Ens trobem en una greu crisi climàtica mundial. El nostre ritme vital i industrial segueix augmentant els nivells de diòxid de carboni (CO2) d’una manera incontrolable. Aquests, en combinació amb l’alliberament dels gasos d’efecte hivernacle, estan provocant conseqüències greus sobre el nostre planeta, com son fenòmens climatològics extrems i pujades considerables de les temperatures. No obstant això, podem començar a mitigar el nostre impacte ambiental. Com?

crisi climàtica
123rfLimited©paulgrecaud

14,5% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle

A l’agost de 2019, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès) assenyalava l’agricultura com a principal activitat d’impacte ambiental. Això ja ho advertia l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el 2006. I és que aquest sector, especialment la ramaderia, és avui responsable del 14,5% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala mundial.

Consum excessiu de carn

Tot això es remet a un problema estructural: el consum excessiu de carn. Sense anar més lluny, Espanya és el segon país europeu (i catorzè del món) que més carn consumeix per persona a l’any. Tal com indica Justícia Alimentària (març de 2019), els espanyols quadrupliquen els límits de consum de carn aconsellats per les autoritats sanitàries (ONU i FAO). Una pràctica que no només contribueix a deteriorar la nostra salut -augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars o desenvolupar resistències als antibiòtics-, sinó que suposa una amenaça directa per al nostre planeta.

No seria possible frenar l’escalfament global sense modificar el model de producció i consum de carn i derivats

D’acord amb les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Espanya és el quart país europeu amb més emissions provinents de la ramaderia i el primer pel que fa a emissions provinents de la gestió de fems. Doncs mitjançant els processos respiratoris i de digestió dels animals, així com les seves defecacions, s’allibera massivament metà, amoníac i òxid nitrós. Un conjunt de gasos més nocius que el CO2 que disparen la petjada de carboni diàriament.

Per això, la contaminació derivada de la ramaderia és ja equiparable a les emissions tòxiques dels cotxes, trens, vaixells i avions junts. I és que segons dades de Greenpeace, en l’última dècada la ramaderia industrial ha incrementat un 27% les seves emissions. La sobreproducció porcina encapçala l’emissió, amb un 46% dels gasos emesos en granges i escorxadors. El segueixen el boví (20%), la producció general de lactis (16%) i la producció d’aus (3%). Tot això sense tenir en compte les emissions generades durant el transport de bestiar i els productes per carretera, que podrien augmentar considerablement les xifres.

crisi climàtica
123rfLimited©stylephotographs. Amics menjant amanida i espaguetis amb seità

Ara bé, l’impacte ambiental de la indústria càrnia va més enllà de l’alliberament de gasos contaminants. Es tracta d’un efecte doblement nociu, que té repercussions directes sobre la degradació del sòl i la pèrdua de biodiversitat, a causa de l’ús de plaguicides i fertilitzants sintètics. Monopolitza, a més, gran part del terreny agrícola. Doncs la ramaderia intensiva ocupa el 77% de el terreny agrícola nacional disponible per produir el pinso utilitzat per engreixar els animals que després es sacrifiquen als escorxadors. Uns pinsos que, per cert, es produeixen en monocultius causants de la desforestació de milers d’hectàrees de boscos i, per tant, responsables de la pèrdua d’hàbitats de moltes espècies.

La indústria càrnia té un efecte doblement nociu: degrada el sòl i provoca la pèrdua de biodiversitat

Canviar l’alimentació a favor de el planeta

Què podem fer nosaltres per revertir aquesta situació? En certa manera, ja hem començat la transició ecològica en alguns aspectes de la nostra vida: reciclem, fem servir energies renovables amb més freqüència i optem cada vegada més per transports de baixes emissions. Però amb les dades sobre la taula, per què no donem el pas a la sostenibilitat també amb l’alimentació?

Al novembre de 2019, l’organització ProVeg Espanya va elaborar un estudi sobre l’impacte mediambiental de l’alimentació a Espanya. Titulat Més enllà de la carn, assenyalava que si tots els espanyols optéssim per una dieta vegana, és a dir, una alimentació vegetal, lliure de productes d’origen animal- podríem mitigar en gran mesura el nostre impacte sobre el planeta. En concret, seria possible reduir el 71% de les emissions relacionades amb el sector agrícola, estalviar el 36% dels recursos hídrics i utilitzar un 62% menys d’hectàrees per a usos agrícoles a l’any.

Dit en altres paraules, podríem alliberar l’atmosfera de 62 milions de tones de CO2 cada any i desocupar 10 milions d’hectàrees que actualment estan destinades a la cria d’animals i a la producció de pinsos. A més, aconseguiríem estalviar 1,7 bilions de litres d’aigua potable anualment amb una dieta de base vegetal. Doncs es calcula que la cria d’animals al nostre país requereix de tanta aigua com el conjunt de totes les llars espanyoles durant 20 anys. Això demostra que no seria possible frenar l’escalfament global sense modificar el model de producció i consum de carn i derivats.

El 10% dels espanyols ja segueixen una dieta vegetal i al menys el 5% de la població mundial seria vegana o vegetariana

“Només una migració massiva a una dieta de base vegetal podria alleujar els problemes de sostenibilitat del planeta”. Així ho apuntaven científics de la Universitat d’Oxford en l’estudi The global facts of food production, publicat a la revista Science el 2018. De fet, la transició a una alimentació més conscient ja s’està produint. Segons la consultora Lantern (The Green Revolution, 2019), aproximadament el 10% dels espanyols ja segueixen una dieta vegetal i al menys el 5% de la població mundial seria vegana o vegetariana.

Està al nostre abast millorar els nostres hàbits alimentaris. No només per millorar la nostra salut, sinó també per contribuir al benestar del nostre planeta i als dels animals.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022