixa línia, la digitalització és una eina clau que garanteix la transparència i traçabilitat necessàries per a aconseguir unes cadenes de subministrament més justes. Així, recentment Fairtrade ha ampliat la seva associació amb Farmforce per a implementar un sistema intel·ligent de gestió de ‘dades justes’ i traçabilitat de ‘primera milla’ en cooperatives de cacau a Costa d’Ivori. Les dades recopilades els permeten avaluar riscos com la desforestació i el treball infantil en les seves comunitats, així com a millorar les seves operacions comercials, la qual cosa els ajuda a mantenir i augmentar el seu accés al mercat.

Sabem que hi ha una altra manera de fer les coses i posem el nostre granet de sorra per a transformar el negoci del cacau. La certificació Fairtrade és més que una simple etiqueta, és l’instrument que impulsa un model de Comerç Just amb productes de qualitat que marquen la diferència en la vida de les persones. Si volem que no ens falti la xocolata en el futur, no podem separar els problemes mediambientals dels socials i econòmics, necessitem una cadena de valor més justa i sostenible, que garanteixi a les persones conreadores de cacau uns ingressos dignes mentre protegeixen el seu entorn per a les generacions futures. Treballem perquè la xocolata no tingui un sabor amarg.

Autor: Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022